Džiaugiuosi, jog asmeniškai nepažįstu nė vieno Tavo gyventojo. Jei pažinočiau, Tu man nejučiomis sumažėtum į tą vieno ar kelių asmenų portretą ir, tikiu, nusispalvintum kitokiomis spalvomis - gal net dar gražesnėmis, bet vis dėlto ne tokiomis įvairiomis. Esi man abstrakti, šiek tiek mitologizuota ir idealizuota. Esi nuostabios muzikos gimdytoja, trykštanti karšto vandens versmėmis, sena šalis ant jaunos lavos, lydima vandenyno mūšos ir kitų melodijų.

Dar esi akmenuotas ir samanotas kraštovaizdis ir kažkur neaukštoje žolėje besiganantys ypatingieji poniai. Iš tikro, Islandija, esi man jausmas. Nežinau, kiek esi poetiška (nors Tavo išvaizda tikrai tokia), tačiau poetiškus jausmus sugebi sukelti. Tereikia išvysti Tave kur nors užfiksuotą ar išgirsti Tavimi suskambančią melodiją ir staiga viskas pakyla į kitą lygmenį. Daug subtilesnį, magiškesnį, į tokį, kuriame viskas tarsi įelektrinta ir taip beprotiškai jautru, jog tikriau, rodos, ir nebegali būti.

Prisimenu, kai pirmą kartą Tave pamačiau, net mažame kompiuterio ekrane sugebėjai apkerėti. O kai vaizdą ėmė lydėti Tavos gamtos įkvėpti garsai ir Tava kalba, pagalvojau, jog visai nekeista, kad daugelis islandų tiki elfais ir kitomis stebuklingomis būtybėmis. Ko jau ko, o magiškų galių apkerėti Tu tikrai turi.

Dažniausiai buvau įpratusi matyti Tavo vardą tik tokių tekstų antraštėse, kuriuos susirasdavau pati, todėl, kai šmėstelėjai istorijos vadovėlio puslapyje, suklusau. Pasirodo, Tu ne tik įkvepianti ir paslaptinga, bet dar ir labai drąsi. Gimiau, kai jau buvom nepriklausomi, todėl nejučiomis laisvę priimu kaip duotybę, nors ir suvokiu, jog niekas jos taip lengvai nesiruošė duoti. Be palaikymo ir pripažinimo būtume buvę laisvi tik patys sau. O Tu buvai pirmas balsas iš šalies ir taip natūraliai įsirašei į mūsų istoriją.

Atrodo, jūsų tiek nedaug, sutilptumėt net ne į didžiausią mūsų miestą, o tokie saviti ir ryžtingi, kad vis iš naujo įsitikini, jog ne skaičiuje galybė. Tikriausia natūralu, jog šalis, kuri taip saugo savo kalbą, jog net žodžiai „telefonas“ ar „kompiuteris“ ten skamba savitai, negali nepripažinti kitų šalių noro būti unikaliems, gerbiamiems ir laisviems. Tiesa, turbūt Tu mums visuomet reikši šiek tiek daugiau, nei mes Tau – buvai pirma, kuri pripažinai ne tik mūsų, bet ir nemažai kitų šalių laisvės siekį. Gal Tau tai taip pat natūralu, kaip natūralu būti?

Manau, man patiktų Tave aplankyti. Gal tuomet mano žodyne vyraujančią ne itin patikimą frazę „sako, jog islandai“ pakeistų kita, bylojanti apie kažką tikrai pamatyto, patirto, išjausto. Bet ir taip labai gerai – kažką nugirsti apie tave, mintyti ir kurti savitą Tavo vaizdą, nes juk kartais tai, kas atrodo labiausiai atitolę nuo realybės, yra arčiausiai jos.

O vieną dieną vis tiek susitiksim ir tada pakartosiu, ką sakau dabar – ačiū, jog esi. Ir, svarbiausia, jog leidi būti kitiems.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Islandija – sena Lietuvos bičiulė: tai pirmoji iš užsienio valstybių, išdrįsusi 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Šiai šiaurės šaliai birželio 17-ą dieną švenčiant savo nacionalinę dieną, kviečiame sudalyvauti konkurse ir laimėti bilietą į Reikjaviką!

Tai padaryti paprasta – tereikia parašyti laišką „Ačiū, tau Islandija“. Įsivaizduokite, kad Jūsų rašinys - padėka islandų žmonėms už istorinę drąsą pripažistant Lietuvos nepriklausomybę. Pasidalinkite mintimis apie Islandiją: galbūt teko šioje šalyje lankytis, turite pastebėjimų apie pačius islandus ar norite papasakoti kaip jautėtės, kai sužinojote, kad islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę?

Siųskite maždaug vieno A4 puslapio apimties laiškus lietuvių kalba adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ačiū tau, Islandija“ iki birželio 12 d. ir laimėkite lėktuvo bilietą „Vilnius - Reikjavikas – Vilnius“ vienam žmogui.

Konkurso dalyvis turi būti pilnametis. Jis prizu galės pasinaudoti liepos – rugpjūčio mėnesiais. Laimėtojas bus paskelbtas „Ačiū tau, Islandija“ šventės metu, birželio 15 d., Islandijos g., „Piano man“ bare.

Projekto „Ačiū tau, Islandija“ idėjos autorius ir konkurso organizatorius - pilietinės komunikacijos dirbtuvė „Balta arbata“.