Paklausus eilinių rusų, kodėl pas juos tokie prasti keliai, išgirstume begalę skirtingų versijų: valdžia vagia keliams skirtus pinigus, kelininkai nemoka dirbti, prastos technologijos, blogas klimatas. Ekspertai šias visas versijas, ko gero, daugiau ar mažiau patvirtintų, bet yra dar ir kitos problemos, su kuriomis Rusijoje žadama kovoti, ir kurios, ekspertų nuomone, ir yra pačios svarbiausios.

Viršsvoris

Ir žmogaus, ir transporto gyvenime viršsvoris gali turėti neigiamų pasekmių. Įvairiais duomenimis, Rusijoje nuo 30 iki 40 proc. sunkvežimių važiuoja viršydami leistiną maksimalią masę. Tokie dideli viršsvorį turinčių transporto priemonių srautai, be jokių abejonių, gadina kelius.

Šiuo metu nei krovinio siuntėjas nei gavėjas nesuka sau galvos dėl per sunkių krovinių. To rezultatas – numatytą teisės aktais kokybę atitinka tik 42 proc. Rusijos kelių.

Atrodytų, kad norint kontroliuoti viršsvorį turinčias transporto priemones užtenka jas nuolatos sverti kelyje, tačiau viskas nėra taip paprasta kaip atrodo. Stacionarius svėrimo postus vienu metu prižiūri ir kontroliuoja net trys valstybinės institucijos. Kelininkai (ROSAVTODOR) prižiūri svėrimo punktų techninę būklę, transporto kontrolės ir priežiūros inspekcija (ROSTRANSNADZOR) sveria sunkvežimius, o saugaus kelių transporto inspekcija (GIBDD) išrašinėja baudas.

Akivaizdu, kad darbas tokiomis sąlygomis negali vykti sklandžiai ir norint aktyviau kovoti su viršsvorį turinčiomis transporto priemonėmis, ateityje būtų logiška visas šias tris funkcijas pavesti vienai organizacijai.

Tiesa, transporto kontrolės ir priežiūros inspekcija nemiega ir pasitelkia vakarų patirtį. Šiuo metu jie kuria du projektus, pagal kuriuos bus galima fotografuoti per sunkius krovinius vežančias transporto priemones. Specialūs davikliai keliuose nustatys transporto priemonės masę ir jei ji bus viršyta, pažeidėjas bus nufotografuotas ir bauda jam ateis paštu.

Kodėl viršsvoris toks svarbus Rusijos keliams?

Panagrinėję Rusijos kelių sudėtį ir atsparumą įvairiems svoriams, galime iš karto suprasti, kad keliai čia „plastmasiniai“. Rusijoje yra 50,7 tūkst. magistralinių kelių. Tik trečdalis magistralių pritaikytos 10 t. vienos ašies apkrovai. 11,5 t. ašies apkrovą atlaiko mažiau nei dešimtadalis magistralinių kelių. Vis garsiau kalbama apie tai, kad 6-8 t apkrovą vienai ašiai atlaikantys keliai turi būti pamiršti.

Atliekant kelių rekonstrukcijas ar tiesiant naujus šie privalo būti pritaikyti šiuolaikinėms apkrovoms. Rusijos kelininkai per metus visiškai sutvarko ir atnaujina 9 tūkst. km. kelių. Jei ir toliau tempai nesikeis, bus tinkamas finansavimas bei svarbiausia – bus išspręstas viršsvorio klausimas, tuomet ateityje yra vilties Rusijoje važinėti geresniais keliais.