Lietuvoje rūkančių moterų, merginų ir nepilnamečių skaičius kelia didelį nerimą. Teigiama, kad net 80 proc. rūkančiųjų šią priklausomybę įgyja būdami nepilnamečiais.

Tabako rūkymas – viena pagrindinių išvengiamų mirties priežasčių.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo rūkymo sukeltų ligų pasaulyje kas šešias sekundes miršta žmogus.

Tabako epidemija per metus nusineša 6 mln. planetos gyvybių, iš jų – daugiau nei 600 tūkst. yra pasyviojo rūkymo aukos. Apie 63 proc. visų neinfekcinių ligų atsiradimo rizikos veiksnys – tabako vartojimas ir pasyvus rūkymas.

Jei nebus mėginama šį reiškinį sustabdyti, 2030 m. mirčių skaičius išaugs iki 8 milijonų, iš jų 80 proc. bus mažiau ekonomiškai išsivysčiusių šalių gyventojai.

Cigarečių dūmuose yra toksinų, neigiamai veikiančių genus, atsakingus už vaisingumą. Todėl pasyvios rūkalės dažniau būna nevaisingos arba linkusios persileisti.

Kiekvienos 15 cigarečių lemia tam tikras DNR mutacijas. Apskritai cheminės medžiagos, kurių yra cigaretėje, gali sukelti 23 tūkstančius nepageidaujamų mutacijų. Pavyzdžiui, vėžys, kuriuo dažnai serga rūkaliai – tai tik poros genetinio kodo nukrypimų rezultatas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)