„Sprendimą įtariamajam skirti kardomąją priemonę – namų areštą – priėmiau pagal man pateiktą prokuratūros medžiagą ir teismo posėdyje gynėjo pateiktus dokumentus, – radijo laidoje kalbėjo teisėjas G. Viederis. – Sprendžiau pagal turimą informaciją, kurioje buvo pateikti duomenys apie Lietuvoje sulaikytą asmenį – Rusijos pilietį, jo gyvenamąją vietą, sveikatos būklę“.

Teisėjas pabrėžė, kad Europos arešto orderio išdavimas reiškia, jog asmuo privalo būti sulaikytas 48 valandoms. Tačiau, policijai sulaikius asmenį ir pristačius jį į teismą, teisėjo funkcija yra ne kelti klausimą dėl Europos arešto orderio, o parinkti kardomąją priemonę, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

„Šioje nutartyje atsižvelgiau į inkriminuojamų nusikalstamų veikų pavojingumą, tačiau mano motyvai šiuo aspektu nebuvo pakankami. Atsižvelgdamas į sulaikyto asmens amžių ir sudėtingą sveikatos būklę, skyriau jam namų areštą, tačiau neįvertinau, kad šios kardomosios priemonės nepakaks“, – sakė G. Viederis.

G. Viederis pripažįsta, kad suklydo paleisdamas įtariamąjį. „Geriau mokytis iš svetimų klaidų, bet pamokos iš savų klaidų išmokstamos geriau“, – sakė jis.

Givi Gordeladze
Teisėjas taip pat teisinosi, kad pirminis prokurorės pareiškimas nebuvo toks išsamus, kaip apeliacinis skundas – esą neuždarius įtariamojo į Lukiškes bus apsunkinta procedūra dėl išdavimo Italijai. „To nežinojau“, – prisipažino G. Viederis.

„Man silpnai tas žmogus atrodė, gal apgavo, sudarė tokį įspūdį – jis neatrodė toks, kuris galėtų bėgti“, – teisinosi Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkės pavaduotojas.

Teisėjas tikino, kad nieko negavo jokio atlygio už gruzinų grupuotės nario paleidimą ir vylėsi, jog negaus pylos.

Lietuvos atstovas Europole Dangis Kriščiūnas „Žinių radijuje“ sakė, kad maždaug 2 metus tiriant Kutaisio klano nusikalstamas veikas dalyvavo apie dešimt valstybių pareigūnų. „Tai viena įtakingiausių rusakalbių grupuočių“, – pažymėjo jis.

„Nuotaikos yra tokios, kad kolegos iš ES valstybių yra nustebę ir truputį nusivylę tokiu teismo sprendimu, kad jis leido įtariamajam pasislėpti“, – sakė D. Kriščiūnas.

Praėjusį penktadienį G. Viederis atmetė prokuratūros prašymą suimti pagal Europos arešto orderį sulaikytą vieną iš pagrindinių Europoje veikiančio organizuotų nusikaltėlių klano vadeivų G. Gordeladzę. Remdamasis labai abejotinais motyvais teisėjas jam tik skyrė juokingo dydžio užstatą (30 tūkst. litų Italijos įmones reketuojančiam veikėjui yra itin menka suma) ir švelniausio režimo namų areštą (būti namuose nuo 22 iki 6 val.).

Praėjus kelioms valandoms po nutarties paskelbimo Vilniaus apygardos teismo teisėja Audronė Kartanienė G. Viederio nutartį panaikino ir nurodė G. Gordeladzę suimti, tačiau įtariamasis jau buvo spėjęs pabėgti. Dėl to, pasak Lietuvos policijos pareigūnų, kuriuos kolegos Vakaruose labai gyrė dėl sėkmingo tarptautinio masto nusikaltėlio sulaikymo, dabar net nebenori su jais kalbėtis.