Trumpai apie asbestą ir jo kenksmingumą. Kol asbesto turinčios konstrukcijos ar gaminiai neliečiami, ši medžiaga didesnio pavojaus nekelia. Jis atsiranda tuos statinius, konstrukcijas ir gaminius laužant, ardant ar apdorojant, kai aplinkoje pasklinda labai smulkios, akimi nematomos skaidulos.

Žmogui įkvepiant asbesto skaidulas, jos lyg adatėlės susminga į kvėpavimo takų audinį, tapdamos įvairių nepagydomų vėžinių susirgimų priežastimi. Dėl asbesto poveikio per metus Europos šalyse apytiksliai užregistruojama apie 20 000 mirčių nuo plaučių vėžio. Dažniausiai kenksmingas asbesto poveikis pasireiškia po 20–30 metų. Pagal kenksmingumą asbestas prilyginamas arsenui ir gyvsidabriui.

1976 m. asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą kaip kenksminga, vėžį sukelianti medžiaga. Teisės aktais nuo 2005 m. sausio 1 d. Lietuvoje kaip ir visose Europos Sąjungos šalyse naudoti asbestą ir kitus jo turinčius gaminius yra uždrausta.

Nors uždrausta naudoti asbestą ir valstybė remia stogų keitimą, tai galioja toli gražu ne visiems. Kaip pavyzdys - vaikų darželių pavėsinių stogai, dengti asbestu, o niekas jų nekeičia ir nesiruošia keisti. Vaikai - mūsų gėlės, o gėles reikia saugoti ir puoselėti. Tik kad valstybė tu gėlių nepuoselėja.

Vaikai juk daug laiko praleidžia būdami lauke, darželyje, taip kvėpuodami pavojingomis medžiagomis. Kodėl valstybė nepasirūpina mūsų pačiais mažiausiais - valstybės ateitimi - žiūrėdami į darželių pavėsines su asbestu? Nejau jiems svarbiau sutaupyti kelis litus, nei ateities sveikata? Ar jie garantuoja, kad vaikai nesusirgs vėžiu? Ar kada nors bus pažiūrėta į vaikų problemas ir jos pradėtos spręsti?

Kodėl stebimasi vėžio sergamumu ir vėžio jaunėjimu? Jei darželiuose stogai - sukeliantys vėžinius susirgimus, kaip sergančiųjų amžius nejaunės? Juk vaikai darželyje vidutiniškai praleidžia po 4-5 metus, 8 val. per dieną, vidutiniškai 480 valandų per buvimą darželyje. Ar tai daug, ar ne, spręskite patys.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!