Madingos kvapiosios

Pasak L. Bukauskienės, šį sezoną madinga balkonuose auginti kvapias gėles. Vienos populiariausių – stambiais žiedais žydinčios krūminės karališkosios pelargonijos. Jų kvapūs ne tik žiedai, ypač maloniai kvepia vien lapeliai. Balkonų loveliuose vis dažniau žydi ir smulkiažiedės svyrančiosios bei krūminės pelargonijos, kurių kvapūs žiedai panašūs į našlaičių.

Balkonuose neretai auginamos ir karališkosios begonijos. Jų žiedai stambūs, ryškūs, iš tolo atrodo kaip rožių.

Gyvenant aukščiau negu antras ar trečias aukštas, verta rinktis vijoklinius augalus: spalvingąsias raganes, geltonžiedes tunbergijas, piltuvėlio pavidalo žiedais žydinčius, maloniai kvepiančius sukučius. Juos galima auginti vertikaliai į viršų, todėl tinka sienelėms, kurios apsaugos nuo kaimynų žvilgsnių ar paslėps nemalonų vaizdą.

„Kai vijokliniai augalai auga svirdami žemyn, jų kaskados įspūdingai atrodo iš apačios“, – sako Lina Bukauskienė.

Kiekvienas sezonas pateikia naujų staigmenų, ieškoma netikėtų augalų derinių. Vis dažniau vienmetės gėlės derinamos su dekoratyviniais krūmais ar medeliais. Kai skiepytų formų medeliai pasodinami į vazonus, apačioje būna tuščia. Tinka užpildyti vienmetėmis svyrančiomis gėlėmis.

Nepaisant naujų mados vėjų, populiarios tebėra jau daugelį metų auginamos, laiko patikrintos gėlės. Vienos mėgstamiausių – surfinijos ir petunijos, jas paįvairina našlaitės ir vasariniai jurginai.

Spalvingi deriniai

Balkonuose gražiai atrodo vienos rūšies, bet kelių atspalvių vasarinės gėlės. „Derinti skirtingų rūšių, aukščių, spalvų augalus gana rizikinga, rezultatas gali nuvilti“, – perspėja L. Bukauskienė.

Viešose vietose labiausiai tinka saikingas, klasikinis spalvų derinys. Gražiai atrodo raudonai ar rausvai žydinčios gėlės ryškiai žaliame fone. Foniniai augalai – šliaužiantys, tankiai želiantys.
Privačių namų balkonuose dažnesni spalvingų gėlių deriniai.

„Svarbu atsižvelgti į namo fasado spalvą. Geriau rinktis kontrastingas spalvas. Jei sienos pilkos, šviesios, tinka ryškesnės gėlės. Prie tamsių sienų reikėtų derinti geltoną, raudoną spalvą, bet vengti tamsiai raudonos, nes ji susilies su namo fasadu ir gėlės pranyks“, – sako L. Bukauskienė.

Vyresnio amžiaus žmonės nostalgiškai sodina kaimo darželių gėles.

„Pavyzdžiui, serenčiai gražiai žydi visą vasarą, todėl labai populiarūs. Mėgstami ir jurginai. Nors išvesta daug naujų jų veislių, bet gėlių augintojai nenori atsisakyti senųjų. Gal jie ir ne tokie įspūdingi, tačiau galima gražiai priderinti prie kitų augalų“, – teigia apželdinimo specialistė.

Augalai neatostogauja

L. Bukauskienė įspėja – sodindami ir prižiūrėdami vasarines balkonų gėles nedarykite pagrindinių klaidų. Pirmiausia atsižvelkite į auginimo sąlygas. Pavėsį mėgstančias gėles reikia sodinti šiaurinėje, rytinėje ar vakarinėje namo pusėse. Kaitrią pietų saulę gali ištverti tik šviesomėgiai augalai. „Jei pietinėje pusėje sodinsite pavėsio augalus, laukia skaudūs nusivylimai“, – perspėja L. Bukauskienė.

Patiems išauginti ar nusipirkti ir pasodinti gėles – dar ne viskas. Svarbiausia yra jų priežiūra. „Suformuoti gražų, tankų kerą nėra taip paprasta, reikia įdėti daug darbo“, – sako įmonės vadovė.

Pagrindinė problema – ką daryti, kad gėlės nenuvystų išvykus atostogų. Jei nenorite per kelias savaites prarasti brangių gėlių, įsigykite specialių lovelių su vandens rezervuaru dugne. Tokiame lovelyje augančioms gėlėms nereikia kasdienės priežiūros.

Pripildžius rezervuarą, vandens lygio matuoklis rodo, kiek vandens lovelyje yra.

„Jei augalai pasodinti į vazonus, kurie stovi terasoje, substratą sumaišykite su specialiais drėgmę absorbuojančiais geliais. Jie, iš lėto atiduodami drėgmę, apsaugo augalus nuo perdžiūvimo. Lietingais periodais gelis sugeria drėgmės perteklių“, – pasakoja L. Bukauskienė.

Išvykdami atostogų nepamirškite ir augalų trąšų. Geriausia naudoti ilgai tirpstančias granules. Jų įterpę prie augalų šaknų, galėsite ilgam pamiršti tręšimą.

Skersvėjai ir liūtys

Vasarą dažnai balkonų augalus nuniokoja smarkios liūtys, žiedus nudaužo kruša, aplaužo stiprūs vėjai. „Jei balkonas ar terasa neapsaugoti nuo skersvėjų, geriausia rinktis ištvermingesnius augalus“, – pataria apželdinimo specialistė. Šiuo požiūriu pačios kantriausios ir stipriausios yra pelargonijos.

Gana stiprūs ir nepirmamečių fuksijų kerai, kurių stiebas sumedėjęs. Deja, nuo liūčių ar stipraus vėjo nukenčia jų žiedai ir reikia laiko, kol augalai vėl būna dekoratyvūs. Fuksijos nemėgsta lietaus.
Labai trapios begonijos. Jų stiebai lūžinėja nuo stipraus lietaus, nudaužo ir vėjo šuorai.

Pasak L. Bukauskienės, atvirose vietose geriausia sodinti pelargonijas. Nors tiesioginių saulės spindulių nemėgsta ir jos. Pakanka šviesos rytais ir vakarais, o ryškios pietų saulės geriau vengti.