Kodėl vyrams numesti svorį lengviau nei moterims

„Kai pradedu dairytis į savo bendraamžius, su kuriais mokiausi, kartais mane apima siaubas. Jie visi tunka – auga pilvai, riebalai kaupiasi apie kaklą. Pradėjau apžiūrinėti ir save. Kaip tik tuo metu buvau priaugęs 3 kg. Tai susiejau su nauja gyvenamąja vieta, kuri labai arti darbo. Anksčiau į darbą dažnai važiuodavau dviračiu, dabar nueinu per 7 minutes. Kadangi dažnai girdžiu, kaip gydytojai kalba apie tai, kad antsvoris kenkia sveikatai, nenoriu nutukti. Net pradėjau bėgioti. Manau, nutukimas, jei tai nesusiję su liga, yra apsileidimas. Ne veltui juokaujama, kad pilvukas auga iš gero gyvenimo. Darbe visą dieną sėdi, grįžti namo, įsipili bokalą alaus ir toliau guli ant sofkutės. Keisčiausia, kad mano draugams vyrams jų augantis svoris nė motais, tačiau pabandytų taip apsileisti mergina. Manau, neteisinga, kad moterų kūno formoms reikalavimai keliami aukščiausi, kai kurios jų dėl to tampa anoreksikės, o vyrai šalia jų eina su didžiausiais pilvais ir nejaučia diskomforto“, - svarstė jaunas vyras.

Pasak Lieknėjimo akademijos vadovės Linos Smaidrytės, viena iš svarių priežasčių, dėl kurių antsvoris ir nutukimas jaunėja, susijusi su šiuolaikiniu gyvenimo būdu ir vertybėmis.

„Žmonės labai rūpinasi darbu, karjera, nuo kompiuterio gali neatsiplėšti po 12 val. per dieną. Natūralu, kad laiko sau jie neturi. Kol žmogus jaunas, jis jaučiasi gerai, tad nė nepastebi augančio svorio. Dažniausiai sukruntama artėjant pavasariui, kai norisi įtilpti į praėjusio sezono drabužius, o tai nepavyksta. Beje, dėl to susierzina ne tik moterys, bet ir vyrai. Vienas klientas apgailestavo, kad turi senus, nutriušusius, bet mylimus džinsus, į kuriuos nebeltelpa. Taip pat buvo atvejis, kai vienas labai užsiėmęs vyrukas vis storėjo, vis pirkdavo dydžiu didesnius drabužius, bet vieną dieną parduotuvėje nerado jam tinkančių. Tuomet susiėmė ir atėjo pas mus – pavyzdingai sportavo, klausė lieknėjimo specialistų patarimų ir per 2,5 mėnesio atsisveikino su 24 kg riebalų. Lieknėjimo akademijoje orientuojamės ne į svorį, o į mažėjančius centimetrus, kurių šis vyrukas neteko jau daugiau nei metro. Riebalai sveria ne daug, todėl jų sumažėjimą geriausia stebėti matuojant kūno apimtis centimetru“, – pasakojo pašnekovė.

Dalis žmonių ateina susiėmę už galvos, nes pilvukas taip užaugo, kad sunku užsegti kelnių sagą, kiti susirūpina savo kintančiomis formomis dar nepasiekę kritinės ribos, treti ateina tiesiog palaikyti geros formos. Tiesa, tarp pastarųjų daugiau moterų. Mūsų visuomenėje vyrauja moteriško kūno kultas, o vyrui netobulos kūno formos dažnai atleistinos. Jei vyras vertinamas darbe, antroji pusė jį myli tokį, koks yra, jis visai nekreipia dėmesio į savo pilvuką, kuris apauga įvairiais linksmais sąmojais. Pavyzdžiui, puikus pilvukas alaus bokalui pastatyti. Dažniau susimąstyti juos priverčia fiziologiniai nepatogumai, kai žmogui sunku užlipti į penktą aukštą ar jis greitai uždūsta eidamas. Pagaliau ir pats sau pradeda atrodyti negražus, neberanda tinkamų drabužių. Taigi kuo daugiau nepatogumų, tuo greičiau žmogus susirūpina savo svoriu.

„Beje, dėl fiziologinių ypatumų vyrams numesti svorį lengviau nei moterims – jų medžiagų apykaita greitesnė. Be to, jie valingesni už moteris, daug sąžiningiau laikosi visų nurodymų“, - svarstė L. Smaidrytė.

Visos dietos turi „jo-jo“ efektą – svoris grįžta su kaupu

Pašnekovė pripažino, kad per 10 metų žmonių formos, kurias matome gatvėje, gerokai pasikeitusios. Labai padaugėjo antsvorį turinčių vaikų ir paauglių, kurie vėliau tampa antsvorį turinčiais jaunuoliais, jei nekeičia savo gyvenimo įpročių.

„Greičiausiai taip yra dėl tapusiu madingu menkaverčio maisto, kurį jie kiša į savo skrandžius. Didžiausias blogis – bulvių traškučiai, kurie, be kita ko, turi ir kancerogeninių medžiagų, susidarančių dėl bulvių gruzdinimo aliejuje. Tai vienas mėgstamiausių vaikų maistų. Nesvarbu, kad mokykloje uždrausta jais prekiauti. Mūsų įstaiga įsikūrusi prie poros mokyklų – per pertraukas vaikai suguža į parduotuvę ir kas antro rankose būna pakelis traškučių. Kitas jaunų merginų mėgstamas kraštutinumas – madingos trumpalaikės dietos. Jos galvoja tik apie tai, kad po kelių dienų reikės įtilpti į suknelę, tačiau visos šios dietos sukelia „jo-jo“ efektą – svoris grįžta su kaupu. Pagaliau toks supratimas apie dietas prieštarauja pačiai dietos sąvokai, nes dieta turėtų būti nuolatinis gyvenimo būdas. Dar blogiau, kai įvairios žvaigždės pradeda dalintis savo patarimais. Pavyzdžiui, teko matyti netgi vyno dietą, nors alkoholis niekada negali būti laikomas dietiniu produktu, juolab naudingu sveikatai. Išgėrus alkoholio, žmogui dingsta valia. Draugės, susitikusios prie vyno taurės, gali suvalgyti daug daugiau užkandžių nei gerdamos arbatą. Alkoholis lieknėjimo procesą gali pristabdyti keletui savaičių“, - aiškino lieknėjimo specialistė.

L. Smaidrytės manymu, šiuolaikiniai žmonės rimčiau savo kūnu susirūpina maždaug po 30-ties, kai karjera daugmaž sutvarkyta, vaikų planas taip pat neretai jau įvykdytas, taigi atsiranda laiko ir motyvacijos skirti šiek tiek dėmesio sau.

Antsvorio pasekmės – rėmuo, galvos skausmai ir lėtinis nuovargis

Sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė taip pat sutinka, kad jaunimas pradeda tukti vis anksčiau. Pasak jos, tai bendra pasaulinė tendencija. Tačiau egzistuoja ir atvirkštinė tendencija, susijusi su televizijoje ir žurnaluose formuojamu moters kūno įvaizdžiu.

„Ateina puikiai atrodanti mergina ir sako norinti numesti dar 3 ar 5 kilogramus. Tačiau per didelis lieknumas moterims sukelia rimtų sveikatos problemų – sutrinka moteriškų hormonų gamyba. Moteris turi turėti nedidelį kiekį riebalų. Kūno masės indeksas – iš esmės teorinis dalykas, kurio žirklės labai plačios – iki 20 kg, todėl svarbiau išsiaiškinti, koks procentas riebalų yra kūne. Raumenys sveria daugiau, todėl dviejų vienodo ūgio ir svorio žmonių kūno formos gali būti labai skirtingos. Beje, vyrams net ir nedidelis antsvoris, kuris dar visai estetiškai atrodo, gali kenkti sveikatai, kadangi vyrai linkę kaupti ne išorinius riebalus, kaip moterys, o vidinius, t. y. aplink vidaus organus. Turiu net keletą klientų, kurie intensyviai sportuoja, iš išorės puikiai atrodo, bet jų organai dėl netinkamos mitybos suriebėję. Tai gali sukelti įvairiausias ligas – diabetą, kraujotakos, virškinimo sistemos sutrikimus. Mat vyrams būdingas obuolinis nutukimas. Moterys paprastai tunka vienodai, proporcingai visur“, - aiškino pašnekovė.

Pasak V. Kurpienės, moterys iki 40-ties dažniau nori lieknėti dėl grožio, o vėliau motyvuojančiu veiksniu tampa sveikata. Vyrai neretai ateina tuomet, kai jau nebegali pasilenkti užsirišti bato. Svoriu dažniau susirūpinama tik vyresniame amžiuje todėl, kad jaunystėje net ir nutukęs žmogus jaučiasi pakankamai gerai, nes organizmas kompensuoja pokyčius. Galbūt kamuoja rėmuo, galvos skausmai, lėtinis nuovargis, bet į šiuos simptomus nekreipiama dėmesio. Deja, jei žmogus nesusirūpina šiais signalais, prasideda lėtinės ligos.

Kodėl mums norisi saldumynų

„ Pagrindinė klaida, kurią daro šiuolaikiniai žmonės, yra ta, kad jie neskiria dėmesio sau. Juk niekas vieną rytą neatsibunda su 15 kg antsvoriu. Dauguma pirmiausiai stengiasi nudirbti kuo daugiau darbų, visur suspėti, o valgo, kada išeina ir ką išeina. Šis bėgimas ir yra pavojingiausias. Reikia išmokti skirti laiko maistui. Tuomet ir pats žmogus geriau jausis, ir aplinkiniai bus laimingi jį matydami, pagaliau ir darbus jis greičiau atliks, nes turės daugiau energijos. O šitaip bėgdami dėl laiko stokos mes renkamės maistą, kuriame daug greitai pasisavinamų angliavandenių, todėl greitai ir vėl norime valgyti. Taip atsiranda įprotis užkandžiauti. Be to, tokiame maiste dažniausiai būna ir daug riebalų. Dėl visų šių priežasčių žmonės tampa priklausomi nuo miltinių patiekalų ir saldumynų. Jiems atrodo, kad tai toks pats pomėgis, kaip žiūrėti filmus, skaityti ar megzti.

Iš tiesų šis potraukis – neteisingos mitybos arba miego trūkumo pasekmė ir visiškai nesusijęs su asmenybės savybėmis. Jei žmogus nuspręs nevartoti saldumynų, bet iš esmės nepakeis mitybos, jo valios pastangų užteks savaitei ar dviem. Sureguliavus mitybą potraukis miltiniams patiekalams ir saldumynams išnyksta savaime. Daugelis tuo netiki, bet jau po savaitės sveikos mitybos negali atsistebėti tokiais organizmo pokyčiais. Kita bėda, kad neskiriama laiko valgymui. Maistą reikia gerai kramtyti, o mes įpratę jį tik perkąsti, kad pralįstų pro stemplę, taip apsunkinamas virškinimas bei tinkamas pasisavinimas. Valgoma prie kompiuterio, telefono, laikraščio, bėgant. Tuomet per trumpą laiko tarpą į savo skrandį sukišame daug prastai sukramtyto maisto, dėl to ima stigti energijos ir pradedame ieškoti įvairių stimuliatorių – saldumynų, kavos. Galiausiai vakare, grįžę namo, nusprendžiame atsipalaiduoti ir apdovanoti save gausia vakariene. Taip netikėtai ir atsiranda tie 10, 15 ar 20 kg“, - pasakojo specialistė.

Pasak jos, jei nenorime persivalgyti vakare, privalu pavalgyti pusryčius ir sočius pietus. Jei sočiai nepapietausime, išvengti persivalgymo vakare bus neįmanoma, nes organizmas reikalauja maistinių medžiagų. Žmonės mano, kad jiems trūksta valios, tačiau iš tiesų tai susiję ne su valia, o su neteisinga mityba. Užkandžiai tarp pagrindinių valgymų taip pat būtini. Priešpiečiams idealiai tinka vaisiai ir uogos, pavakariams – riešutai, sėklos, pilno grūdo duona, šviežios morkos. Maiste turi būti kuo daugiau sudėtingų angliavandenių, kurie aprūpina mus energija ilgam laikui, o ne pasisavinami iš karto. Todėl ryte idealiausia valgyti grūdų košę. Svarbu, kad grūdai būtų pilno grūdo, todėl daugelis populiarių javainių mišinių ir dribsnių netinka. Dėl šios priežasties reikėtų vengti ir manų, kukurūzų košių. Per dieną reikia išgerti pakankamą kiekį vandens. Skysčių teorinė norma svoris – 1 kūno kg – 30 ml, faktinė norma – šviesus, bet ne per šviesus šlapimas.

„ Daug kas mano, kad virti košę ryte nėra laiko. Jei kruopas iš vakaro užmerksite, ryte užteks jas tik užvirti ir palikti pusvalandžiui. Taip pat ir makaronus reikėtų pirkti pilno grūdo – jų tikrai yra parduotuvėse. Atsiranda ir pilno grūdo, bemielės duonos, kuri yra vertingesnė. Kalbant apie baltymus, reikia nepamiršti liesos žuvies. Šiuo metu labai populiari lašiša. Tai vertingas produktas, bet riebi, todėl jos nereikėtų padauginti. Taip pat reikėtų nepamiršti pupelių, šparaginių pupelių, žirnių bei visos šviežių daržovių įvairovės. Prisiminkime, kad pas mus auga ne tik agurkai ir pomidorai, bet daugybė lapinių daržovių, įvairios ridikų rūšys, ropės, griežčiai, petražolių šaknys. Šviežių daržovių reikėtų valgyti ir per pietus, ir vakare. Iš viso valgyti per dieną reikėtų 4-6 kartus. Vakarienė turėtų būti likus 3 valandoms iki miego. Mat jei pavalgysime prieš miegą, maistas nesusivirškina, o ryte atsibundame pavargę ir nenorime pusryčių“, - teigė V. Kurpienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)