Prakaitavimas yra natūrali apsauginė odos reakcija, tačiau kartais dėl įvairių priežasčių jis padidėja tik tam tikrose kūno vietose. Turbūt ne kartą teko spausti „šlapią“ pažįstamo ranką ar matyti suprakaitavusius kolegas drėgnomis drabužių pažastimis?

Dažniausiai žmones vargina padidėjęs prakaitavimas pažastyse, paduose arba delnuose, ypač išryškėjantis streso ar fizinio krūvio metu. Yra nemažai būdų, padedančių sumažinti prakaitavimą. Tam dažnai naudojami antiperspirantai. Tačiau ilgiausiai veikia botulino toksino injekcijos.

Botulino toksinas yra bakterijų Clostridium botulinum išskiriamas produktas. Ši medžiaga blokuoja nervinius impulsus. Pastaruosius du dešimtmečius jis naudojamas neurologijoje (vaikų cerebrinio paralyžiaus, kreivakaklystės gydymui), plastinėje chirurgijoje ir dermatologijoje (kosmetiniam veido linijų koregavimui ir padidėjusiam prakaitavimui gydyti).

Į pažastų, delnų ar padų odą suleistas botulino toksinas panaikina rūpesčius dėl padidėjusio prakaitavimo 6-12 mėnesių.

Atskiestas botulino toksinas leidžiamas į odą. Į gausiai prakaituojančias odos sritis (pažastis, delnus ar padus) suleidžiamos mažiausios veiksmingos botulino toksino dozės. Vaistas pradeda veikti praėjus 1-3 dienoms, o maksimalus veikimas pasiekiamas per 7-10 dienų po injekcijos. Injekcijų poveikis trunka 6-12 mėn.

Pažastų srityje vaistas suleidžiamas plona adata ir skausmas panašus į skiepų procedūros. Jautresniems pacientams arba atliekant injekcijas delnų bei padų odoje yra siūlomi nuskausminimo metodai.

Visgi ši procedūra pakankamai brangi - jos kaina maždaug 1400-2200 litų.

Svarbu: jeigu esate nėščia, planuojate nėštumą arba maitinate kūdikį krūtimi - ši procedūra jums nebus atliekama.