Tekantis vanduo sode taip pat patrauks daugiau paukščių, drugelių ir laumžirgių. Ir nors uodus traukia stovintis vanduo, tačiau tekantis priešingai - juos baidys.

Tačiau prieš projektuojant tvenkinį, svarbu gerai apsvarstyti visus variantus. Esti įprastos klaidos, kurias daro sodų savininkai planuodami tvenkinį pirmąsyk. Štai kelios tų klaidų ir patarimai, kaip jų išvengti.

Neteisingos vietos pasirinkimas

Pirmasis dalykas, kurį reikia nuspręsti - kur norite įrenginėti tvenkinį.

Kartą nusprendę, negalėsite taip paprastai jo patraukti, taigi įsitikinkite, kad vieta yra tinkama.

Daugelis žmonių renkasi nenaudojamą savo žemės dalį, tačiau tai gali būti netikęs sprendimas. Toji žemės dalis nenaudojama dėl savų priežasčių, todėl svarbios sodo dalies nereikėtų nugrūsti į netinkamą, niekam nematomą vietą.

Stenkitės neįrenginėti tvenkinio žemoje vietoje - čia kaupsis teršalai ir bus sunku išvalyti.

Rinkitės vietą, kur tvenkinys papildys bendrą sodo dizainą ir pagyvins erdvę. Jis turėtų būti kiek aukštesnėje vietoje ir turėtų gauti bent penkias valandas saulės šviesos per dieną, tai yra, turėtų būti ne po medžių šešėliu, kur jame nuolatos kauptųsi nukritę lapai.

Reikalingo atlikti darbo neįvertinimas

Tvenkinio įrengimas reikalauja daug darbo - iškasti, įrengti filtravimo sistemą, sutvarkyti žemę aplink tvenkinį. Dažnai savininkai neįvertina, kiek iš tikro reikės darbo ir laiko, todėl tenka paskutinę minutę skambinti profesionalams, kad šie padėtų užbaigti darbus.

Prieš imdamiesi darbo, realistiškai įvertinkite, kiek tam reikės laiko ir ar galite atlikti darbus patys, ar reikėtų kreiptis į profesionalus.

Per seklus tvenkinys

Kasti tvenkinį - labai sudėtinga, taigi nemaža dalis žmonių baigia kasti vos tik pagalvoję, kad dabar jis pakankamai gilus. Tačiau dažnai to darbo tiesiog neužtenka ir tvenkinys būna per seklus, kad jame būtų žuvų.

Žuvims reikia tam tikro gylio vandens. Kuo didesnės žuvys, tuo gilesnis vanduo turi būti.

Šaltesnėse vietovėse žuvims reikia pakankamai vandens, kad galėtų peržiemoti. Šiltesnėse vietovėse vanduo gali tapti per šiltas, jei jis bus per seklus. Todėl prieš apsispręsdami dėl gylio patikrinkite, kokio dydžio yra norimos jūsų žuvų rūšys. Sužinokite, kokios gali būti didžiausios ir tuomet apsispręskite, kokio gylio gali būti tvenkinys. Jei abejojate, visuomet geriau turėti gilesnį tvenkinį.

Tai tik kelios iš klaidų, daromų projektuojant tvenkinį. Pasistenkite jų išvengti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)