EMPL komiteto priimta nuomonė iš esmės tobulina Europos Komisijos pasiūlymą, nes praplečia direktyvos taikymo sritį siūlant ją taikyti ir vykdomiesiems direktoriams. Aš vertinu tai kaip esminį patobulinimą, kadangi moterų, užimančių vykdomųjų direktorių pareigas valdybose, yra vis dar nedaug. Mes pritarėme nuostatai, jog mažosioms ir vidutinėms įmonėms šį direktyva nebūtų taikoma.

EMPL komitete taip pat nubalsavome, jog ši direktyva turėtų būti skirta bendrovėms, kurios nepakankamai stengiasi skatinti lyčių lygybę savo valdybose ir nepasiekia pageidautinos pažangos. Pranešime raginama, kad visos biržinės bendrovės kasmet savo metinėse ataskaitose kompetentingoms nacionalinėms institucijoms pateiktų duomenis apie lyčių atstovavimą jų valdybose. Dėl skaidrumo bendrovės taip pat turėtų teikti informaciją apie vykusius atrankos į direktorių pareigybes konkursus su paaiškinimais apie priežastis bei kriterijus, kuriais remiantis buvo pasirinktas dominuojančios lyties kandidatas.

EMPL komitete esu paskirta papildoma socialdemokratų frakcijos pranešėja šiuo klausimu. Balsavimo metu komiteto nariai priėmė ir mano teiktus siūlymus, ir tai, jog ši direktyva būtų taikoma ir visoms tiek biržose registruotoms, tiek neregistruotoms valstybinėms įmonėms. Mano manymu, valstybinėse įmonėse būtų lengviau pasiekti lyčių lygybę ir tai galėtų būtų geras pavyzdys privačioms įmonėms. Esminė pažanga valstybinėse įmonėse galėtų būti pasiekta iki 2018 metų.

Skeptiškai žvelgiantiems į siūlomą direktyvą dėl lyčių lygybės bendrovėse norėčiau pabrėžti, kad ji neįpareigoja bendrovių į valdybos postus priimti tik moteris. Jos tikslas yra užtikrinti, kad atrankos metu iš kelių kandidatų, turinčių tą patį išsilavinimą ir panašią kvalifikaciją būtų pasirinktas tas kandidatas, kurio lytis yra mažiau atstovaujama bendrovėse ir pasiekti, jog bent 40 proc. bendrovių nevykdomųjų ir vykdomųjų direktorių sudarytų nepakankamai atstovaujamos lyties asmenys.

Europos Parlamentas plenerinėje sesijoje už šią direktyvą turėtų balsuoti šį rudenį. Europos Tarybai pirmininkaujančiai Lietuvai teks nelengvas uždavinys suderinti šalių narių ir Europos Parlamento pozicijas. Tikiuosi, jog bendrą sprendimą pavyks surasti ir direktyva taps sektinu pavyzdžiu siekiant lyčių lygybės ir kitose srityse.