Jos metu garbinama gamta – augalija bei naminiai gyvuliai. Reikėtų paminėti, jog ypač didelis dėmesys skiriamas jauniems berželiams, kurie senovės baltų tikėjime laikyti žmogaus ir gyvūnijos protėviu. Tuo tarpu krikščionybėje tai Šventosios Dvasios nužengimo į žemę Sekminių dieną šventė. Varėnos rajono Dargužių kaimo bendruomenė jau devintus metus iš eilės sėkmingai suderino abejas tradicijas. Taigi, plačiau apie Dargužiuose vykusią šventę.

Šiemet gegužės 18 dieną dargužiškiai kvietė svečius į jau tradicinę tapusią kasmetinę kaimo šventę. Ją organizavo Dargužių kaimo bendruomenė, Varėnos kultūros centro Valkininkų filialas, asociacija „VivaSol“.

Renginys vyko kiek kitaip nei kasmet: pramogos vyko ne stadione, tačiau viso kaimo teritorijoje. Tiesą sakant, stadione ir nebūtų įmonama ko nors nuveikti, nes tarp statybinių kranų bei medžiagų žmonėms tikriausiai ne itin patiktų prekiauti, vaišintis, dainuoti… Priežastis paprasta – Dargužių senosios mokyklos pastatas sulaukė „prikėlimo“: vyksta remonto darbai, ten įsikurs amatų centras, kaimo benruomenės patalpos, šiuo metu veikia biblioteka.

Ryte buvo organizuotas trišalis futbolas pievoje „prie klubo“ (buvę kultūros namai, šiuo metu vietinis belangis pastatas, tinkantis siaubo filmo ekranizacijai). Šis futbolas kiek kitoks: paremtas ne konkuravimo, o susižaidimo principu, jį žaidžia trys komados, dalyvių skaičius neribojamas. Tokį žaidimą pasiūlė bei organizavo Alytaus dailės mokyklos dėstytojas Redas Diržys.

Kita vieša erdvė – ketvirtąjį sezoną atsivėrusioje kavinukėje „Sūrininkų namai“. Be jau standartinės čia, kavinėje, siūlomos veiklos – padegustuoti įvairių sūrių, paragauti meniu patiekalų, apsiprekinti natūralių produktų krautuvėje, svečiai galėjo susipažinti ir su Dargužių iniciatyvaus jaunimo veikla. Vietiniai jauni žmonės, moksleiviai, bei jais buvę, dabar jau miestuose studijuojantys ir dirbantys dargužiečiai atidarė jaunimo barą „Skradžžemės“. Jame buvo galima įsigyti pačių gamintos giros, šaltos arbatos, paskanauti avienos bei kiaulienos šašlykų, ant laužo keptos kiaušinienės, lietinių blynelių su uogienėmis, kaimiškų rinkinukų, keptos duonos, spurgų bei atsigaivinti šviesiu alumi.

Jauni žmonės pinigėlius dėjo ne sau į užantį, o viešai paskelbė: surinktas pelnas bus skirtas sumokėti didžėjams „Explode“, kurie vėliau vedė diskoteką (...),

Norėję pajudėti, galėjo žaisti stalo tenisą. Žinoma, tradiciškai – kaip ir per kiekvienas Sekmines – apie 16 valandą pradėjęs pliaupti lietus pamažino svečių gretas, tačiau tai nesutrukdė „Sūrininkuose namuose“ vykti šventinei programai. Koncertavo Valkininkų moterų ansamblis „Santaka“ (J. Molienė), Naujųjų Valkininkų šokių grupė „Manija“ (S. Švedė), šokių grupė „Alkinukės“ (D. Bujaitė) bei iš Vilniaus Bernardinų choro atvykusios viešnios.

Kita vieta – Sekminių kermošius, įsikūręs alėjoje link „klubo“. Į jį atvyko skulptorius Nerijus Kavaliauskas iš Naujųjų Valkininkų, Laimos ir Kosto Mačionių sodyba „Grikucis“, A. Pigagienės individuali įmonė. Buvo galima įsigyti žaislų, prekiavo Čižiūnų kaimo kalvis Aleksas Kavaliauskas. Kaimo bibliotekos patalpose vyko senovinių nuotraukų bei kitų darbų paroda.

Vartus atkėlė nemažai dargužiškių. Žano ir Jovitos Vyšniauskų sodyboje svečiai domėjosi natūralia kosmetika, medžio dirbinių restauracija , čia svečiavosi „Muilinė“. Jadvygos Puzienės kieme buvo galima susipažinti su audimo subtilybėmis, įėjus pro Elenos Markevičienės vartelius nusipirkti sūrių bei vantų.

Ilgiausia eilė nusitęsė į Stasio Peciukonio (Staškoriaus) namus: iš čia sklido viliojantis blynų kvapas. Neaplenkime ir dailininko Jono Daniliausko sodybos – atvykę į šventę galėjo apsilankyti dailininko kūrybinėse dirbtuvėse, paganyti akis į dailės darbus, o visai šalia – kitoje kelio pusėje – laukė Alfonso Puzo knygų turgelis (...)

Kaip jau buvo minėta, 16 valandą pradėjęs pliaupti lietus truputį pakoregavo programą: neįvyko gegužinių giesmių giedojimas (mojus) prie koplytėlės.

Paskutinis šventės akcentas – diskoteka bei laužas prie buvusių kultūros namų. Galima pasidžiaugti, kad ji praėjo be didesnių nesklandumų. Taigi, greit ir prabėgo Sekminių diena, pilna veiklos bei užpildyta gera nuotaika! Belieka padėkoti visiems prisidėjusiems!

Nuotraukos: Miglės Lusaitės ir Dainiaus Lugausko