„Savaitės“ kalbintas teisininkas sako, kad nuo tokių įtarimų bėgti tikrai neverta, bet kas gali paneigti galimybę, kad buvusi teisėja žino apie save daugiau, nei šiandien garsiai yra pasakę prokurorai.

Na, o buvusi Klonio gatvės įkaitė – mergaitė – per tuos metus sugrįžo į vaikystę nors, kaip LRT televizijos laidai sakė su ja dirbęs specialistas, kelias nebuvo trumpas.

Psichologas: mergaitė to niekada neužmirš

Prireikė kelerių metų, ne vieno teismo sprendimo ir net penkias gyvybes nusinešusio vadinamojo pedofilijos skandalo, kad dukra galėtų gyventi su mama. Mergaitė šioje istorijoje buvo pagrindinė figūra, tačiau tai nereiškia, kad tuometiniuose namuose kam nors rūpėjo jos interesai ir gerovė.

„Ji buvo kaip išgąsdintas šuniukas. Su ja buvo labai sunku pirmuosius kartus bendrauti. Jos mama buvo drąsi ir dėliojo labai viską aiškiai, o mergaitė pradžioje nežinojo nei ką gali sakyti, nei kas jos laukia, nes jos nepasitikėjimas suaugusiaisiais buvo milžiniškas“, – mena vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys.

Psichiatras su mergaite dirbo gerą pusmetį, kol ši pamatė, kad yra suaugusių žmonių, neverčiančių jos kažką daryti. Suprato galinti laisvai priimti sprendimus be kitų įtakos, ir kad jos nuomonė bus gerbiama.

Pasak L. Slušnio, ypač prie to prisidėjo mama. Blogus prisiminimus apie metus, praleistus senelių namuose, prigesino ir mokykla, ir naujų draugų būrys.

„Pamiršti ji tikrai nepamiršo. Ir nemanau, kad pamirš. Juk įsivaizduokime, kad žmonės visą laiką gyvena kontroliuojami, kai negali jokio žingsnio žengti savarankiškai. Vien apsaugos faktas neleidžia tos situacijos užmiršti tiek mamai, tiek vaikui“, – atkreipia dėmesį vaikų ir paauglių psichiatras.

Teisininkai stebisi, kad N. Venckienė slapstosi

Tuo metu kita šios istorijos herojė – mergaitės teta N. Venckienė, praradusi globotinę, vis kalbėdama apie korumpuotą teisėsaugą ir vadinamąjį pedofilų klaną, kurio egzistavimo neįrodė teismai, sukūrė partiją, o praėjusių metų spalį išrinkta į Seimą.

Taip ji turbūt tikėjosi pasislėpti nuo teisėsaugos, tačiau neišdegė – prieš gerą mėnesį parlamentarai panaikino jos teisinę neliečiamybę ir nuo tada N. Venckienė dingo tarsi į vandenį.

Prokurorai negalėdami jos prisikviesti į apklausas paskelbė paiešką. Policija kol kas neatskleidžia, kaip sekasi jos ieškoti.

Pasak policijos, radę N. Venckienę užsienio kolegos informuos ją apie paiešką ir praneš mūsų šalies teisėsaugininkams. Tada bus kreiptasi į prokurorus, kurie ir spręs, ką toliau daryti.

Vienas iš variantų, jei tai Europos Sąjungos šalis, – Europos arešto orderis. Jei ne, pagal tarptautines sutartis galima prašyti Seimo narės ekstradicijos.

Kur yra N. Venckienė, tikina nežinantys nei jos artimieji, nei politiniai bendražygiai, tačiau viešumoje jau kurį laiką kalbama, kad ji galėjo pasislėpti Jungtinėse Valstijose.

Teisininkus šis parlamentarės žingsnis stebina. Vienintelis kaltinimas yra apysunkis, kiti – lengvi.

„Realiausia „bausmė“ yra reputacijos pablogėjimas, pripažinimas kaltu padarius veiką. Bet pasakyti, kad ta sankcija būtų išskirtinė ir svarbi, tai tikrai taip nėra. Aš gal pasakysiu juokaudamas: nuo tokių straipsnių yra nebėgama“, – tvirtina VU Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros doc. dr. Rimantas Merkevičius.

Tad natūraliai kyla klausimas, kodėl N. Venckienė spruko. Gal todėl, kad ji turi didesnių bėdų su teisėsauga, nei sakoma viešumoje? Juk ne veltui vis garsiau kalbama, kad generalinis prokuroras dar grįš į Seimą, nes N. Venckienė galbūt susijusi ir su kitomis bylomis.

Dėl padarytos žalos gali teistis ir L. Stankūnaitė

Nereikia pamiršti, kad N. Venckienė – teisininkė ir pasekmes suvokia. Todėl prieš sprukdama iš Lietuvos ji visą savo turtą perrašė vyrui. Nėra abejonių, jog taip padaryta dėl parlamentarei gresiančių ieškinių vadinamojoje pedofilijos byloje.

Į teismus svarsto kreiptis ir pedofilija kaltinto A. Ūso, ir Drąsiaus Kedžio nužudyto teisėjo J. Furmanavičiaus artimieji, ir L. Stankūnaitė.

„Kol kas tik esame kalbėję, kad galbūt reikėtų pagalvoti už padarytą žalą paduoti N. Venckienę į teismą. Greičiausiai tai bus padaryta artimiausioje ateityje“, – L. Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas.

L. Stankūnaitės advokatas sako, kad Europos žmogaus teisių teisme savo eilės laukia ir dar viena byla: ieškinio suma – 100 tūkst. eurų, kaltinimas – valstybė neužtikrino teismo sprendimo įvykdymo. Tad jei byla bus laimėta, šį kartą kišenes teks papurtyti visiems mokesčių mokėtojams.

O kalbant apie N. Venckienę, tai ji, pamėginusi sužlugdyti vieno vaiko gyvenimą, dabar galbūt žlugdo kito, tik šį kartą – savo sūnaus. Slapstydamasi nuo teisėsaugos parlamentarė pasiėmė ir jį. Psichiatrai neabejoja, kad vaikui bėglio gyvenimas gali turėti padarinių.

„Visada bet kokia emigracija – išvažiavimas, miesto, gyvenamos vietos keitimas, o juo labiau šalies, aišku, turi įtakos: veda į tam tikrą krizę. Bet ar tai bus gerai, ar blogai, šito negalim pasakyti“, – teigia vaikų ir paauglių psichiatras L. Slušnys.

Žmonės sako, kad lazda turi du galus. Taip ir šioje istorijoje – pagrindinių veikėjų gyvenimai tarsi susikeitė vietomis: kalinta mergaitė grįžo į vaikystę, o ją savinusis globėja prarado darbą, teisinę neliečiamybę, šeimą bei namus ir tapo bėgle.