Nuo trečiadienio Gdynioje, Lenkijoje vykstančio didžiausio greta Lietuvos esančio muzikos festivalio finalą pradėjo britų grupės „Radiohead“ gitaristas Jonny Greenwoodas. Ant pievos sugulusiai miniai, tolumoje aidint ritmams iš paskutines festivalio diskotekas rengusių mažesniųjų scenų, jis vienas su elektrine gitara sugrojo daugiasluoksnį, 15 minučių trunkantį minimalistinės muzikos pradininko amerikiečio Steve'o Reicho kūrinį „Electric Counterpoint“.

Iškart po to, scenoje pasirodė ir pats Reichas. Kartu su Frankfurto ansambliu „Ensemble Modern“ geriausiu gyvu JAV kompozitoriu laikomas kūrėjas atliko savo valandos trukmės hipnotizuojantį šedevrą „Music for 18 musicians“.

Ansamblio atliekama muzika populiariosios muzikos festivalyje – eksperimentas, į kurį susirinko mažiau žmonių, nei į prieš tai scenoje grojusius, po penkerių metų į festivalį sugrįžusius ir dar stipresnį pasirodymą surengusius „Kings of Leon“. Tačiau vargu, ar kiekybė šiuo atveju buvo tikslas. Kaip prieš Reicho pasirodymą į festivalininkų minią kreipėsi „Open'er“ organizatorius – tai bus istorinis momentas festivalyje. Žinant šio kompozitoriaus įtaką visai šiuolaikinei, tarp jos, ir populiariajai muzikai, tokio epiteto per skambiu nepavadinsi.

Kiek anksčiau pagrindinėje scenoje tą vakarą taip pat debiutavo britai „Everything Everything“ ir šviežias R&B talentas iš JAV Miguel. „Alter Art“ scenoje bene daugiau žmonių už visas ten grojusias grupes surinko jungtinė britų ir ispanų šokių muzikos kompanija „Crystal Fighters“.

„Tent Stage“ vakar pasiūlė itin rafinuotą programą su vienais įdomiausių post-dubstepo kūrėjų „Mount Kimbie“, indie dainiumi Devendra Banhart ir turbūt įtakingiausiais šiuolaikinės psichodelinės muzikos kūrėjais „Animal Collective“.

Šiųmetis „Open'er“ įsimins, kaip tas, kuriame oras buvo puikus (šiek tiek lijo tik vieną vakarą), žmonių, iš pirmo žvilgsnio, buvo dar daugiau (laukiame oficialios statistikos), o grupių pasirodymai – ne prastesni nei anksčiau. O geriausia žinia – kad niekas dar nesiskirsto namo. Nors festivalis jau oficialiai baigėsi, pagrindinėje scenoje šįvakar savo koncertą surengs iš pirmo žvilgsnio visai ne „opener'iška“, bet festivalio lankytojus nemažiau už „Blur“ ar Nicką Cave'ą masinanti Rihanna.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)