Viename 2003 metų sausio mėnesio laikraštyje buvo kalbama apie pasaulio raidą bei cituojami mokslininkai ir ekspertai, kurie pasakojo apie tai, kas mūsų laukia netolimoje ateityje. Dauguma iš prieš 10 metų aprašytų spėjimų net ir šiandien atrodo keistai – jų ne tik kad nėra, tačiau niekas apie juos nė nežino.

Straipsnyje ypač didelė reikšmė buvo skiriama internetui. Mokslininkai spėjo, kad jau kitąmet (kalbama apie 2004 metus) bus galima internetu kontroliuoti girtus vairuotojus – automobiliuose įrengti davikliai nustatys alkoholio kiekį kraujyje. Teigiama, kad jeigu jis bus per didelis, iškart bus blokuojamas automobilio variklis, valdymo sistema (sukurta tik panaši sistema - DELFI) Vašingtone esančio George'o Masono universiteto mokslininkai teigė, jog 2004-aisiais metais atsiras virtualūs dvasininkai, kurie galės priimti išpažintį.

Ne mažesnių pokyčių tikėtasi ir žemės ūkio bei ekonomikos srityse (...). Be to, prognozuojama, kad 2010 metais keliuose masiškai pasirodys mašinos, kurių varikliuose elektrą gamins ekologiška vandenilio ir deguonies reakcija. Dar daugiau – prognozuojama, kad apie 2012-uosius turėtų pasirodyti vabzdžiai mini robotai, kurių paskirtis bus apdulkinti augmeniją.

Dar įdomiau buvo spėjama apie genetiką. Mokslininkai manė, kad 2005-aisiais atsiras „vaikų dizainas“ - vaiko genetinį kodą bus galima derinti pagal užsakymą. O 2014-aisiais taps nebereikalingi asmens dokumentai – juos pakeis biometrinis skenavimas – žmogaus kūną „peršvies“ specialūs sensoriai, kurie ir nustatys žmogaus tapatybę. Ekspertai manė, kad 2020 jau nebereiks stomatologų, nes atsiras „nanorobotai“ - atomų lygio dantų pasta, kuri visam laikui išspręs ėduonies ir kitokios problemas. Panašu, kad čia taip pat buvo stipriai „nueita į šoną“, nes šiemet sudarytoje perspektyviausių ateities specialybių lentelėje stomatologai patenka į pirmą trejetą.

Milžiniški pokyčiai prognozuojami ir tolimesniai ateičiai. Mokslininkai tikėjosi, kad 2025-aisiais protingos mašinos jau galės skaityti žmogaus mintis ir kontroliuoti emocijas, o tokie emocijų kontrolieriai padės reguliuoti nusikaltėlių elgseną. Buvo žadama, kad 2040-aisiais Mėnulyje jau įsikurs pirmosios žmonių gyvenamos bazės, o kariškiai turės batus, kurie padės peršokti net 6 metrų sieną.

Panašu, kad ne viskas, ko laukiame, ateityje išsipildo. Kartais net mokslininkų spėjimai, pagrįsti realiais faktais, pasirodo per daug optimistiški, nerealūs. Tai tik įrodo, kad niekas negali nuspėti, kas mūsų lauks ateityje ir į kurią pusę pakryps pasaulis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!