Praėjusią savaitę Ignalinos rajone, Aukštaitijos nacionaliniame parke, prie Žeimenio ežero sugūžėjo jaunieji geografai. Čia vyko jau 26-oji JGM (Jaunųjų geografų mokyklos) vasaros sesija. Moksleiviai atvyko iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Jie turėjo vieną tikslą – linksmai ir naudingai praleisti laiką JGM vasaros stovykloje. Ir tai jiems pavyko!

Pirmąją diena, kai palapinės jau buvo pastatytos, seni draugai vėl susitikę, o naujieji jau spėję susipažinti, moksleiviai buvo pakviesti į pirmąją paskaitą apie meteorologinius stebėjimus. Užsiėmimus vedė Vilniaus universiteto dėstytojai – prof. dr. Egidijus Rimkus ir doc. dr. Gintautas Stankūnavičius. Moksleiviai buvo supažindinti su prietaisais, skirtais meteorologiniams stebėjimams atlikti, debesų tipais, meteorologinių stebėjimų tvarka ir dar daugiau.

Antrakursiams teko klausytis ypač įdėmiai, nes visą savaitę jų laukė praktikos darbai. Jiems patiems teko atlikti meteorologinius stebėjimus su įvairiais prietaisais, tokiais kaip anemometras, momentinės, maksimalios, minimalios, dirvožemio, vandens temperatūros termometrais bei kritulių matavimo cilindru.

Praktikos metu budintieji turėjo visą parą (kas tris valandas) atlikti stebėjimus ir juos užrašyti. Antrąją dieną užsiėmimų tikrai netrūko. Antrakursiams teko patiems braižyti stovyklos planą, naudojant tik metrą, lapą bei pieštuką. Bet net ir su šia užduotimi susitvarkėme lengvai. Po pietų laukė dvejos orientacinės varžybos.

Pirmosiose komandos turėjo orientuotis aplinkoje ir surasti pažymėtas vietas pagal koordinates, naudojantis GPS, o antrosiose jaunieji geografai turėjo tik kompasą ir žemėlapį, tačiau ir to pilnai užteko orientuotis vietovėje.Trečiąją dieną antrakursių laukė Kretuonos upelio tyrimas. Buvo suteikta galimybė plaukti baidarėmis Žeimenio ežeru iki minėto upelio.

Po daugiau nei pusantros valandos atplaukėme prie Kretuonos upelio. Išmatavome upelio plotį ir gylį (kas 50 cm), vandens debitą, tėkmės greitį. Ir tai tik keli matavimai, kuriuos teko atlikti. Ketvirtoji diena buvo skirta turizmo technikos pagrindams. Ryte antrakursiai prisiminė tai ką mokėsi praėjusiais metais, o vakare jų laukė praktiniai užsiėmimai.

Reikėjo per kelią nuleisti buomą, taisyklingai nusileisti nuo kalno, į jį pakilti, praeiti traversu arba perkėla, nešti sužeistąjį ir galų gale tik su vienu degtuku uždegti ugnį. Vakare antrakursiai išbandė naują patiekalą – valgėme makaronus su kepta „tušonke“.

Penktosios dienos vakare visų laukė naktinis žygis. Buvo sudarytos mišrios komandos iš 2–3 dalyvių, jos iš stovyklavietės buvo išleidžiamos kas 10 minučių. Moksleiviams buvo suteikta nekasdienė galimybė susipažinti su naktiniu mišku. O kad būtų dar įdomiau visoje 12 km atkarpoje laukė daug staigmenų, kurias paruošė Lietuvos edukologinio universiteto studentai.

Naktinis žygis tikrai buvo įsimintinas. Į stovyklavietę grįžome 5 val. ryto ir trumpai numigome. Šeštosios dienos ryte laukė kelionė į namus. Atsisveikinome su stovyklos vadovais, naujais ir senais draugais, žinodami, kad rudenį ar dar ankščiau vėl susitiksime ir iškeliavome į visai nepasiilgtą miestą. Esame dėkingi stovyklos vadovams Virginijui Gerulaičiui, Genovaitei Kynei, Rasai Rutkauskienei, Sabinai  Pranculienei, Živilei Krupickaitei, Linoretai ir Juozui Vasilevičiams.