EBPO Ministrų susitikimo metu gegužės 30 dieną paskelbtas sprendimas dėl artimiausio organizacijos plėtros etapo, kuriame Lietuva paminėta tarp keturių šalių kandidačių, kviečiamų pradėti derybas dėl narystės.

Tarybos sprendimu, plėtros procesas, atsižvelgiant į EBPO vidinius pajėgumus, turėtų būti išdėstytas laike. 2013 m. planuojama pradėti derybas su Kolumbija, vėliau prie proceso turėtų palaipsniui prisijungti kitos dokumente minimos šalys: Latvija, Lietuva ir Kosta Rika.

Lietuvos diplomatai džiaugiasi, kad EBPO narės po sudėtingų derybų priėmė kompromisinį sprendimą.

„Manome, kad uždegdama žalią šviesą naujai plėtrai, organizacija pademonstravo bendras vertybes ir parodė efektyvios veiklos pavyzdį. Šis sprendimas taps atskaitos tašku tolesniems reikšmingiems pokyčiams EBPO“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pakvietimo į EBPO proga Lietuva sveikina Latviją ir yra įsitikinusi, kad galimybė šiame etape prisijungti prie EBPO suteiks impulsą darniai Baltijos valstybių ekonomikos plėtrai. „Taip pat dėkojame mūsų partneriams Europoje ir kitiems Lietuvos draugams EBPO už nuoširdžią paramą, kurią jautėme viso kandidatavimo metu“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kartu jis pažymėjo, kad daugelis EBPO narių nuosekliai pasisakė už Lietuvos ir Latvijos pakvietimą į organizaciją.

Po daugelio metų tikslingo ir kantraus darbo, dėka visų institucijų sutarimo, leidusio nuolat išlaikyti narystę EBPO tarp mūsų užsienio politikos prioritetų, Lietuva nusipelnė būti pakviesta į šį prestižinį šalių klubą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras tikisi, kad užbaigus pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai darbus, jau nuo 2014 m., bus galima pradėti technines pasirengimo deryboms su EBPO dėl narystės procedūras.