Kino kūrėja pristato savo penktą filmą, kuris, kaip ir ankstesnis, nenutolsta nuo holivudinės tematikos. Režisierė kviečia pasimėgauti prabanga, stilingų žmonių gyvenimu ir pamatyti, kokios yra šiuolaikinio jaunimo vertybės, vedančios juos į pražūtį.

Apie ką mes čia…

Būti populiariu mokykloje, kas to nenorėtų? To siekia ir naujokas Markas. Vaikinas susipažįsta su gražia, seksualia ir stilinga mergina Rebeka, kuriai jis iš karto krinta į akį. Jaunuoliai kartu leidžia laiką svajodami apie prabangų žinomų žmonių gyvenimą, seka įžymybių madų tendencijomis. Galiausiai, norėdami turėti visa tai, ką turi žvaigždės, jie įsilaužia į vienos iš garsenybių namus. Pavojingas bei prabanga kvepiantis gyvenimas prasideda.

Kūrinio vidus

Režisierė pristato mums gana realų požiūrį į šiuolaikinių paauglių gyvenimą, jų tikslus bei vertybes. Galima pasakyti, jog tai sugedusios MTV kartos paveikslas. Nors scenarijus gana prastai įgyvendintas, tačiau pati idėja puiki. Svarbiausia, jog pateikiamas laikinos ir paviršutinės draugystės pavyzdys. Po tokių vaizdų galima suprasti, jog tokioje visuomenėje tikros draugystės nėra, o nutikus bėdai nuo tavęs nusisuka visi, su kuriais maloniai leidai laiką. Režisierė nuo pradžios iki pat finalinės scenos pabrėžia, jog dabartinė karta yra savanaudiška ir praradusi tikrąsias vertybes.

Kita svarbi, netgi svarbiausia, filmo detalė – socialinių tinklų žala. Tokie tinklai kaip Facebook ar Twitter atstoja realaus gyvenimo malonumus, apie kiekvieną žingsnį pasidalinama su šimtais virtualių draugų. Pasirodyti geriau už kitus, patalpinti šokiruojančias fotografijas ir sulaukti daugybės „patinka“ daugeliui jaunų žmonių tai jau ne tik pramoga, bet ir gyvenimo dalis. Juokingiausia tai, jog net ir nusikaltimai, kuriuos padaro filmo herojai, yra pasidalinami Facebooke.

Siužetinės linijos eiga nėra per daug ištempta, tačiau kartais tenka nuobodžiauti ir laukti šviesesnių filmo akimirkų. Žinoma, neapsieita ir be labai nelogiškų vietų. Pavyzdžiui, jaunimui įsilaužant į žinomų žmonių namus nereikia persistengti. Durys atidarytos, dažniausiai nėra nei signalizacijos, nei vaizdo kamerų. Įdomiausia, jog ši juosta sukurta pagal tikrus faktus. Na ir patys įsilaužėliai nepasižymi protu – jokios minties, kad reiktų pasiimti pirštines ar bent jau kaukes.

Juostoje propaguojamos puikiai žinomų „hipsterių“ madų tendencijos. Va čia didelis pliusas kino kūrėjai, nes labai malonu pasižiūrėti į gražiai apsirengusį jaunimą. Būti populiariam yra būtinybė – taip galima išreikšti vaizdus, rodomus ekrane. Keista, tačiau filme apsieita be sekso scenų, vieninteliai atviresni ir kitokį gyvenimą parodantys kadrai – kartais pasirodantys alkoholį ar narkotikus vartojantys žmonės.

Apibendrinus galima teigti, jog tai nėra šviesiausias Sofijos Coppolos karjeros darbas, o prisiminus jos 2010 metų pasirodymą pasidaro liūdna dėl tokio nuopuolio.

Techninė juostos pusė

Peržiūros metu labiausiai džiugina muzikinė dalis. Žinoma, scenos perpildytos „popsine“ muzika, tačiau ji labai tiko prie bendro vaizdo. Visgi, koks jaunimas – tokie ir muzikiniai skoniai. Daug repo ir R‘n‘B ritmų, kurie leidžia netgi sėdint salėje šiek tiek pajudėti.

Operatoriaus darbas gana skystas. Norėjosi daugiau scenų, vaizduojančių nuo savo puikaus gyvenimo apsvaigusius, savimi pasitikinčius ir pasikėlusius jaunuolius. Montažas irgi labai silpnas, kelios scenos išvis keistai sulipdytos, taigi bendras vaizdas yra neigiamas, o istorija neišlaiko savo pusiausvyros.

Spalvos ir filmo tonas patiko. Puikiai suderinta su juostos atmosfera. Pilkai šviesus fonas  metaforiškai išreiškia pačią jaunimo esmę – dar nepasiruošęs gyvenimui, tuščias, be didesnių tikslų.

Aktorių kolektyvinis darbas

Ne paslaptis, jog daugelis žmonių eis į šį filmą ne dėl jo režisierės, o dėl Emmos Watson. Suaugusi Hermiona išties atrodo tobulai. Kūno linijos nepriekaištingos, o ką kalbėti apie jos kojų grožį. Žinoma, ne išvaizda svarbiausia, bet čia yra vienintelis jos pasirodymo pliusas. Kalbant apie vaidybą – ji pernelyg keista. Nesijautė atsidavimo personažui, išryškėjo dirbtinumas.

Pagrindinį istorijos veikėją Marką suvaidino Israelis Broussardas. Nors vaikinas ir neparodo nieko ypatingo, tačiau galima teigti, jog jam pasisekė atsidurti tokioje karštų merginų kompanijoje.

Kitos trys merginos Claire Julien, Katie Chang, Taissa Farmiga, nors ir nepasirodo išskirtinai, tačiau malonu į jas pažiūrėti. Nauji rūbai, vis kitoks stilius, seksuali elgsena. Kai kuriems aktoriams kartais to ir pakanka, kad įsitvirtintų nuodėmių žemėje pavadinimu Holivudas.

Verdiktas

„Elitinis jaunimas“ – tai blogiausias Sofios Coppolos, kaip režisierės, darbas, tačiau jis turi nemažai šviesių ir malonių akiai akimirkų. Juosta, kritikuojanti šiuolaikinį jaunimą, paauglių nepilnavertiškumą, draugystės mitą, yra puiki pamoka (nors ir prastai įgyvendinta) apie degraduojančių, Amerikoje gyvenančių jaunų žmonių ateitį, kurią vėliau perima ir mūsų jaunimas.

Bendras vertinimas: 6/10