Tokioje situacijoje atsidūrė devyniolikmetė vilnietė Kamilė (vardas pakeistas – red. past.). Mergina tikino, kad lankydama kursus dėl darbo Palangos naktiniame klube „Disco 311 Buddha“ ji susidūrė su psichologinės prievartos atvejais – buvo raginama atrodyti ir elgtis kuo seksualiau ir už menkiausią pažeidimą gąsdinama atleidimu iš darbo.

Darbo pradėjo ieškoti susidūrusi su nesąžiningumu

„Prieš daugiau nei mėnesį nutariau įsigyti naują telefoną už daugiau nei vieną tūkstantį litų. Nusprendžiau, jog geriausias ir pigiausias būdas tai padaryti – skelbimų portalas ir jame siūlomi aparatai. Likau labai gražiai apkvailinta vieno aferisto, kuris, paskutinę sekundę prieš atiduodant bylą į policijos rankas, dar spėjo parašyti graudžiai juokingą trumpąją žinutę su žodžiu „atsiprašau“. Nuojauta garsiai rėkė, kad pinigų neatgausiu, tad pradėjau dairytis naujo plano, kaip kitaip galėčiau užsidirbti pinigėlių“, - apie tai, kodėl pradėjo ieškoti darbo pasakojo mergina.

Ji buvo girdėjusi, kad jaunam žmogui dėl didelių arbatpinigių pelningiausia dirbti barmenu arba padavėju. Pamačiusi darbo skelbimą, kuriame buvo ieškoma barmenių darbui naktiniame klube „Disco 311 Buddha“ Palangoje, ji nusprendė ten nusiųsti savo gyvenimo aprašymą. Jau kitą dieną Kamilei buvo pasiūlyta susitikti.

Pasak jos, apie darbo patirtį ji buvo kamantinėjama trijų administratorių. Mergina patikino maniusi, kad per darbo pokalbį pasirodė blogai – elgėsi pernelyg neiššaukiančiai ir dėl kai kurių per protingų atsakymų nebuvo suprasta.

Pirmos dienos darbe priminė košmarą

Po kelių dienų jai buvo pranešta, kad atranką įveikė ir jau kitos dienos pabaigoje turi pasirodyti darbe. Mergina džiaugėsi atsivėrusiomis pažinčių ir uždarbio galimybėmis, tačiau tik nuvykusi į mokymus suprato, kokį darbą jai iš tiesų teks dirbti.

„Vėliau sekė savaitė bemiegių naktų – mokiausi kokteilių pavadinimus, laužiau liežuvį mėgindama išmokti, atskirti ir suprasti, kad brendis, viskis ir likeris nėra vienas ir tas pats brudas. Mane nuoširdžiai pradėjo dominti visa, kas buvo susieta su barmenavimu. Itin aukštą psichologinę įtampą apmokymų metu laikiau dar vienu asmenybės grūdinimu, padėsiančiu ateityje. Kiekvieną pažeminimą ar įspėjimą, „jei pamirši prieš plakant kokteilį įdėti ledukų, tą pačią sekundę skrisi lauk be teisės sugrįžti“, priėmiau kaip dar vieną išbandymą ir su šypsena vertinau vadovavimo būdą bei skirtingais būdais pasiekiamą rezultatą“, - apie pirmas dienas pasakojo mergina.

Nepadoriai kalbėjo su darbuotojomis

Dar daugiau įžeidimų mergina tikino sulaukusi iš naktinio klubo savininko. Jos teigimu, vyras neslėpė arogancijos, dažnai kabinėdavosi prie bare dirbančių merginų.

„Jis sakė, kad „tokios pilkos pelės, kaip jūs, po šio darbo tapsite elitinėmis pupomis“, griežtai draudė dalinti savo darbo numerius klientams, tikino, kad taip pasielgusios, skrisime iš darbo. Gyvenome jo nupirktame „Disco 311 Buddha“ darbuotojams skirtame name, tačiau jis griežtai uždraudė ten vestis vaikinus, sakydamas, kad „kurvynų“ čia nebus. Sakė, tiems reikalams yra kopos ar dar kuri nors kita vieta“, - baro savininko kalbėjimo maniera stebėjosi mergina.

Ne mažiau ją nustebino ir baro administratorių požiūris į barmenes.

„Administratorės kalė į galvą kiekvieną mielą dieną, kad „už baro turite atrodyti taip, jog į klubą atėjęs vyras ar vaikinas norėtų su jumis permiegoti“. Visa tai man pradėjo rodytis kaip legalus viešnamis“, - stebėjosi Kamilė.

Neapsikentusi tokios aplinkos, mergina nusprendė tokio darbo nedirbti.

Nenorime, kad merginos „nusivalkiotų“

Prisistatyti nenorėjusi „Disco 311 Buddha“ administratorė išgirdusi apie šią situaciją patvirtino, kad apie tokius dalykus girdi pirmą kartą. Paklausta, kaip galėtų šį nutikimą pakomentuoti, tą daryti atsisakė, jei nesužinos besiskundusios merginos pavardės.

Tiesa, vėliau persigalvojo ir patikino, kad šis skundas tikrai nepagrįstas.

„Dauguma mergaičių įsivaizduoja, kad darbas už baro yra tiesiog tūsas. Tai yra, kad tu ateini, truputi papilstai kažkam ir labai linksma: nieko tvarkytis nereikia, nieko dirbti nereikia, nieko mokytis nereikia, nieko tobulėti nereikia“, - piktinosi mergina, paklausta, kaip priima ir ko moko naujas nares.

Paklausta, pagal kokius kriterijus nauja mergina priimama į darbą, ji patikino, kad pastarųjų yra labai daug, tačiau įvardyti sugebėjo tik du – bent vidurinį išsilavinimą ir komunikabilumą.

„Be abejo, atsižvelgiame į grožį. Tiesiog mergaitė būna arba patraukli, arba nepatraukli. Supraskite, ateina paprasta mergaitė, baigusi vos 12 klasių ar pirmą kursą ir gauna labai daug dėmesio iš vyrų, iš klientų, jos labai pasikeičia. Mes visada joms primename, kad jos visada turi būti tokios, kokios ir atėjo, o „nenusivalkiotų“. Tokios citatos, kurias man vardijate, tikrai nesąmonė, mes taip nekalbame. Taip, mergaitės turi atrodyti gražiai, ne seksualiai, bet traukiančiai akį. Jos neturi būti vulgarios. Jos savo bendravimu, kalba tikrai neturi pabrėžti, kad mane gali bet kas paimti ir aš galiu ką noriu daryti“, - tikino klubo administratorė.

Vadovas prisistatė administratoriumi

Po ilgų vargų pavyko išsiaiškinti, kad bendrovei „Salanda“, kuriai ir priklauso naktinis klubas „Disco 311 Budhha“, vadovauja Stepas Visockis.

Vyras tvirtino, kad merginos kalbos yra šmeižtas. Jis tikino, kad visa surinkta medžiaga yra perduota advokatui, kuris jau kreipėsi į teismą. Tačiau būti pristatytas vadovu nesutiko, save pavadino administratoriumi.

„Kam mums skatinti tokią nesąmonę? Kam mums to reikia? Gal ji ne taip suprato. Žmogaus reikalaujame, kad jis susitvarkytų, išsiplautų galvą. Tai privaloma. Žmogus, atėjęs į tokią darbo vietą, turi susitvarkyti, išsidažyti, o aprangas mes patys siūlome ir duodame. Mes turime medžiagą, kad mūsų aprangos yra atitinkančios vidaus taisykles, reikalavimus ir nesudaro diskomforto žmonėms, kurie dirba klube. Iš 8 mergaičių jai vienintelei netiko tokios sąlygos. Dėl ko kitiems žmonėms, dirbantiems toje pačioje įmonėje, viskas tinka? Čia ne striptizo klubas yra. Gyvenime tokių dalykų nėra. Ji net nedirbo ir ji net negali nieko sakyti. Sąlygos prasideda tada, kada žmogus priimamas į darbą, apiforminamas ir jam leidžiama dirbti darbo vietoje. Mokymų metu niekas neliepia apsirengti vienaip ar kitaip“, - aiškino S. Visockis.

Apkaltino vagyste

Jis nepaneigė, kad merginas ragino tapti „elitinėmis pupomis“, tačiau patikino, kad šie žodžiai yra ištraukti iš kontekso.

„Ji atėjusi net pavogė mūsų „geizerį“ (piltuvėlis, dedamas į atkimštą butelį, kad gėrimas būtų pilamas tolygiai – DELFI). Jį reikėtų gražinti. Aš tiesiogiai su ja nesu susidūręs, yra administracijos korpusas, kurie visus žmones privalo paruošti. Tai, ką jūs ir ta mergaitė šneka, yra visiška nesąmonė. Mes kaip tik draudžiame tokius dalykus dalyti: palikti kontaktus, flirtuoti su klientais. Už tai mergina ir buvo pašalinta. Mes pašalinome. Ji pas mus dirbo“, - pasakojo S. Visockis, negalėjęs tiksliai pasakyti, ar vis dėlto pažįsta merginą, ar ne.

„Ji nėjo jokių kursų“, - patikino S. Visockis. Tačiau paklaustas, ar tikrai merginos prieš darbą bare nėra apmokomas, savo nuomonę pakeitė.

„Jeigu ji yra žmogus iš gatvės, žmogų reikia supažindinti. Pas mus priimant žmogų į darbą yra taisyklės, kuriose nurodoma, kad negali žmogus privalo prieš tai išmokti dirbti šį darbą. Prie ko čia tas seksas?“, - pykčio neslėpė vyras.

Siūlo kreiptis į Darbo inspekciją

Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė, patikino, kad tokių skundų jie gauna nedaug, tačiau su darbo teise ir darbuotojų sauga bei sveikata susijusių problemų neišvengia.

Konkrečiai šį atvejį ji priskirtų prie psichosocialinių rizikos veiksnių. Jei darbdavys pažeidžia Darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, darbuotojas su skundu gali kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.

„Darbuotojas turi teisę pasinaudoti Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo 34 straipsnio 2 punkte jam suteikta teise reikalauti, kad darbdavys sudarytų saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas. Pažymėtina, kad Profesinės rizikos vertinimo bendrieji nuostatai numato, kad darbdaviui atstovaujantis asmuo ar jo pavedimu darbdavio įgaliotas asmuo organizuoja profesinės rizikos vertinimą įmonėje. Šie nuostatai numato, kad rizikos veiksnys – cheminis, fizikinis, biologinis, ergonominis, psichosocialinis ar fizinis veiksnys, keliantis ar galintis kelti pavojų darbuotojo saugai ir sveikatai. Psichosocialinis veiksnys – veiksnys, kuris dėl darbo sąlygų, darbo reikalavimų, darbo organizavimo, darbo turinio, darbuotojų tarpusavio ar darbdavio ir darbuotojo tarpusavio santykių sukelia darbuotojui psichinį stresą“, - tikino G.Banaitytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (631)