Taigi kokie veiksniai, psichologų manymu, yra svarbūs apibrėžiant pasitenkinimą santykiais?

Pasitenkinimas santykiais buvo matuotas tiek kognityviniame, tiek elgesio lygmenyje. Štai pagrindiniai elgesio tipai, svarbūs pasitenkinimui santykiais.

Palaikymas. Palaikymo gavimas ir teikimas lemia ne tik pasitenkinimą santykiais, bet ir sveikatos lygį apskritai.

Negatyvus uždaras ratas. Jis pasireiškia tuo, kad, pradėjus komentuoti pieno nebuvimą šaldytuve, baigiama vienas kito įžeidinėjimu.

Atsitraukimas. Jūs garsiai klausiate, kada eisite pas uošvius, o partneris įsijungia TV. Paprastas stereotipas: moteris reikalauja, o vyras atsitraukia, tačiau kas nori būti vertinamas stereotipiškai?

O štai keli pagrindiniai kognityviniai tipai.

Nerealistiški įsitikinimai. Ji nėra užsispyrusi. Ji ryžtinga ir principinga. Jis nėra tinginys. Jis nerūpestingas, atsipūtęs. Galbūt bus keista, kad tokie nerealistiški įsitikinimai susiję su pasitenkinimu santykiais. Tačiau jei tokie įsitikinimai yra pozityvūs, tuomet jie puikiai padeda santykiams.

Savybių priskyrimas. Ar ji pavėlavo iš darbo tik vieną kartą dėl priežasčių, kurių negalėjo pakeisti? O gal tai visuomet vyksta ir jai tereikėjo tik šiek tiek pasistengti? Savybės - tai priežastys, kurias priskiriame vienas kito elgesiui, tai, ką mes matome kaip to elgesio paaiškinimą. Jei matome partnerius teigiamoje šviesoje, tai įtakoja pasitenkinimą santykiais.

Idealų siekimas. Garantuotas nepasitenkinimas. Aš noriu Angelinos Jolie. Nepriimsiu jokio pakaitalo.

Atmintis. Pasitenkinimas yra susijęs su pojūčiu, kad jūsų santykiai pastaruoju metu pasitaisė.

Patenkinti: taip ar ne?

Intuityviai atrodo savaime suprantama, kad santykių pasitenkinimas gali būti vertinamas skalėje, tarkime, nuo vieno iki dešimties. Tačiau kai kurios išvados rodo, kad tai gali būti tiesiog „taip“ arba „ne“. Daugelis procesų, svarbių pasitenkinimui santykiais, automatiškai save sustiprina: pavyzdžiui, jei esate nepatenkinti dėl tam tikrų priežasčių, santykiai gali iš prastų lengvai pereiti į labai prastus.

Nesvarbu, ar santykius išties galima suskirstyti į šias dvi kategorijas. Tačiau spėliojimas, ar žmonės patenkinti santykiais, gali būti smagus žaidimas. Jie? Nepatenkinti. Tie du? Tikrai patenkinti.

Atsargumo priemonės

Tačiau neskubėkite šių išvadų pritaikyti praktikoje. Naudinga žinoti ir kai kuriuos tyrimo trūkumus. Pavyzdžiui, dauguma šių išvadų pagrįstos tyrimu, atliktu JAV, ir todėl jų negalima apibendrinti ir pritaikyti visam likusiam pasauliui.

Daugelis šių tyrimų grįsti žmonių atsakymais. Psichologai žino, kad žmonės ne visada sako tiesą, ar net ne visada žino, kas vyksta jų galvoje, tačiau kartais nėra pasirinkimo. Geriau ne toks teisingas žinojimas, nei jokio.

Ir paskutinis trūkumas - emocijų nebuvimas šiame tyrime. Emocijos yra išties svarbios, tačiau Fincham & Beach pranešime teigiama, kad emocijų tyrimas buvo prieštaringas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)