Mėsa ir žuvis

Mėsą su kaulu galima laikyti ilgiau nei filė. Maisto saugos specialistai nepataria mėsos ir žuvies ilgai laikyti šaldiklyje, mat šie produktai su laiku paranda maistines vertybes, nebebūna tokie sultingi. Optimaliausias laikas žuviai ir mėsai būti šaldiklyje – 2-3 mėn., filė – 2 mėn.

Dešra

Atpjautą virtą dešrą šaldytuve galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip tris dienas, o rūkytos ten „ištveria“ ir 4 mėnesius. Jeigu rūkyta dešra papelijo, ją nuvalykite medžiagos skiaute, suvilgyta aliejuje.

Sūris

Sūris nepelys, jeigu jį suvyniosite į foliją.

Vaisiai ir daržovės

Geriausia laikyti šaldytuvo apačioje 0 artimoje temperatūroje. Kad vaisiai nedžiūtų, sudėkite juos į plonus polietileninius maišelius. Išimtis yra tik šiltųjų kraštų vaisiai – bananai ir ananasai. Juos geriau laikyti ne šaldytuve ir tamsioje vietoje.

Pienas

Jeigu pieną pirkote maišelyje, neperplikite jo į stiklinę tarą, taip jis greičiau sugiš.

Prieskoniai

Juos geriausia laikyti tamsioje, sausoje, vėsioje vietoje. Prieskoniai geriau išsaugos aromatą, jeigu bus laikomi sandariai uždarytuose induose.

Kruopos

Trumpiausiai galima laikyti avižines kruopas – 4 mėnesius. Kvietinės „išgyvena“ 4 mėnesius, kitos – 12 mėnesių. Temperatūra nelabai svarbu, geriausia kai ji visuomet tokia pati. Beje, perpilti kruopas į stiklinius ar kokius nors kitokius indus nebūtina, nes polietileninėje pakuotėje susidaro aplinka, kuri lėtina mikrobiologinius procesus.

Aliejus

Aliejų geriausia laikyti ne aukštesnėje kaip 18 laipsnių temperatūroje, būtinai tamsoje. Ilgai laikyti aliejaus plastikiniame inde nederėtų, geriau jį perpilkite į stiklinę tarą ir tada jis bus tinkamas vartoti apie pusę metų.

Arbata

Drėgmė – arbatos priešas, todėl ją būtina laikyti sausoje vietoje, būtinai hermetiškoje pakuotėje. Temperatūra neturi didelės įtakos, svarbiausia, kad ne šaltyje ir ne karštyje. Tinkamomis sąlygomis laikoma arbata gali būti tinkama vartoti apie metus.

Sviestas

Geriausia sviestą laikyti šaldytuve, stikliniame arba keraminiame inde. Šaldiklyje sviestą ar margariną galima laikyti 2-3 mėnesius.

Medus

Tinkamai laikomas medus gali būti vartojamas kelerius metus. Geriausia aplinka jam - stiklinė tara, tamsa ir kambario temperatūra.