Dietos ypatumai

Ir gydytojai, ir dietologai sutaria: visos sveikatos problemos ir antsvoris atsiranda dėl netaisyklingos mitybos. Ląstelienų ir vitaminų trūkumas, riebalų ir angliavandenių perteklius racione nenumaldomai pažeidžia medžiagų apykaitą.

Dėl pažeistos medžiagų apykaitos organizmas nebegali pašalinti kenksmingų medžiagų, deginti kalorijų, palaikyti tonuso ir imuniteto. Ir mes pilnėjame, krentame į depresiją, dėl to vėl valgome ir dar labiau pilnėjame.

Paprastai malšindami apetitą nesame pernelyg išrankūs maisto produktams, juolab kad ir išbalansuotas organizmas nebegali mums pranešti, ko jam reikia. Taip kaupiasi kenksmingos medžiagos, kurios ir nulemia įvairias sveikatos problemas. O ir nuo ligų mes neretai pilnėjame.

Kaip nutraukti šį užburtą ratą? Suimti save į rankas ir vieną gražią dieną pakeisti savo racioną bei mitybos sistemą? Galima ir taip. Tačiau tam reikia stiprios valios, siekiant „nenutrūkti nuo grandinės“. Be to, visos kardinalios permainos organizmui yra stresas, į kurį jis nežino, kaip reaguoti.

Todėl specialistai siūlo pradėti palaipsniui, po truputį. O būtent - nuo vieno kokteilio per dieną. Ir šis kokteilis turi būti per pusę su žalumynais: svogūnu, petražolėmis, baziliku, kitomis žolėmis ir augalais.

Toks mišinys bus tikras vitaminų bei mikroelementų užtaisas, kuris aprūpins ląsteliena ir sumažins apetitą. Augaluose gausu vitaminų B, C, PP, kalio, fosforo ir įvairių kitų medžiagų.

Gamindami kokteilius iš žalumynų padidiname juose esančių naudingųjų medžiagų suvartojimą. Juk valgydami salotas ir kitus patiekalus, ne visada kruopščiai sukramtome produktus. O kokteiliuose viskas permalta ir vitaminai gryniausiu pavidalu patenka mums tiesiai į burną.

Žalumynuose daug maistinių skaidulų, kurios valo organizmą, suteikia sotumo jausmą ir padeda pagerinti virškinimą. O tai reiškia, kad valgydami mažiau, naudos iš produktų gausite daugiau, taip pat pagerinsite odos būklę ir išsivaduosite iš diskomforto bei virškinimo problemų.

Be to, vartodami viso labo tik vieną kokteilį per dieną, jau po dviejų savaičių neteksite dviejų-trijų nereikalingų kilogramų. Ir tai - visiškai be pastangų ir kovos su apetitu.

Dietos taisyklės

Norint susikurti žaliuosius kokteilius, be fantazijos, jums dar prireiks mikserio, žalumynų, vaisių ir vandens. Vaisių ir žalumynų santykis turi būti 6:4, tai yra, kokteilis ne visai bus iš žolių - pusė ar net daugiau bus vaisiai.

Toks santykis garantuos malonų vaisių saldumo ir žolių specifinio skonio derinį. Be to, kokteilis su vaisiais bus skanesnis ir naudingesnis.

Vandenį geriausia naudoti šaltinio arba iš butelio, kad sustiprintume kokteilio gydomąsias savybes. Tačiau tokio nesant, tiks ir paprastas virintas.

Kokteiliui rinkitės pačius tamsiausius žalumynus - juose daugiausia naudingųjų medžiagų ir chlorofilo. Jie teigiamai veikia kraują, praturtina jį deguonimi, stimuliuoja valymo ir medžiagų apykaitos procesus. Todėl net tarp vienodų petražolių ryšelių rinkitės tamsesnius.

Stenkitės daryti kuo įvairesnius kokteilius, naudodami skirtingus augalus ir vaisius. Naudokite ne tik krapus, petražoles, svogūnus, porus, baziliką, salotų lapus, bet ir salierą, špinatus, romėniškas salotas ir pan.

Atkreipkite dėmesį ir į tuos augalus, kuriuos paprastai išraunate kaip piktžoles iš savo lysvių: pienes, dilgėles, garšvą, gysločius. Kai kurie žmonės naudoja ir arbatoms skirtas žoles - mėtas ir pan.

Išbandykite visus vaisius, kuriuos tik galite rasti parduotuvėse ar turguje. Norint sulieknėti, reikėtų atsisakyti nebent bananų ir vynuogių. Prisiminkite ir uogas - jos puikiai pagerina žaliųjų kokteilių skonį.

Draudžiama žoles užpilti verdančiu vandeniu ar juo labiau virti prieš susmulkinant. Galima tik pusvalandį pamirkyti.

Vanduo reikalingas kokteilio tirštumui reguliuoti, Esant minimaliam kiekiui vandens, kokteilis pavirs piurė ir bus suvalgytas su varške. Įpylę daug vandens, gausite nuostabų troškulį malšinantį gėrimą.

Kokteilius geriausia gerti iš ryto, iki pusryčių. Taip jie geriau pasisavinami, pažadina organizmą, įjungia virškinimą ir malšina apetitą.

Žalieji kokteiliai vartojami ir iškrovos dienoms. Iš ryto pagaminama vienas-du litrai ir po truputį geriama visą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)