Trečiadienį krepšinio klubo "Rytas" prezidentas Gedvydas Vainauskas, kuris yra ir dienraščio "Lietuvos ryto" vyriausiasis redaktorius, paskelbė viešą kreipimąsi į aukščiausius šalies vadovus, kuriame reiškiamas pasipiktinimas teisėsaugos pareigūnų elgesiu, paimant klubo dokumentus.

Anot pareiškimo, lapkričio 20-21 dienomis pareigūnai Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros pavedimu atvyko į klubo "Rytas" buhalteriją ir pasiėmė klubo finansinius-buhalterinius dokumentus. Pareiškime teigiama, kad pareigūnai elgėsi nekorektiškai. Ketvirtadienio "Lietuvos ryto" publikacijoje teisėsaugos pareigūnų veikla vadinama "teroru prieš "Lietuvos rytą".

Dienraštį "Lietuvos rytas" leidžianti UAB "Lietuvos rytas" yra pagrindinis krepšinio klubo "Rytas" finansinis rėmėjas.

Pasak K.Betingio, ketvirtadienį Generalinėje prokuratūroje įvyko pasitarimas, kuriame išklausyti Vilniaus apylinkės prokuratūros pareigūnai, tiesiogiai susiję su šiuo įvykiu.

Pasak pareigūnų, buvo ir yra pagrindas atlikti patikrinimą "Ryto" klube, tačiau nebuvo atliekami jokie veiksmai, susiję su dienraščiu "Lietuvos rytas".

Pasak K.Betingio, patikrinimo metu buvo paimti dokumentai, reikalingi revizijai. Tam pagrindą sudarė pirminė patikrinimo medžiaga.

Teisėsaugos pareigūnai patikrinimą ir dokumentų poėmį "Ryto" klubo patalpose atliko, tęsdami Sporto rūmų privatizavimo tyrimą. Sporto rūmų kompleksui Vilniuje priklausę ledo rūmai dabar yra pertvarkyti į krepšinio areną, kurioje treniruojasi ir žaidžia "Ryto" klubo komanda bei vyksta įvairūs krepšinio turnyrai, įskaitant tarptautinius.

Anot K.Betingio, prokurorai pasitarime teigė, kad patikrinimo metu nebuvo pažeisti Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimai.

K.Betingio teigimu, nepaisant prokurorų paaiškinimo, bus atliekamas tarnybinis patikrinimas, ar pareigūnai nepažeidė nustatytos tvarkos.

Pasak K.Betingio, dar vienas tarnybinis patikrinimas bus atliekamas, siekiant įvertinti klubo vadovų reakciją į dokumentų poėmį.

K.Betingio teigimu, "išklausius pareigūnus, galima spėti, kad jiems buvo trukdoma vykdyti savo pareigas".

Generalinio prokuroro pavaduotojas kaip mėginimą " veikti politinėmis priemonėmis, siekiant sukelti nepasitikėjimą valstybinių institucijų darbu" pavadino G.Vainausko kreipimąsi į šalies prezidentą, Seimo pirmininką ir premjerą dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Mokesčių inspekcijos ir Revizijų departamento prie Finansų ministerijos pareigūnų veiksmų.

Prezidento Valdo Adamkaus atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė ketvirtadienį sakė BNS, kad prezidentas susipažįsta su problema ir savo pozicijos kol kas neskelbia.

Seimo pirmininko Artūro Paulausko patarėjas ryšiams su visuomene Ferdinandas Kauzonas BNS informavo, kad Seimo pirmininkas kol kas nesiima kaip nors reaguoti, tačiau "kontroliuoja pulsą".

Ministro pirmininko Algirdo Brazausko atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė BNS sakė, kad " visos teisėsaugos įstaigos, kurios dalyvavo veiksmuose "Ryto" krepšinio klube, nėra pavaldžios Vyriausybei, ir Vyriausybė negali įtakoti jų darbo".

Du Liberalų frakcijos nariai Raimundas Šukys ir Romanas Sedlickas ketvirtadienį kreipėsi į Seimo pirmininką A.Paulauską, prašydami pakviesti į Seimo posėdį generalinį prokurorą Antaną Klimavičių, kad jis pateiktų informaciją "apie kratą "Lietuvos ryte"".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją