Dažnai taip sunku žodžiais išreikšti tai, ką jaučiame, arba susitelkti į partnerio žodžius. Tyla ar žodinės atakos anaiptol nepadeda, priešingai - mus atitolina.

Įprastos kliūtys bendravimui - tai grasinamas ar nemalonus elgesys, kritika, valdingumas, girdėjimas tik to, ką norima girdėti, nesiklausymas, nemokėjimas aiškiai išsakyti savo nuomonės. Laimei, bendravimą galima tobulinti. Taigi išbandykite šiuos patikrintus patarimus, kad pasiektumėte tarpusavio supratimo.

Nesvarbu, kad ir kas vyktų, pasistenkite skirti laiko savo partneriui kasdien. Geras ryšys - tai vis gilesnis vienas kito pažinimas, o ne tiesiog ginčų vengimas. Žinoma, lengviau pasakyti nei padaryti, tačiau tikrai verta skirti laiko pasikalbėti. Šios progos gali atnešti puikių rezultatų, taigi paskirkite pasimatymą vakarienės metu, pasidalykite vonia dviese arba eikite pasivaikščioti ir pasikalbėti.

Antra, prisiminkite intymaus neseksualinio kontakto svarbą. Apsikabinimai, bučiniai - tai klijai, kurie laiko santykius. Išbandykite tokią veiklą kaip sportas, kad pagilintumėte neverbalinę komunikaciją. Psichologų manymu, didžioji bendravimo dalis vyksta be žodžių, per kūno kalbą.

Ar tikite, kad žinote viską, ką reikia žinoti apie savo partnerį? Galima pasitikrinti klausiant jų pačių tų klausimų, kurie padėtų geriau pažinti partnerį. Pabandykite pasikalbėti apie laikus, kai jautėtės laimingiausi, arba apie savo viltis ir ateities svajones.

Nemanykite, kad partneris būtinai turi jaustis taip pat, kaip jūs.
Tai gali į paviršių iškelti svarbias santykių dalis - darbą, pinigus, vaikų auginimą - ir tuomet apie viską galima atvirai pasišnekėti. Ekspertai siūlo po lygiai pasidalyti namų ruošos darbus ir kitas pareigas.

Jei jaučiate, kad krypstate į ginčą, yra daug būdų ginčytis su protu. Svarbiausia, reikia prisiimti sau savo emocijas vartojant „aš“ teiginius. Pavyzdžiui, užuot sakę „Tu mane siutini“ ar „Tu dėl visko kaltas“, sakykite „Man neramu/liūdna dėl...“ Taip išsaugomas ramesnis bendravimas ir lengviau leistis į kompromisą, kadangi partneris nestoja į gynybinę poziciją.

Tačiau taip kalbėtis įmanoma tik tuomet, kai suvokiate savo jausmus. O tam reikia juos atpažinti, priimti ir išreikšti. Mes visi turime savo būdus, kaip priimame konfliktus - galbūt jūsų būdas yra vengti konflikto, pasiduoti arba kaltinti kitą žmogų. Žinokite savo ir partnerio konflikto priėmimo būdus, tai padės jums susidoroti su šia situacija.

Net ir karščiausiu momentu pasistenkite išlikti ramūs ir akcentuokite teigiamus dalykus. Parodykite pagarbą partnerio požiūriui, o tuomet paieškokite kompromiso, kurį jūs abu galite priimti. Klausykitės įdėmiai, atjauskite ir, jei įmanoma, į kritiką reaguokite kaip į naudingą informaciją. Atminkite, jūsų tikslas - ne sustabdyti kiekvieną ginčą, bet kiek įmanoma sumažinti dėl jo kylančius nemalonius išgyvenimus.

Jei partneris prieina ribą ir nebesielgia racionaliai ar civilizuotai, paprašykite pertraukos nusiraminti. Tačiau susitarkite tęsti diskusiją po kurio laiko, kai abu būsite apie tai pagalvoję.
Turėkite omenyje, kad viena iš laimingų porų paslapčių - mokymasis toleruoti ar priimti kito žmogaus silpnybes.

Tobuli santykiai neegzistuoja, todėl reikia priimti silpnybes ir klaidas, atjausti vienam kitą, siekti gilaus tarpusavio supratimo ir pasidalinti savo jausmais. Tuomet galite pamatyti iki tol paslėptas priežastis, kodėl partneris kritikuoja jus ar tyli, galbūt jis jaučiasi nemylimas ar įskaudintas.

Perskaityti ir įsisavinti šiuos patarimus - tik pusė darbo. Kita pusė - juos puoselėti nuolatinės praktikos keliu, kol jie taps jūsų antrąja prigimtimi. Senus įpročius pakeisti prireiks daug darbo, tačiau gerinti bendravimą santykiuose tikrai verta. Prasta komunikacija - viena pagrindinių nelaimingų santykių priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)