Kategoriškiausi iš jų, pavyzdžiui, amerikiečių mitybos specialistė dr. Nancy Snyderman, teigia: „Salierų žiaumojimas sudegina tiek pat juokingai mažai kalorijų, kiek, pavyzdžiui, tiesiog stovėjimas ir žiūrėjimas, kaip auga žolė.“

Tuo tarpu neigiamų kalorijų teorijos šalininkai sako: kai kurie produktai išties reikalauja daugiau energijos jų įsisavinimui, nei duoda kūnui. Be to, šie produktai įeina į bet kokį subalansuotą racioną, taigi reguliariai jų vartojant sveikatos ir figūros nesugadinsite.

Taigi kas tai per žvėris, tos neigiamos kalorijos, ir kokiuose produktuose jos randamos? Ar tikrai galima valgyti ir lieknėti? Pasistengėme atskirti faktus nuo mitų.

Ne taip seniai dietologijoje pasirodė naujas terminas - „neigiamos kalorijos“ arba „produktai su neigiamu kaloringumu. Šiai grupei priskiriami produktai, kuriuos vartojant energijos kiekis, skirtas virškinimui ir maisto pasisavinimui, viršija energijos kiekį, esantį pačiame produkte.

Siūlome jums pažvelgti į neigiamas kalorijas dar ir iš netikėtos pusės. Nepasakosime apie žaliavalgystę ir makrobiotinę dietą, remdamiesi žvaigždžių pavyzdžiu. Pasidalinsime su jumis šmaikščiomis žvaigždžių citatomis - deginkite kalorijas juokaudami.

„Nesilaikau dietų. Tiesiog valgau mažiau, nei norėčiau.“ (Linda Evangelista)

„Taip, laikausi labai griežtos dietos. Tačiau sekmadieniais surengiu pilvo šventę - nutrūkstu ir valgau mėsainius!“ (Katie Perry)

Produktai su neigiamu kaloringumu: ką valgyti norint sulieknėti

Prie šios grupės priskiriami mažo kaloringumo produktai, kurių maistinė vertė yra iki 30 kcal šimtui gramų (toliau išvardintiems baltyminiams ir angliavandenių produktams šis rodiklis, žinoma, yra didesnis). Taigi kas sąraše?

Žalios daržovės: agurkai, salierai, špinatai, artišokai, šparagai, brokoliai, svogūnai, aguročiai, žalumynai (salotos, krapai, petražolės, bazilikai ir pan.).

Tiesiog daržovės: morkos, burokėliai, kopūstai, česnakai, baklažanai, raudonieji aštrieji pipirai, saldžiosios paprikos, ridikai, ropės, pomidorai, moliūgai, pupos, rabarbarai.

Vaisiai ir uogos: citrusiniai (apelsinai, mandarinai, žaliosios citrinos, citrinos, greipfrutai), obuoliai, kriaušės, slyvos, melionai, spanguolės, bruknės, mėlynės, serbentai, avietės, braškės, ananasai, abrikosai, mangai, persikai, papajos ir pan.

Baltymai: virta balta vištiena, virta jautiena, neriebi žuvis, jūros gėrybės.

Angliavandeniai: rupi duona su sėlenomis, kai kurios kruopos (avižų, grikių, miežių), virtos ant garų.

Prieskoniai: imbieras, cinamonas, gvazdikėliai, mėtos, šalavijas, čiobreliai, peletrūnas.

Gėrimai: žalia arbata, vanduo su ledukais.

„Ką gi man atnešė, viščiuką ar žuvį? Žinau, kad čia tunas. Bet kodėl pas jus meniu parašyta: „Jūrų viščiukas“?“ (Jessica Simpson)

„Žmonės sutrinka matydami, kad valgau vien žoles. Taip ir norisi jiems pasakyti: „Nusiraminkite, žmonės, aš pusiau italė ir visai galiu vogčia po stalu suvalgyti porą bandelių.“ (Lea Michele apie savo veganišką mitybą)

Dietos aritmetika: iš kur atsiranda neigiamos kalorijos?

Jei išvardintuosius produktus teisingai apdorotume, išlaikydami maksimalų kiekį vitaminų, mikroelementų ir kitų medžiagų, tuomet maisto pasisavinimo procesas, įskaitant kramtymą, fermentavimą, pareikalaus daugiau kalorijų nei yra pačiuose produktuose.

Taip, pavyzdžiui, 150 kcal bus išeikvota pasisavinti šimtą gramų žalių salotų, kurių energinė vertė vos trisdešimt penkios kalorijos. Neigiamas kaloringumas - 150-35=115.

Neigiamas kaloringumas priklauso ne tik nuo produkto tipo, apdorojimo būdo, virškinimo spartos, bet ir to produkto suderinimo su kitais produktais. Palyginimui: žalių salotų be aliejaus pasisavinimui prireiks daugiau energijos nei salotoms su aliejumi.

O dabar pažvelkime į produktus, kuriuose yra gyvulinės kilmės baltymų. Mėsos, vištienos ir kitų tipų paukštienos pasisavinimui sueikvojama apie keturiasdešimt procentų jų kalorijų. Pavyzdžiui, šimte gramų virtos jautienos yra šimtas aštuoniasdešimt kalorijų. Šio produkto pasisavinimui išeis septyniasdešimt dvi kalorijos.

Kadangi šiuo atveju taip pat eikvojama energija, tokius produktus taip pat naudinga įtraukti į racioną norint numesti svorio. O jei jautieną vartotumėte su žaliomis salotomis, energijos sąnaudos bus dar didesnės, nei kad valgant atskirai. Ir taip nauda lieknėjimui bus dar didesnė, tvirtina mūsų ekspertė.

„Paprastai valgau siaubingai netaisyklingai. Tačiau kai teko vaidinti vampyrę, stengiausi nedėti per daug sviesto į maistą. Ir tai suveikė... Tikriausiai...“ (Kirsten Stewart)

„Maitinuosi taisyklingai, nepraleidžiu treniruočių. Man regis, galiu leisti sau išgerti pusę butelio vyno ir nesmerkti savęs: dievulėliau, ką padariau, tos kalorijos!“ (Scarlett Johansson)

Minusas ar pliusas? Išvados

Neigiamos kalorijos - puiki sveikos mitybos dalis, tačiau ne jos pakaitalas. Gerai, jei jūsų meniu dominuos naudingi ir lengvi patiekalai. Tačiau nereikia aukoti sveikatos vaikantis grakštumo ir valgant tik mažai kaloringus produktus, kadangi toks racionas vis tiek bus nesubalansuotas. Ir dar: jei jau nutiko taip, kad persivalgėte ar leidote sau kažką kenksmingo, nesistenkite sau padėti neigiamomis kalorijomis, geriau jau pasidarykite iškrovos dieną.

Maksimaliam energijos sueikvojimui dietologai pataria:

Vartoti maistą (vaisius, daržoves) žalius;
Ilgai kramtyti maistą;
Teisingai derinti produktus;
Neužgerti maisto valgant;
Vieno valgymo metu turi būti ne daugiau kaip trys-keturi produktų tipai;
Nedėti į ruošiamus patiekalus cukraus, medaus ir kitų angliavandenių;
Neperkaitinti daržovių ir kruopų;
Dažniau į patiekalus dėti žalumynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)