Policija, siekdama atkreipti dėmesį į specialiųjų transporto priemonių eismo ypatumus, ketvirtadienį nuo 9 iki 11 val. šalies didžiuosiuose miestuose vykdė prevencinę priemonę „Specialieji šviesos ir garso signalai“.

Prevencinę priemonę „Specialieji šviesos ir garso signalai“ vykdė ir Kauno policijos pareigūnai. Priemonės metu, 7 automobilių vairuotojams, nesilaikiusiems KET reikalavimų, surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1241 str. 5 d. („Transporto priemonių su įjungtais mėlynos (mėlynos ir raudonos) spalvos švyturėliais ir specialiais garso signalais, taip pat jų lydimų transporto priemonių nepraleidimas, nesustojimas, kai to reikalauja taisyklės, ar kitoks kliudymas jų eismui – užtraukia baudą vairuotojams nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo dviejų iki keturių mėnesių.“).

Kurioziniai pasiteisinimai

Šiauliuose taip pat buvo rengiama ši prevencinė priemonė, jos metu nustatyti 27 vairuotojai, nepaisę šio kelių eismo taisyklių reikalavimo.

Vairuotojų pasiaiškinimai - įvairūs: nuo primityvių „nepastebėjau“, „neišgirdau“ iki kuriozinių, tokių kaip „galvojau, kad tai – greitosios medicinos pagalbos automobilis“ (lyg jo praleisti nereikėtų) arba „nulūžęs galinio vaizdo veidrodėlis, todėl nepamačiau“...

Kadangi ši akcija buvo prevencinio šviečiamojo pobūdžio, tad visiems pažeidėjams taikyta netradicinė nuobauda – paskaitos apie pagrindinius saugaus eismo kelyje principus bei specialiųjų transporto priemonių eismo ypatumus išklausymas.

Paskaita vyko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato kelių policijos biuro Saugaus eismo mokymo klasėje.

Priminimas vairuotojams

Šia priemone dar kartą norima eismo dalyviams, ypač vairuotojams, priminti, kaip elgtis kelyje važiuojant policijos, greitosios medicinos pagalbos, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybų transporto priemonėms su įjungtais mėlynais ir (ar) raudonais (arba tik mėlynais) žybčiojančiais švyturėliais ir (ar) specialiaisiais garso signalais.

Kelių eismo taisyklių (toliau – KET) XXIV skyriuje nurodyta, kad specialiųjų transporto priemonių vairuotojai, važiuodami kelyje su įjungtais mėlynais ir (ar) raudonais (arba tik mėlynais) žybčiojančiais švyturėliais ir (ar) specialiaisiais garso signalais, gali nepaisyti KET atitinkamų skyrių reikalavimų, kaip „Vairuotojų pareigos pėstiesiems“, „Eismo reguliavimo signalai“, „Važiavimo pradžia ir manevravimas“, „Transporto priemonių išsidėstymas kelyje“, „Važiavimo greitis“, „Lenkimas“, „Sustojimas ir stovėjimas“, „Važiavimas per sankryžas“ ir t. t. Šia teise taip pat naudojasi ir transporto priemonių, kurias lydi specialiosios transporto priemonės, vairuotojai.

KET 191 punkte nurodyta, kad kiti eismo dalyviai privalo nedelsdami duoti kelią artėjančioms specialiosioms transporto priemonėms su įjungtais mėlynais ir (ar) raudonais (arba tik mėlynais) žybčiojančiais švyturėliais ir (arba) specialiaisiais garso signalais (ir jų lydimoms transporto priemonėms); keliuose, kur eismui abiem kryptimis yra ne daugiau kaip 4 eismo juostos, jie privalo sustoti dešiniajame kelkraštyje, kai jo nėra – prie dešiniojo važiuojamosios dalies krašto (keliuose su skiriamąja juosta sustoti privalo tik ta pačia kryptimi judančios transporto priemonės).

KET 192 punktas: Pro stovinčią specialiąją transporto priemonę su įjungtu mėlynu ir (ar) raudonu (arba tik mėlynu) žybčiojančiu švyturėliu vairuotojas privalo važiuoti tokiu greičiu, kad prireikus galėtų tuoj pat sustoti nesukeldamas pavojaus kitiems eismo dalyviams.

Pėstiesiems primename, kad artėjant specialiajai transporto priemonei su įjungtais ir (ar) raudonais (arba tik mėlynais) žybčiojančiais švyturėliais ir (arba) specialiaisiais garso signalais, negalima pradėti eiti per važiuojamąją dalį, o esant važiuojamojoje dalyje privaloma nedelsiant iš jos pasitraukti.
Policijos pareigūnai tikisi, kad savitarpio pagarba ir atsargumas, kuriuo grindžiamas eismo dalyvių elgesys, leis mums visiems jaustis kelyje saugiais ir išvengti nemalonių situacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)