Artėjant filmo „Baltųjų rūmų šturmas“ premjerai kviečiame sužinoti daugiau detalių apie 45-erių J.Foxxo karjerą, vaikystę be biologinių tėvų, puikų humoro jausmą, neblėstantį veiklumą ir optimizmą.

Tikrasis J.Foxxo vardas – Ericas Marlonas Bishopas.

JAV, Teksase, gimusio aktoriaus ūgis 175 cm.

J.Foxxo motina Louise buvo įvaikinta. Kai jos santykiai su aktoriaus tėvu pakriko, Jamie seneliai, Markas ir Estelle Talley, įsivaikino ir J.Foxxą. Tuo metu jam buvo 7 mėnesiai.

Aktorius buvo auklėjamas labai griežtai, dalyvavo berniukų skautų veikloje ir dainavo bažnyčios chore.

Mokydamasis vidurinėje jis žaidė amerikietišką futbolą ir net buvo patekęs už pasiekimus į laikraščius. Taip pat žaidė krepšinį.

Mokyklos laikais Jamie dainavo grupėje „Leather and Lace“.

Tarptautiniame Jungtinių Valstijų universitete mokėsi klasikinės muzikos ir kompozicijos.

Pasak aktoriaus, viena pagrindinių jo sėkmės priežasčių – jo močiutės (kuri tuo pačiu buvo ir jo įmotė) įtaka.

J.Foxxo gyvenimas pasikeitė 1989-aisiais, kai jo mergina metė jam iššūkį ir jis sutiko pasakyti keletą pokštų ant „Comedy Club“ scenos.

Aktorius teigė vėliau pasirinkęs sceninį vardą „Jamie Foxx“, todėl, kad pagal jį nebuvo aišku, kas jis – vyras ar moteris, o anuomet moterys buvo kviečiamos pasirodyti pirmos.

Sceninę pavardę aktorius pasirinko atiduodamas pagarbą žymiam komikui Reddui Foxxui.

Nuo ankstyvos vaikystės, kai kurių šaltinių teigimu, nuo 3-ejų, kitų – nuo 5-erių, J.Foxxas grojo pianinu.

Būdamas antrokas Jamie buvo toks geras pokštininkas, kad mokytojai leisdavo jam pasakyti porą juokų klasei, jei jo klasės draugai gražiai elgdavosi.

Penkios mėgstamiausios aktoriaus dainos: Prince‘as – „Do Me, Baby“, Marvinas Gaye – „Sexual Healing“, „Heatwave“ – „Always and Forever“, Seanas Combsas – „It's All About the Benjamins“ ir Lionelis Richie – „Lady“.

Biografiniame filme „Rėjus“ (angl. „Ray“) apie muzikantą Ray Charlesą, kuriame J.Foxxas atliko pagrindinį vaidmenį ir įkūnijo garsų, regėjimą praradusį soul muzikos pionierių, jis buvo prisiklijavęs netikrus akių vokus, dėl kurių buvo tarsi aklas. Už šią rolę aktorius buvo apdovanotas Geriausio aktoriaus „Oskaru“.

Prieš muzikanto R.Charleso mirtį J.Foxxas buvo spėjęs tapti su juo gerais draugais.

Pasak J.Foxxo, Richardas Pryoras yra jo dievaitis komedijoje, Denzelis Washingtonas – vaidyboje, o Steve‘as Hardinas – muzikoje.

Kaip stand-up komikas J.Foxxas iškilo imituodamas buvusį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą.

J.Foxxas tapo pirmuoju afroamerikiečiu, nominuotu dviems „Oskarams“ tai pačiais metais – už 2004-ųjų filmą „Rėjus“ ir „Nakties įkaitas“ (angl. „Collateral“).

Iki J.Foxxo vienintelis aktorius, tais pačiais metais nominuotas „Oskarui“ už du skirtingus vaidmenis buvo Alas Pacino.

2005-aisiais J.Foxxas pateko į žurnalo „People“ 50-ies gražiausių žmonių sąrašą.

Aktorius yra Majamio krepšinio komandos „Heat“ gerbėjas.

2005-aisiais į „Oskarų“ teikimo ceremoniją J.Foxxą lydėjo jo dukra Corinne Bishop.

J.Foxxas turi dvi dukras – 1994-aisiais gimusią Corinne ir 2009-aisiais gimusią Annalise. Abiejų mergaičių motinų tapatybių jis nėra atskleidęs žiniasklaidai, nes nori išlaikyti jų privatumą.

Aktorius yra susitikinėjęs su aktore ir buvusia „Mis San Franciskas“ Leila Arcieri, tačiau vedęs nebuvo.

Vienas itin mėgstamų aktoriaus atlikėjų – R.Kelly.

J.Foxxas yra vienas iš penkių atlikėjų ir aktorių, apdovanotų „Oskaru“ ir turinčių pirmos vietos „Billboard“ singlą (jo pirmos vietos singlas – „Gold Digger“ su Kanye Westu). Kiti yra: Barbra Streisand, Cher, Frankas Sinatra ir Bingas Crosby.

2006-aisiais J.Foxxas pateko į žurnalo „People“ Karščiausių nevedusių vyrų sąrašą.

Aktorius yra didelis profesionalių imtynių gerbėjas.

J.Foxxas yra dusyk vaidinęs aktorės Kerry Washington herojės vyrą – filme „Rėjus“ ir „Ištrūkęs Džango“.

Vaidinti JAV prezidentą filme „Baltųjų rūmų šturmas“ J.Foxxui teko vos pabaigus filmavimus sėkmės sulaukusiame Q.Tarantino filme „Ištrūkęs Džango“. „Aš vadinu tokius pokyčius laisvės evoliucija – per vienerius metus suvaidinti ir vergą, ir JAV prezidentą!“ – juokavo J.Foxxas. Beje, nors jo suvaidintas šalies vadovas lyginamas su dabartiniu Amerikos prezidentu Baracku Obama, aktorius pabrėžė, kad nesirėmė jo asmenybe ruošdamasis vaidmeniui. „Aš nebūsiu B.Obamos antrininkas. Ši juosta, kaip ir bet kuris gerą pramogą užtikrinantis filmas, turi žinutę žiūrovui. Šįsyk ji yra apie Amerikos viziją – kas nutiktų, jei žmonės pamirštų elgtis demokratiškai“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)