Į šiuos bei kitus klausimus paprašėme atsakyti „Fėja Skalbėja" skalbyklos vadovės Editos Mackevičienės.

O temą man, beje, pasufleravo vyras. Jis pirko aną savaitę šortus, o pardavėja į pirkinių krepšį dar įdėjo lapelį, primindama, kad juos galima skalbti tik milteliais, kad jokie skysti skalbikliai netinka.

- Ar taip gali būti, kad drabužiams kenktų skysti skalbikliai? - pasiteiravau Editos.

- Labai keista pardavėja. O gal ji dar ir miltelius konkrečius norėjo parduoti? Tikrai nėra skirtumo, kokia priemone skalbti, tik gal svarbiau būtų atsižvelgti į medžiagą, temperatūrą, džiovinimą. Norėčiau daugiau sužinoti apie šią situaciją, gal tikrai yra kažkas tokio, ko aš nežinau. Įdomu.

- Kokius drabužius geriau skalbti milteliais, kokius - skystu skalbikliu?

- Nėra skirtumo, kokia priemone skalbti, tik reikia suprasti, kas vyksta skalbimo metu. Visada geriau dėti mažiau priemonės, bet skalbti ilgiau ir aukštesnėje temperatūroje.

Joks skalbimas negalimas 30 min. ir 30 laipsnių temperatūros vandenyje. Nes skalbiklis, ypač miltelinis, ilgai tirpsta - apie 15 min. Skystas tuo ir patogesnis, kad greičiau tirpsta vandenyje. Paskui turi vykti pats skalbimo procesas bent 20-30 min., ir būtinai 2 skalavimai apie 30-40 min. Skalbimas turi trukti apie 1,5 valandos ir ilgiau.

- Kuo dar skiriasi milteliai ir skysčiai?

- Kaip minėjau, kieti, birūs milteliai ilgiau tirpsta vandenyje, o skysti skalbikliai greičiau pasiskirsto. Man dar patinka skysti, kad prieš skalbimą to pačios priemonės galima užpilti ant kokios nors didelės dėmės, palaikyti 10-15 min. ir tada skalbti. Taip nereikia specialiai pirkti atskiros priemonės dėmėms.

Dar skalbikliai skirstomi į cheminius, antialerginius ir ekologiškus. Biriuose cheminiuose yra toks netikęs ingredientas natrio sulfatas, kuris skalbimui įtakos neturi, tik leistinas kaip svoris - 5-15 procentų. Tai tik gamintojo reikalas, kiek jis jo įdės, nuo to ir skiriasi kaina. Skysti cheminiai skalbikliai - jau geresnis pasirinkimas, todėl kad priemonė greičiau ištirps, jeigu mėgstate trumpesnius skalbimus arba užmirkymus.

Antialerginiai yra cheminės sudėties, kitaip sakant, švarios sudėties, be natrio sulfato, be kvapų, todėl jų kaina didžiausia. Ekologiškų skalbiklių pagrindinė sudėtis turi būti iš natūralių medžiagų - skalbimo riešutų, kokosų, palmių, muilo, sodos.

- Kuo ypatingi skalbimo rutuliai arba ekologiniai riešutai? Jų man dar neteko mėginti.

- Skalbimo rutuliai nėra ekologiški. Tai yra ta pati chemija, kaip ir cheminiai milteliai, tik jie suspausti į kreidą, skalbiant jų išsiskiria mažesnis kiekis, todėl jie yra saugūs ir alergiškiems žmonėms, bet jie nėra ekologiški. Juos panaudojus vienam skalbimui, reikia išdžiovinti. Jeigu dėtume iš karto vėl skalbti, tiesiog jie ištižtų ir gautume visa tą rutulio chemiją. Manau, jų veikiamoji galia - pats rutulys, kuris, besikratantis tarp rūbų, gerai juos ištrina .

Ekologiški skalbikliai yra tie, kurių skalbiklio pagrindas - iš natūralių medžiagų (minėti riešutai, kokosai, palmės, soda). Kokia ekologiška priemonė jums skalbia geriausiai, čia jau reikia rinktis, žiūrėti, kaip reaguoja su vandeniu, kaip išima dėmes.

- Ar minkštiklis - būtinas skalbimo žingsnis?

- Taip, minkštiklis būtinas. Milteliai yra šarminiai, todėl išskalbus tik jais, rūbas būna kietesnis. Aišku, kietas rūbas lieka ir nuo kalkėto vandens. O minkštiklis yra rūgštinis, jis neutralizuoja miltelių likučius ir suminkština audinį. Šiek tiek pakvėpina. Jeigu kvapai erzina, rinkitės minkštiklį be kvapo. Būtų gerai rinktis to paties gamintojo skalbiklį ir minkštiklį, taip kaip šampūną su kondicionieriumi, nes sutampa cheminės formulės. Vietoj minkštiklio galite naudoti baltą maistinį actą.

- Kaip vis dėlto yra dėl to juodą spalvą paryškinančio minkštiklio? Dauguma žmonių perka specialiai juodiems drabužiams atskira priemonę.

- Užtenka pirkti spalvotiems audiniams skirtą skalbimo priemonę, nes baltiems audiniams skirtose skalbimo priemonėse daugiau baliklių. Vietoj minkštiklio į tą vietą skalbimo mašinos stalčiuje siūlau pilti baltą maistinį actą, jis dar geriau pabrėš spalvą. Tik atminkite - nedžiovinkite saulėje, nes išbalinsite, nubluks skalbinys. Visi minkštikliai yra rūgštiniai, kaip ir actas, todėl yra teisinga naudoti ir minkštiklį, jei norite paryškinti spalvas.

- Ar tiesa, kad drabužius su elastanu negalima perplauti minkštikliu?

- Minkštiklis yra rūgštinis, todėl taip, jis gali veikti sintetiką. Skaičiau straipsnį, kad jau mūsų ne tik nutekamajame, bet geriamame vandeny yra sintetikos likučių. Labai siūlyčiau rinktis natūralius audinius, kiek tai įmanoma.

- Vieni sako, kad medžiagos (taigi - ir drabužio) ilgaamžiškumą pratęsi, jei skalbi, tarkim, medvilninį drabužį sintetikos režimu. Ar tai tiesa? Ar visuomet reikia laikytis nurodymų ant drabužių etikečių?

- Tikra medvilnė (nes, pasirodo, jau yra ir perdirbtos medvilnės) labai gerai pakelia tiek aukštą temperatūrą, tiek maigymą, trynimą ir gręžimą.

Medvilnė yra gyvas organizmas, kaip ir linas ar kitas natūralus pluoštas. Pvz., išskalbti džinsai kietoki, vos įlendame, bet nuo kūno šilumos suminkštėja ir išsitampo. Ir taip kiekvieną kartą išskalbus. Geri gaminiai ilgai dėvisi, ir nesvarbu, kiek kartų mes jau jį skalbėme.
Sintetiniai tuo nepasižymi. Jeigu jau išsitampė, į savo formą nebesugrįš. Todėl jie jautrūs temperatūrai, sukimui, gręžimui. Gamintojai irgi taupo, tad ir medvilniniai gaminiai plonėja arba atsiranda naujų sintetinių medžiagų, kurios turi specifinę gaminio priežiūrą.

- Gal žinote, kuo gerai panaikinti virtuvinių rankšluosčių kvapą?

- Blogas kvapas dėl jau įsimetusių bakterijų, o jas geriausia žudyti tik aukšta temperatūra. Siūlyčiau rankšluosčius skalbti net 90 laipsnių temperatūros vandenyje. Padėtų, jeigu prieš skalbimą pamirkytumėte acte ar druskingame vandenyje. Visokius riebalus, kurie neišsiskalbę ir kuriuose būtent veisiasi tos bakterijos, šiek tiek patirpdytų actas ar druska, o vėliau skalbiant aukštoje temperatūroje, būtinai pavyktų panaikinti blogą kvapą.

- Ką galite pasakyti apie skalbimo želę maišeliuose, kuriuos reikia įdėti tiesiai į skalbyklės būgną. Kas čia per velnias?

- Tos želės dar nebandžiau, bet galvoju, kad tai yra tas pats skystas skalbiklis su atskiru dėmių išėmikliu maišelyje tam, kad ištirptų tas apvalkalas tada, kai skalbiniai jau sušlapę ir šiek tiek pamirkę, tada priemonė geriau veikia. Kita vertus, vartotojas įdės tiek priemonės, kiek reikia, o ne improvizuos. Todėl nepadaugins - nebus alergijos ir
nepamažins - tada gerai išsiskalbs.

- Kokių priemonių galima pilti tiesiai į būgną? Kokiu atveju tai daroma?

- Į būgną geriau jokios priemonės nepilti, kaip ir į indaplovę tarp indų nedėti priemonės. Tam yra stalčiukai. Kai vanduo ima priemones iš stalčiuko, priemonė šiek tiek aptirpsta ir agresyvesnės veikliosios medžiagos patirpsta, todėl neatsiranda kokių taškelių ar išbalintų
dėmelių ant rūbų. Kaip veikia skalbyklė? Iš pradžių ima vandenį sušlapinti
skalbiniams (indaplovė - indams), o tik po to iš stalčiuko priemones.

- Ar visuomet reikia i skalbyklę dėti nukalkinimo tabletes? Neseniai pasistačiau naują skalbyklę, ir meistras sakė, jog šiuolaikinėms to visai nereikia...

- Mums tiekiamas vanduo tikrai kietas. Norint jį suminkštinti, kitaip sakant, neutralizuoti kalkę, siūloma nukalkinimo priemonė. Tai yra teisinga. Tik man nepatinka, kad dar vieną chemiją dedame skalbimo metu. Siūlo dėti ir ekstra dėmių išėmiklio, ir nukalkinimo tabletę, ir dar nubakterinti kažkokių priemonių.

Meistras sakė teisingai, kad nėra būtina šios priemonės naudoti, nes būgnas tikrai neapsineša, tik šiek tiek vamzdžiai ir kaitinimo elementas, kuriuos dabar irgi patvarius turbūt gamina. O jeigu reikėtų keisti, tai paprastas taisymas. Palyginimui mūsų arbatinukų spiralė gana ilgai šildo, kokius 2-3 metus, kol ją įveikia kalkės. Kai apsineša kalkėmis, tas sluoksnis ant kaitinimo elemento arba arbatinuko spiralės storėja, šildymo trukmė ilgėja, bet procesas vyksta. O jei mėgstame švaros labui dažniau panaudoti visokias nukalkinimo priemones, tai, žiūrėk, ir perdega arbatinis.

O dėl skalbyklių. Kitur tos kalkės nepatenka, kaip rodo reklamoje, kad net būgno nugara apkalkėjusi būna. Aš tai stebiuosi, kaip jie prigalvoja tokių dalykų. Jeigu būgno vidus neapkalkėja, tai kodėl nugara apkalkėja? Žodžių, kartais yra vartotojai prigąsdinami, kad tik pirktų tai, ko iš tiesų nelabai ir reikia.