JAV medikų asociacijos žurnale paskelbę savo stebėjimų duomenis, Bostono moterų ligoninės gydytojai tvirtina, kad nereguliarus ciklas gali reikšti metabolizmo (medžiagų apykaitos) sutrikimus, dėl kurių didėja tikimybė, kad pasireikš atsparumas insulinui. Tada organizmas nebesugeba perdirbti cukraus ir žmogus suserga diabetu (cukralige).

Nutukimas ir netinkamas maistas taip pat pranašauja antrojo tipo diabeto pasireiškimą, kai šia liga suserga suaugę žmonės. Savo išvadas medikai paskelbė išnagrinėję daugiau negu 100 tūkstančių moterų ligų istorijas ir lyginę sergamumo diabetu priklausomybę nuo menstruacijų ciklo.

Pasirodo, kad cukraligės požiūriu į rizikos grupę patenka moterys, kurių menstruacijos ciklas užtrunka ilgiau negu 40 dienų, arba jei ciklo apskritai neįmanoma nustatyti. Tuo tarpu 26-31 dienos ciklai buvo mažiausiai susiję su diabetu. Nuo 1989 metų prasidėjusių stebėjimų laikotarpiu cukralige susirgo 507 moterys.

Straipsnio autorė Karen Solomon rašo, jog gauti rezultatai leidžia tvirtinti, kad mėnesinių ciklo nereguliarumas žymi medžiagų apykaitos sutrikimą. Ji pataria moterims griežčiau kontroliuoti savo gyvenimo būdą, stebėti svorį, daugiau mankštintis, kad pavojus susirgti cukralige būtų mažesnis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją