Ekspedicijoje dalyvavo ir Lietuvos alpinistų asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius, kuris per užpuolimą nenukentėjo.

Kaip praneša naujienų agentūra „Pakistan Press International”, piktadarių paieškų operacijoje kartu su policija dalyvauja armija, Vidaus reikalų ministerijos kariuomenė ir specialiosios tarnybos.

Dauguma sulaikytųjų - aplinkinių kaimų gyventojai.

Anksčiau buvo pranešta, kad masinių žudynių rajone policija sulaikė vieną iš vietinių gidų, kuris padėjo alpinistams bazinėje stovykloje prieš kopiant į Nanga Parbato kalną ir dėl nežinomų priežasčių buvo paliktas gyvas.

Dabar Pakistano pareigūnai aiškinasi, ar šis gidas padėjo ekstremistams planuojant išpuolį.

Ernestas Markšaitis:

DELFI primena, kad šeštadienį, apie 22.45 valandą vietos laiku, 20 užpuolikų, apsivilkę sukarintos organizacijos - Gilgito skautų - uniformomis, užpuolė nedidelį viešbutį Nanga Parbat prieškalnėje.

Ginkluoti asmenys atskyrė ir surišo du pakistaniečius, nors vėliau vieną jų nušovė.

Užpuolikai pradėjo mušti alpinistus, atėmė visus surastus mobiliuosius ir palydovinius telefonus, taip pat pinigus ir pasus. Kai kuriems alpinistams ir jų vedliams pavyko pabėgti, tačiau tie, kurie liko, buvo nušauti.

Ginkluoti asmenys nušovė iš viso 10 alpinistų ir apie apie 1 valandą nakties vietos laiku paliko žudynių vietą. Likęs gyvas pakistanietis vedlys Sawalis Faqiras iškvietė pagalbą, tačiau užpuolikai pabėgimui turėjo apie šešias valandas.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris esą keršijo už Pakistano Talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žutį nuo JAV bepiločio orlaivio smūgio.

Pakistano pareigūnai išgabena aukų kūnus:


Teroristai pasinaudojo vietiniu vedliu?

Pakistano ministras pirmininkas Nawazas Sharifas pirmadienįpareikalavo nedelsiant suimti asmenis, susijusius su užsienioturistų ir jų vedlio nužudymą Gilgite-Baltistane, bei pareiškė,kad draugiškų šalių piliečių nužudymas Pakistane yra sąmokslasprieš valstybę, pranešama tinklalapyje www.pakistantoday.com.pk.

Pirmininkaudamas vyriausybės posėdžiui, premjeras sakė, kadnereikia leisti Pakistano priešams sėkmingai rengti savo išpuoliu,ir teroro aktų rengėjai turi stoti prieš teismą.

Posėdžio dalyviai pareiškė užuojautą dėl šios tragedijos.Planuoti posėdžio dienotvarkės klausimai buvo atidėti, svarstytasšis skaudus incidentas.

Vidaus reikalų ministras Nisaras Ali Khanas sakė posėdyje, kadteroristai pasinaudojo vietiniu vedliu, kuris padėjo jiems patekti įužsienio turistų stovyklą.

Pasak ministro, vienas įtariamas vedlys yra tardomas.

Smūgis Pakistano turizmui

Pakistanas pirmadienį sustabdė ekspedicijas į savo antrąją pagal aukštį viršukalnę ir evakavo likusius alpinistus.

Pranešama, kad tarp žuvusiųjų išpuolyje be lietuvio buvo vienas dvigubą Amerikos ir Kinijos pilietybę turintis alpinistas, trys ukrainiečiai, du slovakai, dar du kinai ir vienas nepalietis.

Šis išpuolis pareikalavo daugiausia užsieniečių gyvybių Pakistane per pastarąjį dešimtmetį, ir pirmą kartą buvo užpulti alpinistai, dėl kalnų vykstantys į šiaurinius šalies rajonus, kurie iki šiol buvo laikomi saugūs, nepuldinėjami islamistų kovotojų.

Be to, tai didelis smūgis šalies turizmo pramonei, kuri ir anksčiau dėl kovotojų išpuolių, per kuriuos per pastaruosius metus žuvo maždaug tūkstantis žmonių, sulaukdavo nedaug užsienio turistų.

Pakistano turų operatorių asociacijos generalinis sekretorius Naiknamas Karimas sakė, kad šios žudynės yra tikra "nelaimė" Gilgitui- Baltistanui, kuriam turizmas yra pagrindinis pajamų šaltinis.

"Tai sužlugdys turizmą mūsų rajone", -sakė jis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad jau dabar sulaukė didelio skaičiaus skambučių ir elektroninių laiškų iš klientų, atšaukiančių savo keliones.

Iki 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių kasmet į Gilgitą-Baltistaną atvykdavo daugiau nei 200 tūkst. užsienio turistų, tačiau nuo tada jų skaičius sumažėjo iki maždaug 5 tūkstančių, sakė  N.Karimas.