Apie Islandiją pirmą kartą sužinojau būdama vienuolikos metų. Tada, gūdžiu sovietmečiu vienintelis kelias keliauti ir pažinti kitus kraštus tebuvo mano vaikiškos svajonės, sena enciklopedija bei kartografijos atlasas ir Rokvelo Kento piešinių albumas.

Taip aš atradau Islandiją, tą tolimą paslaptingą salą, tolimą šiaurę ir neapaiškinamą ilgesį. „Aš ten nukeliausiu“, - pasakiau tada savo namiškiams, o jie su graudžia šypsena tik palingavo galvomis. Taip ir augau, po truputį rinkdama žinių nuotrupas, žurnalų iškarpas, savo piešinius ir svajones.

1989 metų gegužės 20 dieną, prisimenu, kaip šiandien. Tuomet Vilniuje „Vilnius rock“ festivalyje, mano džiaugsmui, dalyvavo ir islandų grupė „Sugar cubes“ su daininike Bjork. Tačiau pamatyti koncerto man tada nepavyko, tą vakarą aš graudžiai paverkiau, bet rytą jau ant savo rankų supavau savo pirmagimį sūnų, kuris ir gimė iškart po renginio. Tais metais, o ir vėliau gyvenimas mano ir mano tautos įgavo galingą skrydžio jėgą.

Na, o 1991 metų šaltą vasario dieną per Lietuvą nuvilnijo karšta ir tirpdanti ledą žinia: Lietuva pripažinta kaip nepriklausoma valstybė. Pagaliau ir mes visi su šypsena atsitiesėm, kaip lygūs tarp lygių. Kas prakirto užšalusią jūrą, kas buvo tas galingas ledlaužis, parodęs kelią kitiems? Mano širdis iš džiaugsmo virpėjo, o protas pažino: žinoma, Islandija – jos šiaurės tauta.

Su meile ir dėkingumu, visada su jumis mintyse ir darbuose.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Islandija – sena Lietuvos bičiulė: tai pirmoji iš užsienio valstybių, išdrįsusi 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Šiai šiaurės šaliai birželio 17-ą dieną švenčiant savo nacionalinę dieną, kviečiame sudalyvauti konkurse ir laimėti bilietą į Reikjaviką!

Tai padaryti paprasta – tereikia parašyti laišką „Ačiū, tau Islandija“. Įsivaizduokite, kad Jūsų rašinys - padėka islandų žmonėms už istorinę drąsą pripažistant Lietuvos nepriklausomybę. Pasidalinkite mintimis apie Islandiją: galbūt teko šioje šalyje lankytis, turite pastebėjimų apie pačius islandus ar norite papasakoti kaip jautėtės, kai sužinojote, kad islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę?

Siųskite maždaug vieno A4 puslapio apimties laiškus lietuvių kalba adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ačiū tau, Islandija“ iki birželio 12 d. ir laimėkite lėktuvo bilietą „Vilnius - Reikjavikas – Vilnius“ vienam žmogui.

Konkurso dalyvis turi būti pilnametis. Jis prizu galės pasinaudoti liepos – rugpjūčio mėnesiais. Laimėtojas bus paskelbtas „Ačiū tau, Islandija“ šventės metu, birželio 15 d., Islandijos g., „Piano man“ bare.

Projekto „Ačiū tau, Islandija“ idėjos autorius ir konkurso organizatorius - pilietinės komunikacijos dirbtuvė „Balta arbata“.