Senamiesčio gyventoja šiuo metu už metinį leidimą statyti automobilį prie namų Pilies g. moka 15 litų per metus. Jai priskirta automobilį statyti aikštelėje Pilies g. 25 A. Vis tik, neradusi vietos savo transporto priemonei, moteris pasakojo pastebėjusi, kad aikštelėje su leidimais stovi ir automobiliai, kurių leidimai – su kitu adresu, pavyzdžiui, iš Šv. Jonų g.

„Praėjau ryte ir pažiūrėjau - ten praktiškai visi stovintys automobiliai buvo su adresu Šv. Jonų 12“, - pasakojo ji. Moterį stebino, kad aikštelė vadinama skirtingai – ant automobilių parašyti įvairūs greta aikštelės esančių namų adresai.

Vis tik, daugiausiai abejonių gyventojai sukėlė tai, kad dieną aikštelėje stovinčių automobilių naktį nebebūna, nors aikštelėje turėtų stovėti aplinkui gyvenančių žmonių automobiliai. „Jeigu pietų metu praeitumėte, pamatytumėte, kad kas trečias automobilis turi tuos lipdukus, dieną jų yra daug, nakčiai jie visi išvažiuoja. Tai klausimas, kaip jie tuomet čia gyvena?“, - svarstė ji.

Moteris teigė abejojanti, ar leidimai išduodami tik tiems, kurie deklaravo gyvenamąją vietą Senamiestyje, ir piktinosi painiava dėl aikštelės pavadinimų, kurių yra bent keletas – ant leidimo gali būti nurodoma ir Pilies g. 25, Pilies g. 25 A ar Pilies g. 23. Be to, ji užfiksavo ir leidimą su adresu Pilies g. 29.

DELFI situaciją paprašė pakomentuoti Vilniaus miesto savivaldybės. „Visoje Pilies gatvėje automobilių statymas yra draudžiamas, tačiau Pilies gatvėje gyvenantiems žmonėms išduodami leidimai statyti automobilius artimiausiose stovėjimo vietose Barboros Radvilaitės gatvėje, Šv. Jonų gatvėje ir aikštelėje, esančioje adresu Pilies g. 25A. Paminėtas Šv.Jonų g. 12 adresas reiškia ne tuo adresu esančios įstaigos buveinę, bet kad tuo adresu turi būti statomas automobilis – t.y. stovėjimo vietose, esančiose  Šv. Jonų g. 12“, - teigė  SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Miesto eismo departamento vadovė Daiva Kaminskaitė.

Ji paaiškino, kad leidimai išduodami gyventojams, deklaravusiems savo gyvenamąją vietą toje Senamiesčio dalyje. „Dėl to, įmonių vadovai gali gauti leidimus, jei jie kaip fiziniai asmenys yra deklaravę gyvenamąją vietą Pilies gatvėje“, - paaiškino ji.

DELFI žiniomis, pasitaiko ir tokių atvejų, kai, pavyzdžiui, Pilies g. gyvenantis, bet automobilio neturintys vilnietis savo leidimą paprasčiausiai parduoda jos panorusiam, bet Senamiestyje negyvenančiam žmogui.

D. Kaminskaitė pripažino, kad aikštelė tikslaus adreso neturi, t.y. ant leidimų gali būti nurodyti skirtingi pavadinimai. „Aikštelė adreso neturi, tačiau ją įvardijant dažniausiai naudojamas gretimo pastato adresas. Pavyzdžiui, kaip ir šiuo atveju – aikštelė yra įrengta šalia pastato, esančio Pilies g. 25, taip ji ir vadinama. Kadangi šalia yra dar du pastatai, kartais nurodoma ir – Pilies g. 23 ar Pilies g. 25A, tačiau aikštelė yra ta pati“, - nurodė ji. Pasak jos, šiuo metu statyti aikštelėje Pilies g. 25 yra išduoti 29 leidimai gyventojams.

Kreipusis į savivaldybę dėl adreso Pilies g. 29 buvo nurodyta, kad jam gali būti priskiriama šiuo metu remontuojamas Lenkijos Respublikos ambasados pastato dalis. Tiesa, Registrų centro Adresų registre šis adresas nėra užregistruotas.

Nuo lapkričio 1 d. gyventojų leidimo statyti automobilius išdavimas ir galiojimo tvarka keisis. „Bus išplėstos leidimų galiojimo teritorijos, t.y. gyventojų leidimai galios ne konkrečiu nurodytu adresu, bet nustatytoje teritorijoje ir tuomet neradus vietos aikštelėje prie gyventojo namo bus galima automobilį pastatyti artimiausioje laisvoje mokamoje stovėjimo vietoje“, - nurodė D. Kaminskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)