Mokslininkai teigia, kad degtinė mažiau pavojinga nei alus, ir perspėja, jog vartojant alų sunkiau kontroliuoti suvartojamo alkoholio kiekį. Indianos (JAV) universiteto specialistai paskelbė tyrimą apie tai, kas gi vis dėlto sukelia priklausomybė nuo alkoholio – skonis ar gėrimo stiprumas.

Eksperimente dalyvavo 50 savanorių vyrų, kurie ragavo įvairių alkoholinių gėrimų, o mokslininkai stebėjo, kaip jų organizmai reaguoja į alkoholį ir hormonų išsiskyrimą.

Paaiškėjo, kad alaus skonis, nepriklausomai nuo jo stiprumo, sukelia dopamino – malonumo hormono – išsiskyrimą. Tai reiškia, kad alus sukelia greitą priklausomybę nuo alkoholio.

Be to, nesaikingai vartojamas alus turi ir kitų minusų:

- jis neigiamai veikia kasos veiką,
- šis gėrimas kenkia ir širdžiai, priversdamas ją dirbti didesniu krūviu,
- vos du bokalai alaus ir vyro organizme ima skirtis medžiagos, kurios slopina testosterono gamybą. Tačiau aktyvėja moteriškųjų hormonų gamyba. Dėl to vyrų, kurie ne vienerius metus piktnaudžiauja alumi, klubai platėja, didėja krūtys,
- nors alus nekaloringas, tačiau jis žadina apetitą, dėl to žmogus gerdamas šio gėrimo ir suvalgo daugiau, nei reikia.

Sidras ir kiti silpnieji gėrimai

Antrąją vietą penketuke užimantys silpnieji alkoholiniai gėrimai blogi tuo, yra saldūs. Deja, juos dažniausiai vartoja paaugliai, kurie dar iš viso neturėtų „pažinti“ alkoholio skonio.

Ypač blogai, jei minėtuose gėrimuose yra kofeino, kuris veikia organizmo „maskuoja“ girtumą, tai yra geriantysis sau atrodo daug blaivesnis, nei yra iš tikrųjų. Išgėrę tokių gėrimų žmonės negali suvokti, kiek girti jie yra, negali adekvačiai įvertinti, kiek yra sutrikusi jų koordinacija, reakcijos laikas, gebėjimas protauti.

Kokteiliai

Alkoholiniai kokteiliai dažniau „užkariauja“ moterų širdis. Damos turėtų žinoti, kad dviejų ar daugiau alkoholinių gėrimų maišymas sukelia ypač sunkias pagirias. Išgertas net ir nedidelis kiekis kokteilio stipriai „muša“ per inkstus ir kepenis.

Šampanas

Šampanas šiame sąraše atsidūrė dėl „burbuliukų“, tai yra dėl angliarūgštės, kuri padeda alkoholiui greičiau patekti į kraują. Savaime suprantama, žmogus apgirsta labai greitai. Be to, šampanas pagreitina skrandyje esančių produktų rūgimą, dėl to jį geriant padidėja apsinuodijimo rizika.

Šampanas, sumaišytas su kitais alkoholiniais gėrimais – sunkių pagirių garantija. Be to, neseniai atlikti tyrimai parodė, kad šis putojantis gėrimas neigiamai veikia ir regėjimą.

Likeris

Likerio pavojingumas tas, kad šiame gėrime labai daug cukraus, kurio derinys su alkoholiu ir vandeniu neigiamai veikia kasos veiklą. Išgėrus likerio staiga padidėja cukraus kiekis kraujyje, dėl ko gali sutrikti sąmonė

Svarbu:

Kokie bebūtų atlikti tyrimai, mokslininkai vieningi, kad pagrindinis alkoholio pavojus – piktnaudžiavimas juo. Ir tai, ką geria žmogus – alų, kokteilį ar konjaką – ne taip ir svarbu.

Jeigu vis dėlto nutarėte išlenkti burnelę, ekspertai rekomenduoja rinktis kuo natūralesnius alkoholinius gėrimus.

RIZIKA

Maža rizika. Tai toks išgeriamo alkoholio kiekis, kuris nesukelia sveikatos problemų.

Vyrai: trys alkoholio vienetai per dieną, arba daugiausiai 21 vienetas per savaitę (tačiau mažiausiai dvi be alkoholinės dienos per savaitę).

Moterys: du vienetai per dieną ar ne daugiau keturiolika vienetų per savaitę (iš kurios dvi dienos turi būti be alkoholinės).

Padidėjusi rizika. Tai toks suvartojamo alkoholio kiekis, kuris sukelia tam tikrų sveikatos problemų pvz., padidintas arterinis kraujo spaudimas, kepenų cirozė, krūtinės anginos priepuoliai.

Vyrai: 3-7 vienetai per dieną, arba 22-49 vienetai per savaitę.

Moterys: 2-5 vienetai per dieną arba 15-35 vienetai per savaitę.

Didelė rizika. Tai toks išgeriamas alkoholio kiekis, dėl kurio atsiranda fizinių, psichinių ir socialinių problemų.

Vyrai: 7 ir daugiau vienetų per dieną arba 50 ir daugiau vienetų per savaitę.

Moterys: 5 ir daugiau vienetų per dieną arba 35 ir daugiau vienetų per savaitę.

Alus, sidras, nestiprus šviesusis alus

Vidutinio stiprumo (3,5 ar 4 proc. APT)

0,5 l – 2 vienetai

Stalo vynas

Maža taurė balto vyno (8 – 9 proc.) – 1 vienetas

Maža taurė raudono vyno (11 – 12 proc.) – 1,5 vieneto

Didelė taurė (175 ml) raudonojo vyno (12 proc.) – 2 vienetai

Butelis – 7 – 10 vienetų

750 ml 12 proc. raudonasis vynas – 9 vienetai

750 ml 9 proc. baltasis – 7 vienetai

Stiprus alus, sidras, šviesusis alus

Ypač stiprus ( 8 ar 9 proc. APT)

Bokalas 0,5 l – 4 vienetai

Stiprūs alkoholiniai gėrimai (pvz., viskis, brendis)

750 ml stipraus alkoholinio gėrimo – 28 vienetai

Lengvi alkoholiniai kokteiliai

200 ml (13,5 proc.) – 2.7 vieneto

330 ml (5 proc.) – 1,5 vieneto