Vilniuje viešėjęs vieno geriausių Kopenhagos restoranų „Umami“ virtuvės šefas Gabriele Rizzo parengė vasaros sezono meniu sostinėje įsikūrusiam naujam kepsnių ir salotų restoranui „Forest“.

Ruošdamas patiekalus, Italijoje, Ispanijoje, Danijoje ir Vokietijoje dirbęs ir šiuo metu pirmajame pasaulyje Gastronomijos mokslų universitete Polence studijuojantis šefas rėmėsi lėto maisto idėjomis ir rinkosi sezoninius, vietinius produktus, atsižvelgdamas į žmogaus organizmo poreikius vasarą bei globalias aplinkosaugos problemas.
„Ruošdamas salotas, rinkausi tarp dviejų Baltijos ir Šiaurės šalių regionams būdingų žuvies rūšių – oto ir paltuso. Pastarosios atsisakiau, nes šiai žuvies rūšiai dėl per gausios žvejybos gresia išnykimas. Tą patį galima pasakyti apie daugelį kitų žuvų – lašišą, tuną, menkę. Dažnai tai vienintelės žuvų rūšys, kurias žino ir kurias virtuvėje žmonės naudoja. Esant dideliam poreikiui, šių žuvų išgaudoma per daug ir po keleto metų jų gali iš viso nelikti. Todėl viena iš mano rekomendacijų norintiems vadovautis lėto maisto filosofija – renkantis žuvį galvoti apie sezoniškumą bei pasidomėti kitomis, mažiau žinomomis, bet taip pat skaniomis ir vertingomis žuvų rūšimis“, – sako virtuvės šefas Gabriele Rizzo.

Kitas jo patarimas lėto maisto entuziastams – užmegzti kontaktą ir susidraugauti su ūkininkais.

„Dirbdamas Kopenhagoje, stengiuosi bendrauti su ūkininkais – tiesiog einu į turgų ir kalbuosi su jais. Tokiu būdu ne tik sužinau, kur ir kaip buvo auginamos daržovės, vaisiai, galvijai, kurių mėsa jie prekiauja, bet ir sutrumpinu tiekimo grandinę. Perkant tiesiai iš ūkininkų, nereikia mokėti už prekių paskirstymą, parduotuvės išlaikymą, o tai leidžia sutaupyti“, – sako Gabriele, keletą dienų darbavęsis restorane „Forest“, kuris taip pat intensyviai derasi su vietos ūkininkais dėl nuolatinio produktų tiekimo.

Pasak ne viename „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane dirbusio virtuvės šefo, aiškus suvokimas apie tai, kokius produktus valgai, kur ir kaip jie buvo auginami, apdoroti, pagaminti – pirmas žingsnis, nuo kurio galima pradėti norint laikytis lėto maisto principų.

„Turėdamas šviežius, kokybiškus produktus savo namuose ar restorane, toliau jau gali galvoti ką ir kaip su jais daryti. Žinoma, svarbu maitintis sveikai, atsižvelgti į organizmo poreikius, vasaros metu valgyti daugiau daržovių, kurios lengvai virškinamos ir neapsunkina skrandžio“, – sako Gabriele ir pabrėžia, jog net ir propaguojant lėto maisto filosofiją ir gyvensenos būdą, būtina išlikti lanksčiu ir atviru įvairioms idėjoms.

Gabriele Rizzo rekomenduoja išbandyti šaltos pomidorų sriubos receptą.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės:

400 g blanširuotų pomidorų
400 g pomidorų savo sultyse
10 g šviežio baziliko
4 g druskos
30 g bazilikų aliejaus

Gaminame:

Į smulkintuvą dedami blanširuoti smulkiai pjaustyti pomidorai, konservuoti pomidorai savo sultyse, šviežias bazilikas ir druska.

Viskas gerai sutrinama iki vientisos masės, perpilama į švarų indą, įpilama tyro alyvuogių ir bazilikų aliejaus ir gerai išmaišoma.

Patiekiant į indą pilama sriuba, dedami skrebučiai, puošiama šviežiais čiobreliais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)