„Su šeima valgė bobausių, bet tik jis vienas pas mus papuolė su labai pažeistomis kepenimis“, - DELFI sakė Respublikinės Vilniaus klinikinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas Robertas Badaras.

Pasak gydytojo, tai pirmas taip sunkiai grybais apsinuodijęs jų skyriaus pacientas šiemet.

„Bobausis - labai skanus grybas, bet jo paruošimas reikalauja labai didelio patyrimo. Bet koks nukrypimas nuo standarto - per mažai nuvirei, per mažai nukošei - gali liūdnai baigtis“, - sakė R. Badaras, pats šiemet jau ragavęs bobausių.

„Ir galiu pasakyti, kad kažkaip organizmas ne taip sureagavo, nors žinau, kaip šiuos grybus ruošti. Ir mamytė mano ruošia“, - sakė Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėjas.

Mirė vienas, gydėsi - pusšimtis žmonių

Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro duomenimis, pernai nuo grybų mirė vienas žmogus, tačiau stacionare dėl apsinuodijimo grybais gydėsi daugiau nei pusšimtis.

Valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta) kai kuriose šalyse laikomas nuodingu grybu, tačiau Lietuvoje žmonės jį renka ir ruošia maistui.
Bobausiai / A. Gaidamavičiaus nuotr.

Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro specialistai įspėja, kad pavasarinis gurmanų mėgstamas grybas sukelia mirtinus apsinuodijimus jei nenuverdamas bent kelis kartus keičiant vandenį.

Bobausiuose randamas nuodas - giromitrinas. Toksinas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau, verdant bobausius virš 10 minučių, iš grybų pašalinama didžioji dalis nuodų.

Ruošiant bobausius maistui, grybus derėtų virti 3 kartus po 10-15 minučių, kaskart keičiant vandenį, nes nuoviras išlieka nuodingas. Pasitaiko atvejų, kai apsinuodijama iš kvapnaus grybų nuoviro paruošus sriubą.

Nuodas - itin lakus

Džiovinami bobausiai turi būti gerai vėdinamoje, negyvenamoje patalpoje. Nuodas itin lakus, jis ir nulemia malonų ir stiprų bobausių kvapą. Literatūroje netgi aprašomi inhaliaciniai apsinuodijimai, prisikvėpavus verdamų grybų garų.

Nuodas ypatingas ir tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti ir sunkų apsinuodijimą sukelianti dozė skiriasi nežymiai. Turint omenyje individualios tolerancijos skirtumus, medikų nestebina, kad kartais suserga tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus: apsinuodijus bobausiais sunku rasti dozės ir poveikio ryšį.

Apsinuodijimas bobausiu dažniausiai prasideda pykinimu, vėmimu, vandeningu viduriavimu, sunkiais atvejais išsivysto gelta, prasideda traukuliai, koma, kepenų nepakankamumas.

Pirmieji simptomai atsiranda 5 - 12 val. po apsinuodijimo. Besimptomis laikas iki 50 valandų. Dauguma reiškinių praeina per 2 - 6 dienas, tačiau rimti pažeidimai gali sukelti ilgalaikius sutrikimus.

Galimi traukuliai ir koma

Centrinės nervų sistemos sutrikimai gan vėlyvi, iš jų rimčiausi - traukuliai ir koma. Staiga atsiranda ir bent kelias paras trunka vidurių pūtimas, pykinimas, vėmimas, lydimas spazmų ir stiprių pilvo skausmų. Vėliau gali atsirasti kepenų pažeidimas iki ūminio kepenų nepakankamumo.

Inkstų pažeidimas siejamas su kraujo kūnelių irimu, kurią sukelia šis nuodas. Dėl besikartojančio vėmimo ir viduriavimo sutrinka vandens ir elektrolitų balansas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)