Rezoliucijoje, kuriai pritarė 483 EP nariai, 98 nepritarė, o 65 susilaikė, reiškiamas didelis susirūpinimas dėl PRISM ir kitų panašių programų, griežtai smerkiamas ES atstovybių šnipinėjimas, o JAV raginama nedelsiant suteikti ES visą informaciją šia tema.

Parlamentas kartu išreiškia rimtą susirūpinimą, kad panašias sekimo programas gali turėti ir ES valstybės (Jungtinė Karalystė, Švedija, Nyderlandai, Vokietija ir Lenkija). EP nariai kviečia jas ištirti, ar tokios programos suderinamos su ES teise.

Piliečių laisvių komiteto tyrimas

EP Piliečių laisvių komitetui pavedama surinkti informaciją ir įrodymus iš JAV ir ES šaltinių ir iki metų pabaigos pateikti atitinkamą ataskaitą. Jis turės įvertinti stebėjimo programų poveikį pagrindinėms ES piliečių teisėms, o ypač teisei į pagarbą privačiam gyvenimui ir komunikacijai, saviraiškos laisvei, nekaltumo prezumpcijai ir teisei į veiksmingą teisinę gynybą. Tyrime dalyvausiantys EP nariai kartu turės pateikti rekomendacijas dėl IT saugumo ES institucijose, įstaigose ir agentūrose sustiprinimo, siekiant ateityje užkirsti kelią panašiems incidentams.

Informatorių apsauga

Europarlamentarai ragina sudaryti sąlygas informatoriams atskleisti rimtus pagrindinių teisių pažeidimus ir numatyti tokiems asmenims reikalingą apsaugą, taip pat ir tarptautiniu lygmeniu.

Ar sustabdyti susitarimus dėl oro keleivių bei bankų duomenų?

Europarlamentarai atkreipia dėmesį į galimybę sustabdyti susitarimo dėl keleivio duomenų įrašo (PNR) ir susitarimo dėl Terorizmo finansavimo sekimo programos (TFSP) galiojimą, jei JAV atsisakytų bendradarbiauti tiriant galimus šnipinėjimo atvejus.

Prekybinės derybos neturėtų pakenkti duomenų apsaugai

Rezoliucijoje įspėjamas, kad ES - JAV derybos dėl prekybos susitarimo neturėtų pakenkti duomenų apsaugos standartams, nes "būtų patirta nesėkmė, jei minėtieji įtarimai pakenktų pastangoms sudaryti transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimą".

Nedelsiant reikia griežtesnės duomenų apsaugos

Parlamentas kviečia ES valstybes paspartinti darbą, susijusį su duomenų apsaugos paketu, ir ragina Komisiją ir JAV valdžios institucijas nedelsiant atnaujinti derybas dėl bendrojo susitarimo dėl asmens duomenų apsaugos. Galutinis susitarimas turėtų "užtikrinti ES piliečiams tokias pat galimybes kreiptis į JAV teismų sistemą, kokias turi JAV piliečiai".