Vilniaus senamiestyje šių į Lietuvos Raudonąją knygą įtrauktų gėlių puokštelių pasiūla nėra itin gausi, o tie, kurie jas siūlo, tai daro ne visai viešai. GRYNAS.lt pabandžius nusipirkti šių gėlių ne visur jos buvo siūlomos ant prekystalio. Viena pardavėja jų stipriai neslėpė, tačiau vis tiek buvo pridengusi kitų didesnių gėlių vazonais. Pasiteiravus, ar daug tokių puokštelių turinti, patvirtino, kad tikrai daug. Už puokštelę ji prašė 2 litų.

Kitoje senamiesčio vietoje gėlėmis prekiaujanti moteris buvo atviresnė. Į užklausą, ar turi pakalnučių, atsakė: „Vaikeli, šitų gėlių prekyba draudžiama. Jau keturis kartus čia buvo, tikrino. Vakar DELFI parašė, per televizijas visur rodė. Ir jus gali nubausti, geriau nepirkite“.
S. Mikėnas
Vyrai ne per seniausiai grįžo iš reidų. Per vakar ir šiandien dieną dalis pardavėjų (kur buvo nedideli kiekiai) įspėti, taip pat surašyti 4 administracinės teisės pažeidimų protokolai. Bus skiriamos administracinės nuobaudos.

Vėliau moteris kiek atlyžo ir pripažino pati pakalnučių turinti, tačiau dėl patikrinimų suslėpusi jas maišuose. Jeigu nesupus, galbūt ir pavyks parduoti, bet tai, anot jos, rizikinga.

„Keliems žmonėms, kurie norėjo perpardavinėti, pardaviau, bet susukau į laikraštį, sudėjome į krepšį, kad gatvėje neprisikabintų. Baisu, kad vaikus su gėlėmis kur gatvėje pagaus, nubaus dar. Bauda gal siekia iki 1 tūkst. litų“, - atviravo gėlių pardavėja.

Anot jos, žinia, kad pakalnutes pardavinėti draudžiama nėra jokia naujiena, tik šiemet viskas pakelta į viešumą, labiau akcentuota.

Turi gėlių slėptuvę

Dar trys pardavėjos prekiaujančios gatvėje pasiūloje pakalnučių neturėjo, tačiau užklausus, viena jų čiupo už rankos ir perbėgusi gatvę nuvedė į savo slėptuvę. Vešliame krūme moteris buvo suslėpusi draudžiamas pardavinėti gėles.

„Vakar tikrino, vos infarkto negavau. Bet gavome tik po 12 litų baudos“, - lyg pasiteisindama prasitarė pardavėja.

Pasiteiravus, ar šios pakalnutės skintos miške, moteris tai patvirtino, tačiau čia pat patikino galinti pasiūlyti ir darželyje augintų šių gėlių. Tiesa, jų reikėtų užsiprašyti iš anksto.

„Jos panašios į miško, tačiau žiedeliai didesni, galima atskirti. Jeigu norite, sakykite, galiu atvežti su šaknimis“, - patvirtino gėlių pardavėja.

Kiek išsigandusi perklausiau, ar ir manęs nenubaus, jei su pakalnučių puokštele ramiai sau žingsniuosiu gatve. Moteris patikino, kad būčiau rami, taip tikrai nenutiks. Užklausus, ar nebaisu taip prekiauti, moteris teigė, kad triukšmas pakeltas be reikalo, o juk gyventi iš kažko reikia.

Pakalnutės

Praeiviai pakalnučių neperka

Gatvėje užkalbinti vyrai purtė galvas, klausiami, ar žino, kad pakalnutės yra įtrauktos į Lietuvos Raudonąją knygą ir jų pirkti negalima, tačiau išsigynė, kad patys niekada to ir nėra darę.

Moterys buvo sąmoningesnės, dvi užkalbintos sutartinai sakė, tai žinojusios jau nuo labai seniai, tačiau suabejojo, ar tikrai jas pardavinėjančias močiutes derėtų taip griežtai bausti.

Irena:

Dar Tarybinaisi laikais miškuose nebuvo galima skinti pakalnučių. Man tai nebuvo jokia naujiena. Gal kas darželiuose jas augina... Mūsų kaime Tauragnų apylinkėse Utenos rajone, kuriame aš gimiau ir augau, buvo toks nedidelis pakalnučių plotelis ir žydėdavo jos, dabar jau seniai buvau, tai nežinau, kas ten darosi.
Pakalnučių pardavėja
Vaikeli, šitų gėlių prekyba draudžiama. Jau keturis kartus čia buvo, tikrino. Vakar DELFI parašė, per televizijas visur rodė. Ir jus gali nubausti, geriau nepirkite.

Kadangi jas labai daug skina, sako žmonės, kad net rauna su šaknimis, tai jau labai blogai yra. Reikėtų jau tikrai saugoti. Labai graži tai gėlė, reta, skaniai kvepia, tai visiems rūpi.

Ugnė:

Nelabai tai naujiena, nes mes turime Raudonąją knygą ir jos ten įrašytos. Ir tų močiučių gaila iš vienos pusės, nes jų situacija nekokia, bet abejoju, ar jos skindamos tas pakalnutes sugebės jas visas išnaikinti. Raudonąją knygą tikrai ne daug kas yra vartęs, tuo labiau, kad ji atsinaujina kas kažkiek laiko. Tikrai abejoju, ar jos (močiutės – red. past.) gali žinoti, kad negalima jas skinti. Niekad atėjęs į mišką nepagalvotum, kad kažko skinti negalima.

Aplinkosaugininkas: reidų metu surašyti 4 protokolai

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas patvirtino, kad aplinkosaugininkų reidai organizuoti pastarąsias dvi dienas. Jų metu dalis prekiautojų tik įspėti, kitiems, turėjusiems didesnį kiekį pakalnučių, surašyti pažeidimų protokolai.
Praeivė Ugnė
Tų močiučių gaila iš vienos pusės, nes jų situacija nekokia, bet abejoju, ar jos skindamos tas pakalnutes sugebės jas visas išnaikinti. Raudonąją knygą tikrai ne daug kas yra vartęs, tuo labiau, kad ji atsinaujina kas kažkiek laiko.

„Vyrai ne per seniausiai grįžo iš reidų. Per vakar ir šiandien dieną dalis pardavėjų (kur buvo nedideli kiekiai) įspėti, taip pat surašyti 4 administracinės teisės pažeidimų protokolai. Bus skiriamos administracinės nuobaudos“, - situaciją komentavo aplinkosaugininkas ir pridūrė, kad nustatant konkrečią baudos sumą bus atsižvelgta į lengvinančias aplinkybes. Pavyzdžiui, jeigu pardavėjas yra pensinio amžiaus, jeigu žmogus gailisi, dievagojasi, kad nežinojo - gali būti pritaikytas tik įspėjimas arba minimali piniginė bauda.

S. Mikėno teigimu, aplinkosaugininkai reidų metu patikrino Kalvarijų turgavietę, Gedimino prospekto prekiautojus, Konarskio turgavietę, palei turgų esančias vietas, Jakšto gatvę.

„Kur tik buvo informacijos, kad gali prekiauti, visos vietos buvo patikrintos. Kiek pasiekė mus informacija, po pasirodžiusių reportažų, pirmų pavažinėjimų, pardavėjų skaičius ženkliai sumažėjo“, - sakė S. Mikėnas.

Aplinkosaugininkas sako tikintis, kad po tokių įspėjamųjų vizitų prekiautojai neberizikuos ir draudžiamų prekiauti pakalnučių pirkėjams nebesiūlys.