Norovirusu, sukeliančiu gastroenteritą, kitus skrandžio negalavimus, kiekvienais metais JAV užsikrečia 23 milijonai žmonių. Tyrimai rodo, kad daugelis gali būti užsikrėtę nuo žmonių geriausių draugų.

Iki šių metų buvo manoma, kad neįmanoma šiuo virusu užsikrėsti nuo šunų, tačiau mokslininkai iš Suomijos Helsinkio universiteto, įrodė, kad šunys gali būti užsikrėtę ir žmogiškąja šio viruso atmaina, ir gali perduoti ją žmonėms.

Tyrėjai paėmė 92 šunų, laikomų žmonių, kurie skundėsi skrandžio sutrikimais, išmatų pavyzdžius. Keturiuose pavyzdžiuose buvo rasta žmogaus norovirusų. Dviems iš šių šunų pasireiškė infekcijos požymiai, tačiau mokslininkai tvirtina nežiną, ar šunys gali susirgti užsikrėtę nuo žmonių.

Taigi, kaip šunys užsikrečia? Vienas tyrimo bendraautorių C.H. von Bonsdorfas teigia, kad šunys dažniausiai užsikrečia nuo sergančių šeimos narių, dažniausiai nuo mažų vaikų.

Tačiau šunys gali užsikrėsti uostydami ar laižydami užkrėstus dalykus, pavyzdžiui, išmatas, seiles pasivaikščiojimo metu. Ir nors jūsų šuo gali būti viruso nešiotojas, didesnė tikimybė, kad jūs užsikrėtėte ar galite užsikrėsti nuo žmogaus nei nuo gyvūno.

Veterinarijos mokslų daktarė Francine K. Rattner teigia, kad geriausias būdas apsisaugoti nuo nanovirusų – reguliariai plauti rankas, stengtis nesidalinti maistu ar gėrimais su sergančiais žmonėmis, neleisti šunų prie sergančių vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)