„Vilniaus Lazdynų mikrorajono 58-o namo gyventojai nuo gegužės 13 d. liko „ant ledo“ – „Lazdynų būstas“ savavališkai nusprendė, kad lifto daugiau eksploatuoti negalima (o gal neapsimoka?) ir atjungė jį. 8 aukštų daugiabutyje gyvenančių šeimų su mažais vaikais ar tuo labiau sunkiai krutančių senjorų nebuvo pasivarginta paklausti...

„Lazdynų būstui“ gegužės 13 d. atjungus liftą vienoje iš trijų daugiabučio namo laiptinių, informacija apie tai gyventojus pasiekė tik birželio 6 d. Laiptinėje pakabino skelbimą, kad žmonės „pareikštų pritarimą“ naujo lifto įrengimui (tam reikia pritarti 50%+1 laiptinės gyventojų pritarimo). Iš karto pakvipo lengvu šantažu – pasėdėsit be lifto, suprask, gal greičiau apsispręsite...“ – laiške DELFI rašė nusivylęs daugiabučio gyventojas.

Skaitytojo teigimu, apie seno lifto padėtį daugiabučio gyventojai iš pradžių nebuvo informuoti. Kodėl buvo nutraukta lifto eksploatacija gyventojai sužinojo tik kreipęsi į namą administruojančią bendrovę „Lazdynų būstas“. Gyventojams buvo paaiškinta, kad liftas yra per senas naudoti. Nors daugiaubučio gyventojai surinko reikiamą parašų skaičių naujam liftui įrengti, projekto darbai įstrigo ilgam.

„Ir štai jau pusantro mėnesio „Lazdynų būstui“ sprendžiant šį amžino įšalo klausimą, Architektų 58 namo gyventojai pėsti mina laiptus, kaip išmano kruta. O čia gyvena ir neįgalių po infarktų, kojų ortopedinių operacijų, ir šiaip – esame „ne pirmos jaunystės“, kuriems ne vienam būtinas kasdienis profilaktinis vaikščiojimas lygia vietove, neapkraunant savo sąnarių ir širdies bei kraujotakos sistemos... O kur dar jaunos mamos su kūdikiais ir vežimėliais? Kas joms padės kasdien vaikus į lauką per karščius išnešt...“ – nusivylimo esama padėtimi neslėpė DELFI skaitytojas.

Daugumoje sostinės daugiabučių liftų padėtis yra kritinė

DELFI pavyko susisiekti su daugiabutį administruojančia bendrove „Lazdynų būstas“. Įmonės atstovų teigimu, liftas vietoje 25 metų atitarnavo 43 metus, o maždaug pusė Sostinės daugiaubučiuose veikiančių keltuvų jau yra peržengę kritinę ribą.

„Atkreipiame dėmesį į tai, kad „Lazdynų būstas“ nepriiminėja sprendimų stabdyti liftus - įmonė tik vykdo techninės priežiūros inspektorių nurodymus. Šiuo atveju liftas buvo išjungtas, nes kovo 13 dieną lifto patikrą atlikusi bendrovė „Inspecta“ aptiko rimtų gedimų, dėl kurių įrenginys buvo pripažintas pavojingas ir netinkamas naudoti. Šis liftas atitarnavo 43 metus, kai pagal Europos Sąjungos direktyvas tokių įrenginių ribinis eksploatacijos laikotarpis - 25 metai.

Namo gyventojai apie lifto sustabdymą buvo informuoti skelbimu prieš 5 darbo dienas - gegužės 8 dieną. Keltuvas buvo sustabdytas gegužės 13 dieną. Gegužės 22 dieną gyventojai buvo informuoti apie naujai vykdomą apklausą dėl lifto keitimo nauju. Šiandien turėtų įvykti namo gyventojų susirinkimas, kurio metu turėtų paaiškėti tolimesni veiksmai. Iki šiol nemažai šio namo gyventojų buvo išreiškę norą avarinės būklės liftą keisti nauju.Primename, kad senuose sostinės daugiabučiuose padėtis dėl liftų yra kritinė. Specialistai skaičiuoja, kad iš beveik 2 tūkst. eksploatuojamų keltuvų maždaug pusė yra peržengę ribinį 25 metų tarnavimo laiką. Maža to, sostinės daugiabučiuose yra ir apie 100 liftų rekordininkų, kurie eksploatuojami 40 metų, ir tokių įrenginių skaičius kasmet didėja.“— DELFI teigė UAB „Mano Būstas“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)