Savaitė Europos ir JAV akcijų biržose pasibaigė neigiamomis nuotaikomis. Penktadienį EURO STOXX indekso reikšmė mažėjo 0,66 proc., JAV DOW JONES - 0,76 proc., S&P500 - 0,43 procento. Pesimistinėms investuotojų nuotaikoms įtakos turėjo tebesitęsiantis neapibrėžtumas kiek ir kada FED ryšis mažinti kiekybinio skatinimo (QE3) programos apimtis. Iš svarbesnių makroekonomikos duomenų, paskelbtų JAV, verta išskirti Čikagos pramonės sektoriaus rodiklį, kuris birželį siekė 51,6 punkto (prognozuota 55 punktai) ir Mičigano vartotojų pasitikėjimo indeksą, liepą sudariusį 84,1 punkto (prognozuota 83 punktai). Europoje investuotojus maloniai nustebino Vokietijos, didžiausios euro zonos ekonomikos, mažmeninės prekybos apyvartos duomenys. Gegužę, palyginti su balandžiu, mažmeninės prekybos apyvarta augo 0,8 proc. ir dvigubai viršijo analitikų prognozes, todėl dar labiau sustiprėjo lūkesčiai dėl Vokietijos ekonomikos atsigavimo.

Latvijos premjeras V. Dombrovskis penktadienį žiniasklaidai pranešė, kad Europos Sąjungos Taryba pritarė Latvijos narystei euro zonoje nuo ateinančių metų sausio 1 dienos. Tai reiškia, kad Lietuvos kaimynė žengė dar vieną ir jau priešpaskutinį žingsnį euro įvedimui. Jau liepos 9-ąją Europos Sąjungos finansų ministrų pasitarime turėtų būti priimtas galutinis sprendimas dėl Latvijos narystės euro zonoje nuo 2014-ųjų sausio 1 dienos.

Aukso kaina praėjusį ketvirtadienį smukusi iki 1200 JAV dolerių už Trojos unciją šiandien svyruoja ties 240 JAV dolerių už Trojos unciją. Viena iš priežasčių, lemiančių aukso pigimą, yra lūkesčiai dėl QE3 apimčių mažinimo ar nutraukimo, kas savo ruožtu brangina JAV dolerį ir pigina auksą.

Savaitė Azijos akcijų rinkose prasidėjo pigimu – MSCI Azijos (išskyrus Japoniją) indeksas smuktelėjo 0,3 procento. Rinkos dalyviai vertina šiandien paskelbtus Kinijos gamybos pasitikėjimo duomenis.

Birželio mėnesį gamybos pasitikėjimo rodiklis smuktelėjo nuo 50,8 iki 50,1 punkto, o banko HSBC skaičiuojamas gamybos pasitikėjimo rodiklis mažėjo nuo 49,2 iki 48,2 punkto. Nors duomenys šiek tiek blogėjantys, tačiau atitiko analitikų lūkesčius. Šiandien iš svarbių makroekonomikos duomenų galima išskirti JAV skelbiamą ISM ir Vokietijos gamybos pasitikėjimo rodiklius.

Baltijos šalių biržose penktadienį bendra apyvarta perkopė 1 mln. eurų kartelę, o akcijų indeksų reikšmių pokyčiai buvo skirtingi. OMXV kilstelėjo vos 0,04 proc., OMXT ūgtelėjo 0,85 procento. Taline tradiciškai prekiauta kur kas aktyviau negu Vilniuje, akcijų perleista beveik už 800 tūkst. eurų. Nuo šiandien iš Baltijos šalių biržų indekso „OMX Baltic 10" išbraukiamos „Invaldos" akcijos, o indeksą papildys Estijos drabužių prekybos ir gamybos bendrovės „Baltika" ir Latvijos vaistų gamybos bendrovės „Olainfarm" akcijos. Būtent šis faktas penktadienį galėjo padidinti susidomėjimą minėtų bendrovių akcijomis („Baltika“ +2,09 proc., 130 tūkst. eurų ir „Olainfarm“ +4,03 proc., 41 tūkst. eurų), kadangi dalis institucinių investuotojų atkartoja indekso sudėtį. Tai reiškia, kad išbraukiamų bendrovių akcijos parduodamos, o įtraukiamų - perkamos. Šis veiksnys gali būti aktualus ir šiandien, be to, aktyvumo biržos investuotojų veiksmams gali pridėti skelbiami „Baltikos“ ir „Aprangos“ birželio mėnesio pardavimai. Verta pažymėti, kad penktadienį ,,Invaldai" suteiktas stebimos bendrovės statusas dėl rytoj pradedamo privalomo oficialaus siūlymo supirkti ,,Invalda" akcijas.