Praėjusiais metais 61 proc. į Švediją iš Lietuvos įvežtų automobilių turėjo problemų JAV, rodo ne pelno siekiančios organizacijos „Larmtjänst AB“ duomenys.

„Mes nustatėme, kad amerikietiški automobiliai Lietuvoje tarsi pradeda naują gyvenimą, todėl pradėjome tyrimą“, – „The Local“ sakė „Larmtjänst“ tyrėjas Torbjörnas Serranderis.

Švedai tvirtina, kad Lietuva yra techniškai netvarkingų amerikietiškų automobilių stotelė pakeliui į Švediją. Esą lietuviai sugeba sutvarkyti iš JAV sąvartynų surinktas mašinas taip, kad jos žvilga tarsi naujos, tačiau po kėbulu gali būti palikti kritiniai gedimai. Pasak švedų, tai reiškia, kad jų šalies automobilių rinkoje parduodamos nesaugios mašinos.

„Larmtjänst“ pabrėžia, kad švedai gali kreiptis į draudikus JAV ir išsiaiškinti, ar juos dominantis automobilis nebuvo pripažintas kaip nebetinkamas naudoti. Vis dėlto jei mašina buvo patyrusi tik smulkių apgadinimų ir ankstesnis savininkas nusprendė parduoti, tuomet apie tikrą jos būklę gauti informacijos tampa beveik neįmanoma.

Vienas tokių pavyzdžių - uraganas „Sandy“ suniokojo daug automobilių, tačiau ne visi jie nukentėjo taip, kad būtų pripažinti kaip netinkami naudoti.

Naudoto automobilio besidairančius švedus „Larmtjänst“ ekspertai įspėja pastebėti iškalbingus ženklus.

„Jeigu mašina parduodama tik su vienu raktu ir neturi naudotojo instrukcijos, nepirkite jos. Gali būti, kad ji bus be saugos oro pagalvių“, – įspėjo Stokholmo policijos tyrėjas Johnas Erikas Heedas.

Statistika rodo, kad pernai Švediją iš JAV pasiekė 5000 automobilių, iš Lietuvos – 500.

„Automobiliai tvarkomi netinkamai, todėl pirkėjai turi patikrinti, iš kur jie yra atkeliavę. Jeigu automobilis buvo eksportuotas iš JAV į Lietuvą, greičiausiai jis yra pavojingas“, – tvirtino J.E. Heedas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)