„Šnekėjau su bendraklasiais. Klausymo užduotis buvo palyginti nesunki, tik turėjo keletą kabliukų – reikėjo gerai įsiskaityti į užduoti. Skaitymo užduotyje tekstai buvo pakankamai sudėtingi, tačiau, kiek girdėjau, laikiusieji juos atliko gana lengvai ir greitai“, – po egzamino DELFI pasakojo abiturientė Ūla.

Sunkiausia jai pasirodė rašymo užduotis. Laiškas, kuriame reikėjo papasakoti apie mėgstamos grupės koncertą, nesukėlė didelių problemų, bet sunervino esė tema „Visuomenės informavimo priemonės šiandien turi didžiausią įtaką mūsų gyvenimo būdui“ (The mass media have a major influence on our lifestyle today). Mokiniai turėjo parašyti, pritaria ar nepritaria šiam teiginiui.

„Tai siaura tema, neaišku, ar reikia išreikšti, kad teigiamai, ar neigiamai veikia. Trūko konkretumo. Be to, daug kam kilo problemų su žodžių skaičiumi – abiturientams buvo sunku sutilpti į nustatytus rėmus ir jie parašė daugiau“, – aiškino Ūla.

Abiturientė pasakojo vos spėjusi atlikti visas užduotis, o esė rašė labai skubėdama. Tačiau buvo ir tokių, kurie iš egzamino išėjo anksčiau.

Išvakarėse – paskutinis skambutis

Dalį abiturientų tėvų stebina, kad anglų kalbos egzaminas laikomas dar nepasibaigus mokslo metams – dvyliktokams visą praėjusią savaitę vyko kitų dalykų pamokos. Dalis mokyklų egzamino išvakarėse šventė paskutinį skambutį.

„Vaikai egzaminui turėjo ruoštis lankydami kitų dalykų pamokas. Kiek pamenu save, prieš egzaminus turėjome tris keturias dienas pasiruošimui ir, jeigu vaikams iškildavo klausimų, dar vykdavo konsultacijos. Dukra anglų egzaminui ruošėsi po pamokų, savaitgaliais, naktimis. Dėl to esame nustebę“, – DELFI sakė abiturientės mama Danutė.

Danutė stebėjosi, kad dalis mokyklų penktadienį minėjo paskutinio skambučio šventę, o šeštadienio rytą abiturientai jau skubėjo į egzaminą.

Naujoji Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė sako, kad tokį egzaminų tvarkaraštį švietimo ir mokslo ministras patvirtino dar praėjusių metų lapkritį. Pasak S. Vingelienės, tvarkaraščio projektas suderintas su suinteresuotomis šalimis, mokyklos, mokytojai, mokiniai ir jų tėvai turėjo galimybę teikti pastabas bei siūlymus dėl tvarkaraščio projekto.

„Dvejus metus iš eilės visų užsienio kalbų egzaminai vyko gegužės mėnesio šeštadieniais. Toks egzaminų išdėstymas tvarkaraščiuose kaip tik mokiniams sudarė galimybę pagrindinės sesijos metu turėti didesnius tarpus tarp egzaminų ir jiems geriau pasiruošti. Su interesų grupėmis buvo susitarta dėl 2013 metais šeštadienį vyksiančių tik dviejų egzaminų“, – aiškina S. Vingelienė.

NEC direktorės teigimu, kasmet egzaminus laiko apie 45 000 kandidatų, kurie renkasi vidutiniškai apie 3,5 brandos egzamino. Brandos egzaminų išdėstymą lemia ir egzaminų vykdymo techninės ir technologinės galimybės.

Rezultatų gali tekti laukti iki liepos

Šeštadienį prasidėjusi pagrindinė egzaminų sesija truks apie mėnesį. Paskutinis valstybinis – informacinių technologijų – egzaminas vyks birželio 19 dieną. Pakartotinė sesija, vyksianti birželio 20 d. – liepos 5 d. planuojama tiems abiturientams, kurie dėl rimtų priežasčių negalės dalyvauti pagrindinės sesijos egzaminuose, užsienio šalių mokyklų abiturientams, namuose mokytiems mokiniams ir įkalinimo įstaigų asmenims.

Neišlaikiusiems lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio ar mokyklinio brandos egzamino, bus galima laikyti mokyklinį egzaminą pakartotinės sesijos metu.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 12 d. Visi rezultatai (pakartotinės sesijos ir apeliacijų) bus paskelbti iki liepos 19 d. Mokyklinių brandos egzaminų pagrindinės sesijos rezultatai skelbiami per 5 darbo dienas, gimtųjų ir lietuvių kalbos ir literatūros – per 9 darbo dienas.

Kandidatas, nesutinkantis su brandos egzamino darbo vertinimu, per 3 darbo dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos, gali teikti mokyklos vadovui apeliaciją dar kartą darbą peržiūrėti ir pakartotinai jį įvertinti.

Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus: vienas iš jų privalomas lietuvių kalbos ir literatūros, kitą egzaminą mokinys turėjo galimybę laisvai pasirinkti iš valstybinių matematikos, istorijos, geografijos, biologijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių gimtųjų kalbų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių), menų, muzikologijos ir technologijų egzaminų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (402)