„Kas Lietuvoj yra neteisinga, kad Lietuvos verslininkai per paskutinius ketverius metus Baltarusijoje investavo apie 17 mlrd. , Rusijoje investavo apie 20 mlrd. ? (…) Jūs man pasakykit, kas yra nestabilu? Man tenka šnekėti ir su pramonininkais, ir su perdirbėjais, kurie statosi fermas, ir aš klausiau, kodėl jūs einate ten į Rusiją ar Baltarusiją? Jie sako, kad „mums ten nereikia apgaudinėti pačios valstybės, mes žinom, koks yra mokestis, mes sumokam. Čia, kadangi yra pelno mokestis ir galimybė šitus dalykus daryt, tai mes turim kurti schemas, machinacijas, kaip apeit.“ Ir bankai šitoj vietoj labai puikiai tarpininkauja“, – piktinosi R. Žemaitaitis.

Tuo metu DNB banko prezidento pavaduotojas Ramūnas Abazorius stebėjosi, kad Lietuvos politikai eilinį kartą bando pasaulį nustebinti niekur neregėtomis išimtimis.

„Mes norim nustebinti pasaulį tokiu dalyku, kurio niekur nėra. (…) Būna, kai kur yra apribojimai, kai kur jų nėra, bet tokios išimties, kuri buvo pateikta, niekur nėra, ir apmaudu, kad mes bandom išsiskirti, nes visoms kitoms įmonėms tai daryti galima (nuostolius perkelti į pelningus metus – red.)“, – sakė R. Abazorius.

R. Žemaitaitis oponento atvirai klausė, kiek jo atstovaujamas bankas išleidžia įvairiems atsinaujinimo darbams: „Man pasakykite, kiek savo DNB bankui per metus išleidžiate kokios nors spalvos pakeitimui ar lentelių iškabinimui, stalams, kėdėms ir visa kita..? Aš esu stebėjęs vieną skandinavišką banką, specialiai penkerius metus stebėjau. Žinot, labai keistas dalykas – kiekvienais metais nauji stalai, naujos lempos, apšvietimas, visa kita... Sakau, kokį velnią jūs čia darot? Daro tai smulki įmonė tą pati ir smulki įmonė nesumoka pelno mokesčio, nes kuo daugiau jinai padaro išlaidų, tuo mažiau pelno mokesčio moka. Tą patį ir jūs darot, tą patį daro ir degalinių tinklai, ir visa kita...“

Vis dėlto R. Abazorius su tokiu vertinimu nesutiko ir tvirtino, kad jų banko tikslas yra uždirbti pelno ir sąžiningai sumokėti mokesčius.

„Jūsų pasiklausius, galima pagalvoti, kad verslo tikslas yra turėti nuostolį ir nemokėti mokesčių. Aš kategoriškai prieštarauju, nes matau, kad kiekvieno verslo tikslas yra uždirbti pelną ir sumokėti mokesčius“, – teigė R. Abazorius.

Tačiau R. Žemaitaičio tokie argumentai neįtikino – padėtį pagerinti esą galėtų nebent valstybinio komercinio banko įkūrimas.

„Mano noras yra visus komercinius bankus pastatyt toj vietoj į kampą iš tikrųjų už tuos piktnaudžiavimus ir galų gale sukurt normalų valstybinį komercinį banką (Lietuvos pašto pagrindu ar pan.), kur visos operacijos, valstybinės lėšos, savivaldybės per jį eitų. Savivaldybės šiandien yra įkaitės, nes bankai šiai dienai visas savivaldybes yra paėmę. Parodykit, kokia savivaldybė šiandien gali laisvai disponuoti... Kad ir Vilniaus savivaldybę paimkit – 1,1 mlrd. Lt skolos“, – šalies bankams priekaištus žarstė R. Žemaitaitis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite rasti čia.