„Noras turėti visą tinklą ir valdyti jį prives prie interesų konflikto. Tiekėjas-monopolininkas neįleidžia į tokį tinklą jokių konkurentų“, - pasakė Europos Komisijos energetikos generalinio direktorato vadovas Philipas Lowe. - Dėl šios problemos yra būtinas kompromiso tarp Rusijos ir Europos Sąjungos ieškojimas“.

Briuselyje vykusioje konferencijoje „Enegetinis dialogas: Rusija – Europos Sąjunga. Dujų aspektas“ taip pat pasisakė Rusijos dujų draugijos prezidentas Valerijus Jazevas, kuris baiminasi, kad Europos Sąjunga, remdamasi savo naujomis taisyklėmis, leis „Gazprom“ infrastruktūra naudotis kitoms kompanijos ir tuo pačiu, konfiskuos Rusijos nuosavybę.

„Trečiasis energetinis paketas iš dalies diskriminuoja dalyvius iš trečiųjų šalių, kurios nepatenka į Europos bendriją, - teigė V. Jazevas. - Šio paketo problema – jo paties žala Europai, nes ji gali sumažinti savo investicinį patrauklumą, kaip mes ir prognozavome ir kaip teigė analitikai.“

Europos Sąjungoje kuriama vieninga energetinė sistema, kur dujos turi vienodai kainuoti visiems. Tačiau „Gazprom“ kontrolė savo tinkle leidžia jai diktuoti savo kainas, kurios dažniausiai priklauso nuo politinių Maskvos užgaidų. Tokiu būdu, Lietuvai dujos kainuoja tris kartus daugiau nei Vokietijai.