Buvęs partijos narys šiandien jau palaidojo savo planus tęsti politiko karjerą – bet kurią akimirką 33 metų vyras gali atsidurti už grotų.

Įkalinimas gresia ir 25 metų socialdemokratui Gediminui Žemaitaičiui – jis, kaip ir A. Mikšta, yra buvęs LSDP tarybos narys.

Premjero Algirdo Butkevičaus vadovaujamai partijai nešlovę jaunieji socialdemokratai užkrovė dėl finansinių aferų, kurias išaiškinus nukentėjo ir visos valstybės vardas – Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros direktorė Lilija Gerasimienė teigia, kad dėl jaunųjų politikų sukčiavimo ne kartą buvo priversta aiškintis Europos Komisijai (EK) bei Europos kovos su sukčiavimu biurui.

„Lietuvos jaunimui šiuo poelgiu užtraukta didelė nešlovė, po šio įvykio esame stebimi įvairių Europos priežiūros tarnybų“, – L. Gerasimienė neabejoja, kad kaltinamieji iš anksto suplanavo užvaldyti Europos Sąjungos (ES) lėšas.

Tuo metu Generalinės prokuratūros prokuroras Dainius Baraniūnas teigia, kad po kelis metus trukusio tyrimo pavyko nustatyti, kad A. Mikšta ir G. Žemaitaitis, veikdami bendrininkų grupėje, klastojo dokumentus ir apgaulės būdu užvaldė svetimas lėšas – daugiau kaip 95 tūkst. Lt.

Vilniaus miesto apylinkės teisme trečiadienį prokuroras pareiškė, kad ši suma turi būti priteista iš kaltinamųjų. Be to, valstybės kaltintojas siūlo kaltinamuosius pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuotų nusikaltimų ir skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

D. Baraniūnas įsitikinęs, kad A. Mikšta pataisos namuose turi praleisti 4 metus bei sumokėti 200 MGL dydžio (26 tūkst. Lt) baudą. Jo bendrininkui G. Žemaitaičiui siūloma skirti švelnesnę bausmę – įkalinimą 3 metams ir 30 MGL (3 900 Lt) baudą.

Paramos siekė klastodami dokumentus

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos (LSDJS) valdybai priklausęs A. Mikšta sukūrė planą, kaip iš Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros gauti paramą veiklaus jaunimo programai vystyti.

Pasak pareigūnų, pasinaudodamas Šiaulių rajono skyriaus vardu A. Mikšta pagamino netikrus dokumentus, kuriais agentūrai nurodė, jog projektą vykdys trys partneriai iš užsienio ir už juos pasirašė paraiškose.

Ruošiant dokumentus G. Žemaitaitis suklastojo tariamos skyriaus pirmininkės parašą, o paskui popierius patvirtino skyriaus antspaudu. Šie dokumentai buvo pateikti agentūrai – buvo nurodyta, kad siekiama dalyvauti mainų projekte „Aktyvus jaunimas sporte“.

Netrukus agentūra patvirtino priimtus dokumentus ir nutarė LSDJS Šiaulių rajono skyriui skirti 18 tūkst. 858 eurų (65 tūkst. Lt) subsidiją.

Vėliau, pasak pareigūnų, A. Mikšta su jaunimo organizacija nesusijusį Albertą K. melagingai įtikino, jog jis yra paskirtas Šiaulių skyriaus pirmininku, ir nurodė jam pasirašyti netikrus dokumentus, jog projektas bus įvykdytas.

Netrukus Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra į LSDFS Šiaulių rajono skyriaus sąskaitą pervedė 80 proc. subsidijos dalį – 52 tūkst. Lt, kurie buvo pasisavinti.

Analogiška sukčiavimo schema buvo įvykdyta prisidengiant Tausojančios ekonomikos ir vadybos studentų organizacija OIKOS – A. Mikšta įtikino G. Žemaitaitį, jog jis yra paskirtas šios organizacijos Vilnius skyriaus pirmininku. Šis pasirašinėjo įvairius dokumentus, pagal kuriuos buvo siekiama gauti 15 tūkst. 738 eurų (54 tūkst.Lt) subsidiją projektui vykdyti.

Kai dokumentai buvo sutvarkyti, agentūra pervedė beveik 44 tūkst. Lt.

Gautą ES paramą jaunimo užimtumo projektams įgyvendinti A. Mikšta pervedė į viešosios įstaigos RA draugija sąskaitą, o paskui juos pasisavino nusiimdamas grynaisiais.

Pasisavinęs pinigus politikas nemanė, kad pasielgė blogai

Šios jaunųjų socialdemokratų aferos paaiškėjo, kai Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra ėmė reikalauti ataskaitų dėl programų įgyvendinimo.

A. Mikšta pripažino jam inkriminuotas nusikalstamas veikas ir teisinosi, kad pinigus išleido asmeninei gerovei – grąžino senas skolas, be to, pinigus panaudojo įvairioms asmeninėms reikmėms. Tuo metu G. Žemaitaitis teisinosi, kad negavo nė cento, tačiau pripažino, jog vykdydamas A. Mikštos nurodymus klastojo dokumentus.

„Mano tikslas teisme nebuvo įrodyti, kad nesu kaltas – nuo tyrimo pradžios sakiau tiesą, – teisme sakė buvęs Skuodo rajono tarybos narys A. Mikšta. – Visada pripažinau, kad projektai nebuvo įgyvendinti, o lėšos panaudotos ne pagal paskirtį. Tai nebuvo tyčia suplanuota veikla, o neatsakingos veiklos rezultatas. Tuo metu maniau, kad nieko blogo nedariau, bet kai viskas ėmė slysti iš rankų, gavosi labai blogas rezultatas“.

A. Mikšta sakė, kad jis neplanavo aferos pinigams pasisavinti. „Pagrindinis tikslas buvo pritraukti jaunimo, juk per savo organizuojamus renginius pritraukdavome daug žmonių į savo organizaciją“, – tikino jis.

Buvęs LSDP tarybos narys įrodinėjo, kad dėl pradėto tyrimo „ypatingai išgyveno, turėjo stiprų emocinį nuosmukį“.

„Praradau politiko karjerą, sukauptą socialinį kapitalą, vos nesugriuvo šeimos planai, tačiau dabar pradedu verslą, ketinu kurti šeimą ir atlyginti padarytą žalą“, – A. Mikšta teismo prašė nesodinti jo už grotų, nes po skaudžios gyvenimo pamokos jis nori būti naudingas visuomenei.

Dėl savo elgesio gailėjosi ir G. Žemaitaitis, teismo prašęs išteisinti dėl sukčiavimo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas šioje byloje nuosprendį žada paskelbti liepos pabaigoje.