Nustebtumėte sužinoję, kad ir kai kurie jūsų įpročių taip pat gali pakliūti į pernelyg daug leidžiančių tėvų kategoriją, pasak ekspertų. Net jei manote, kad viską darote gerai.

„Daugelis tėvų šiais laikais klaidingai supranta savo vaidmenį, - sako tėvystės ekspertas dr. Leonardas Saxas, šeimos gydytojas, knygos „Girls on the Edge and Boys Adrift“ autorius. - Jie dažnai savo vaidmenį suvokia kaip siekį užtikrinti, kad jų sūnus ar dukra patektų į geriausias mokyklas bei universitetus, kaip norą apsaugoti vaikus nuo nusivylimo. Jie stengiasi apsaugoti vaikus net situacijose, kur būtų protingiau leisti vaikams patirti savo sprendimo pasekmes.“

Štai penki įprasti būdai, kaip tėvai per daug leidžia savo vaikams, ir patarimai, kaip savo elgesį pakeisti.

Jokio režimo, jokių ribų

Daugelis tėvų turi per daug reikalų, kad stebėtų ir savo vaikų režimą. Po kurio laiko dėl tinkamo režimo trūkumo, atsakomybės nebuvimo paaugliai ar jaunesni vaikai aptingsta, ima nebeklausyti.

„Visi žino, kad jie privalo turėti taisykles, režimą, įpročius, tvarką, - sako psichiatrijos profesorė Laura Kastner, dirbanti Vašingtono medicinos mokykloje. - Tačiau užsiėmę tėvai, kurie pagaliau grįžta namo, nenori paversti šeimyninio laiko moralų skaitymu.“

Ar jums tai patinka, ar ne, tačiau vienintelis būdas pakeisti situaciją yra mažiau leisti savo vaikams, nustatyti šeimai ribas.

„Jei sakote: „dabar eisime miegoti“, vaikai tikrai priešinsis, - sako L. Kastner. - Turite būti ramus, visiškai užtikrintas ir nepasiduoti vaikų zyzimui“.

Jei gyvenate su partneriu, jie turi būti jūsų pusėje.

„Partneris turi būti lygiai toks pat tvirtas, kadangi vaikai neretai nusitaiko į silpnesnį tėvą. Po pirmų dviejų sunkių savaičių pajusite, kad esate teisingame kelyje“, - sako L. Kastner.

Konflikto vengimas

Daugeliui tėvų atrodo lengviau pasiduoti vaikų reikalavimams nei leistis į dar vieną konfliktą. Ypač toks pasakymas tinka tėvams, kurie buvo auklėjami pernelyg griežtai ir todėl dabar jie nenori taip pat auginti savo vaikų.

„Konfliktų pagausėja vaikams artėjant prie lytinės brandos, - sako dr. Madeline Levine, knygos „Teach your Children Well“ autorė. - Nuolat trankomos durys, „nenoriu apie tai kalbėti“ ir užverčiamos akys. Tačiau kad ir kaip būtumėte nuo to pavargę, tai nereiškia, kad reikia sušvelninti taisykles“.

Į ne tokius svarbius dalykus galite pažiūrėti pro pirštus, jei jums tikrai nepatinka konfliktuoti, tačiau būtina nenusileisti dėl dalykų, kurie yra iš tiesų svarbūs.

„Galima pralaimėti mūšį, bet ne karą, - sako M. Levine. - Pamirškite plaukų spalvą, pataupykite jėgas tatuiruotėms. Tėvai negali nusileisti.“

Mokyklos užduotys - dingstis atsikalbinėti

Gudrūs paaugliai, nenorintys nieko daryti namie, dažnai naudojasi namų darbais kaip atsikalbinėjimu, kad jie užsiėmę, nes paprastai tėvai dėl tokio dalyko nusileidžia.

Galbūt manote, kad darote gera darydami vaiko darbus už jį, tačiau ilgainiui suvoksite, kad klystate.

Mėginimas su paaugliu būti draugais

Kai kurie per daug leidžiantys tėvai daugiau jaudinasi dėl to, kad paaugliai juos mėgtų, nei dėl to, ar jie jų klauso.

„Draugas negali pasakyti kitam draugui: „Tau to daryti negalima“, tačiau tėvai privalo tai pasakyti keturiolikmečiui, - sako L. Saxas. - Kai kurios itin „šaunios“ mamos visiškai neturi autoriteto“.

Paaugliams reikia autoritetingų tėvų, kad padėtų jiems nuspręsti, kas yra gerai, ir kas blogai, o ne draugų, su kuriais galima liežuvauti, mano L. Saxas. Jei esate pasiruošę pakeisti savo santykius su paaugliu, tai turi būti išties ryžtingas sprendimas.

„Atsisėskite su savo vaiku ir pasakykite, kad suklydote, - sako L. Saxas. - Neišeis to perėjimo atlikti nepastebimai ir sklandžiai“.

Technologinės dovanos

Vis jaunesnio ir jaunesnio amžiaus vaikai gauna išmaniuosius telefonus, kadangi dažniausiai jie paprasčiausiai išsekina tėvus savo prašymais. Tačiau pasiduoti - negerai, net jei pripažįstate, kad vaikams turėti telefoną gali būti naudinga.

„Per daug leidžiantiems tėvams dabar atėjo išties sunkus metas, - sako L. Kastner. - Jie šeštokams dovanoja išmaniuosius ir leidžia naudotis „Facebook“, nenustato laiko limitų naudojantis kompiuteriu, o tuomet kenčia jų pažymiai.“

Jei jau padovanojote savo vaikams technologinių žaisliukų, naudokite juos geresniam elgesiui skatinti.

„Geriausias dalykas kalbant apie išmaniuosius - juos visada galite atimti, - sako L. Kastner. - Pasakykite savo vaikams: „Savo telefonus gavote kaip algą. Jums reikia būti gerais piliečiais, laiku eiti į lovą ir daryti namų darbus.“ Dabar jums netgi nereikia atiminėti telefonų. Tiesiog galite paskambinti ryšio tiekėjui ir jis pasirūpins, kad ryšys būtų nutrauktas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)