Po mačo "Ekrano" treneris Valdas Dambrauskas savo auklėtiniais ir jų demonstruotu žaidimu buvo patenkintas, tačiau strategas tvirtino kad šį kartą islandus lydėjo sėkmė. Anot V. Dambrausko, kol kas šiame UEFA Čempionų lygos etape niekas neprarasta, nes laukia atsakomosios rungtynės.

- Valdai, ar atsimenate tokias rungtynes, kad turėtumėte tokį pranašumą, kamuolys keturis kartus atsimuštų į vartų konstrukciją ir nepavyktų pelnyti įvarčio?

- Sunku, be abejo, prisiminti tokias rungtynes ir net kartais atrodo, kad kažkas iš aukščiau nenori, kad mums pasisektų, kad mes laimėtume. Tačiau tai buvo tik pirmos rungtynės. Antros bus Islandijoje ir nemanau, kad jos kažkuo skirsis. Islandai turi vieno įvarčio persvarą, dabar jie žais namuose ir nemanau, kad jie labai atsivertų ir žaistų kažkokį kitokį futbolą. O mes, nepaisant pralaimėjimo, šiandien parodėme, kad galime žaisti ir, kad esame tikrai nebloga komanda, galbūt per anksti nurašyta. Tikrai tikiu, kad Islandijoje viskas bus kitaip.

- Ko pritrūko toje situacijoje, kai buvo praleistas įvartis?

- Tik sėkmės, ko gero. Tikrai nesuklysiu sakydamas, kad geresnė komanda šiandien pralaimėjo. Manau, kad žaidėjai beveik šimtu procentų išpildė tai, ko mes reikalavome. Ta analizė ir tas darbas treniruotėse tikrai pasiteisino. Visi islandų koziriai, visos stipriosios jų pusės buvo neautralizuotos. Aišku, galbūt kažkiek pritrūko koncentracijos tame momente, kai buvo įmuštas įvartis. Gaila, kad islandams to ir užteko, kad jie ta proga pasinaudojo. O mes savo momentų neišnaudojome, bet negali juk taip nesisekti visą laiką.

- Islandai savo žaidimu nenustebino? Ką matėte analizių metu, tai ir pasitvirtino?

- Taip. Jie žaidė tą patį futbolą, kokį yra įpratę žaisti. Jie tikrai nėra ta komanda, kuri visą laiką stengiasi dominuoti ir žaisti pirmu numeriu. Netgi namuose žaisdami dažnai pirmą kėlinį jie pradeda antru numeriu. Lygiai tą patį jie darė ir šiandien. Tikrai sunku žaisti, kai visa varžovų komanda ginasi taip disciplinuotai ir organizuotai ir turi tiek daug žmonių už kamuolio. Nepaisant to, mes momentų sukurti įvarčiams turėjome pakankamai. Tik reikėjo juos išnaudoti, bet net ir nepaisant pralaimėjimo buvome verti pergalės.

- Egidijus Varnas startinėje sudėtyje sužaidė visas rungtynes. Kodėl taip nusprendėte? Jo forma šiuo metu gera?

- Paprasčiausiai, kaip žinote, mūsų komanda yra labai jauna ir tokio turnyro, tokių rungtynių patirties mūsų žaidėjai praktiškai neturi. Egidijus Varnas yra vienas tokių, kuris turi ilgą ir gražią karjerą sau už nugaros ir, manau, kad jo ta patirtis šiandien padėjo. Jis sužaidė tikrai geras rungtynes.

- A. Buinickij žaidimą pagyvino? Pasiteisino sprendimas jį mesti į aikštę?

- Esant rezultatui 0:1 reikėjo daugiau aktyvumo toje zonoje tarp islandų gynėjų ir saugų linijų ir manau kad Arsenijus tikrai gerai įėjo į žaidimą, atliko porą smūgių ir perdavimų, prilaikė kamuolį, bet, vėlgi, reikėjo įvarčio.

- A. Vertelis ir V. Kavaliauskas liko ant suolo. Jie buvo nepasiruošę?

- Nemanau, kad jie buvo nepasiruošę. Visi žaidėjai buvo sveiki. Ir tie kurie ant suolo, ir tie, kurie aikštėje. Paprasčiausiai buvo parinkti tie žaidėjai, kurie geriausiai tiko šios dienos taktikai, geriausiai tiko žaisti prieš tą priešininką. Kiekvienas treneris juk nėra sau priešas. Prieš kiekvienas rungtynes renkiesi tuos žaidėjus, kuriais tiki, kad komanda su jais turi geriausią šansą laimėti rungtynes. Manau, kad su sudėtimi šiandien atspėjome, bet paprasčiausiai labai pritrūko sėkmės.

- Koks buvo pačių rungtynių planas? Labiau žaisti pažeme, nesivelti į jų žaidimą? Nes atrodė, kad islandams patogu žaisti aukštais kamuoliais.

- Buvo planas toks, kad neduoti jiems žaisti to futbolo, kurį jie sugeba geriausiai. Būtent kalba eina apie tuos ilgus perdavimus iš gynybos į priekį. Stengėmės priversti juos klysti jų aikštės pusėje. Galbūt aplink jų baudos aikštelę daug kamuolių ir neperėmėme, bet neleidome jiems patiems eiti į priekį. Manau, kad ir Edvinas Girdvainis sužaidė tikrai gerai, neleisdamas laisvai jaustis jų žaidėjui K. Emilssonui. Edvinas laimėjo praktiškai visas dvikovas. Patys kamuolį perdavinėjome irgi tikrai neblogai, ypač antrame kėlinyje.

- Kaip naujoko, puolėjo D. Djeničiaus debiutas?

- Manau, kad jis pasirodo tikrai gerai. Padarė tai, ko buvo prašoma iš jo. Dejanas prieš tuos augalotus islandus laimėjo labai daug kamuolių antrame aukšte. Galbūt tik tie perdavimai jam šiek tiek jį patį izoliuodavo nuo kitų žaidėjų. Ir Egidijus Varnas ir Arsenijus Buinickis nelabai spėdavo pasiimti tuos antrus kamuolius, kurie buvo žaidžiami į priekį. Galbūt ti kčia būtų minusas. Tačiau Dejanas šiaip tikrai stengėsi, atidirbo ir tikrai sužaidė geras rungtynes.

- Kaip manote, kokie "Ekrano" šansai prasibrauti į kitą etapą?

- Manau, kad lygiai tokie patys, kokie buvo ir prieš šias rungtynes. Pasikartosiu - esame jauna komanda, o Čempionų lyga yra Čempionų lyga. Galbūt kažkur pirmame kėlinyje ir pritrūko to pasitikėjimo savo jėgomis, įrodymo sau, kad mes galime žaisti, kad mes nesame silpnesni. Net neabejoju, kad mes esame geresni, tik tą dar reikia įrodyti aikštėje. Tikiu, kad Islandijoje tą padarysime.

- Ar pasiteisino taktika kampinių nekelti, o juos įžaisti? Gaisrų prie islandų vartų po tokių situacijų visgi kilo.

- Tai beabejo, nes buvo ir pirmą ir antrą kėlinį ir smūgių ir praėjimo, bet nebuvo sėkmės. Kamuolys nenorėjo eiti į vartus. Islandijoje irgi labai gera aikštė, kas mums paranku. Niekas komandoje nėra nusiminęs ir susitaikęs su pralaimėjimu. Bet galvų nenuleidžiame, ruošimės, analizuosime klaidas, paruošime kažkokį planą ir važiuosim kautis.

H. Gudjonssonas: kai kur mums sekėsi

Islandijos komandos vyriausiasis treneris Heimiras Gudjonssonas džiaugėsi pasiekta pergalę išvykoje, bet taip pat sutiko, kad jiems šiandien mačas klostėsi itin sėkmingai.

- Treneri, pasidalinkite mintimis apie šios dienos rungtynes.

- Mes esame patenkinti tuo, ką šiandien pasiekėme. Galvoju, kad žaidėme tikrai gerai. Labai organizuotai. Gynėjai gerai dirbo, taip pat kūrėme ir atakas. Viena situacija, kaip matėte, ir baigėsi lemiamu įvarčiu. Pergalė išvykoje labai svarbi žvelgiant į priekį, kai vyks atsakomasis mačas, tačiau žinome, kad džiaugtis dar anksti. Jei norime patekti į kitą etapą ir namuose turėsime žaisti gerą žaidimą, nes "Ekranas" tikrai stiprus varžovas.

- Šiandien Jūsų komandai gana dažnai šypsojosi sėkmė. Sutinkate su tuo?

- Taip, sutinku, nors negaliu sakyti, kad daugelyje epizodų viską lėmė sėkmė. Tačiau pavyzdžiui jūsų komandos aštuntojo numerio smūgis į skersinį galėjo baigtis ir kitaip. Kai kur mums sekėsi.

- Ar jūsų plano dalis ir buvo žaisti antruoju numeriu ir siekti įvarčio kontraatakomis?

- Taip, žinoma. Mes tikėjomės, kad "Ekranas" mes pajėgas į puolimą, todėl tokį planą ir pasirinkome.

- Kokią svarbą Jūsų komandai turi įmuštas įvartis išvykoje?

- Pergalė labai svarbi, nes namuose jau galėsime kitaip planuoti savo žaidimą. Nebus būtina intensyviai pulti "Ekrano" ir siekti įvarčio, galėsime daugiau orientuotis į gynybą.

- Galvojate, kad mačas išvykoje bus kitoks?

- Taip, be abejo. Tačiau manau, kad mes ir toliau bandysime demonstruoti savo žaidimą. Be to, namuose žaisti visiems sekasi geriau. Bet kaip jau sakiau, kol kas anksti ką nors spręsti, nes "Ekranas" yra pavojingas varžovas ir su juo mes turėsime būti atsargūs. Šiandien buvo tik pirmos rungtynės.