JinMao bokšte, kaip ir „World Trade Center“ bokšte, nesu buvusi, todėl ir nežinau, ar verta ten užsikelti tik dėl vaizdo. Galbūt geriau užsukti į „World Trade Center“ (a.k.a. International Finance Center) esantį „Morton’s Steakhouse“: „happy hour” (laimingoji valanda, kai už gėrimus mokama mažiau – DELFI) metu 17 - 18.30 val. galima gerti martini už 45 RMB (apie 20 litų – DELFI) su be perstojo tiekiamais užkandžiais (nemokamai).

Perlo bokštas man patiko - vien dėl to, kad pirmame aukšte yra įsikūręs neblogas Šanchajaus istorijos muziejus. Šanchajaus istoriją per meno prizmę neblogai perteikia „China Art Museum“ paroda pirmame aukšte. Įėjimas nemokamas (nesusigundykite pirkti nemokamų bilietų iš perpardavinėtojų prie vartų), muziejaus lokacija - tiesiai virš „China Art Museum“ stotelės, pasiekiamos aštunta metro linija.

Aišku, tradicinės turistinės vietos yra „Nanjing East road“, „Xintiandi“ rekomenduoju ramiam savaitės vakarui, nes beveik visuose mažuose bareliuose groja gyva muzika. Maža dalis išlikusio Šanchajaus senamiesčio yra netoli Yuyuan sodų, kur įlindus į mažas gatveles net ir dangoraižių nebesimato. Į patį sodą galima užeiti, jei neplanuojate važiuoti į kokį šalia esantį miestelį „ant vandens“, o jei planuojate - tai sodai ten bus kur kas gražesni.

Jeigu norite siūtis švarkus ar užsisakyti kokį geresnį rūbą, šalia yra medžiagų turgus, adresu Dongmen /Renmin kelias, turgus - keturių aukštų, galima susitarti, kad viską pasiūtų per kelias dienas. Labai smagu pašmirinėti po Tianzifang gatveles ir pažiūrėti į kičinius, o kartais ir labai originalius rankdarbius ir meno kūrinius.

Man asmeniškai labiausiai patinka vaikščioti po mano mėgstamą parką, Lu Xun , kurio lokacija - prie HongKou stadiono (yra tokia stotelė metro). Ypač smagu parke sekmadienį gražiu oru - visi aplinkui gyvenantys senoliai ir ne tik susirenka šokti, dainuoti, lošti, groti ir užsiimti kita socialia veikla (kartais net diskutuoti apie politiką). Kitos man patinkančios vietos - JZ klubas, kur sekmadieniais būna kiniško džiazo vakarai. Džiazą dar groja „Cotton’s Club“, CJW ir keliose kitose vietose.

Jeigu turėsite laiko - galima išvažiuoti iš Šanchajaus iki vandens miesto Zhujiajiao, kur ne tik gražu, bet ir „Grammy“ nominuotas kompozitorius Tan Dun turi įkūręs savo grojantį namą ir rengia tikrus muzikos šou. Recenziją galima paskaityti čia, bilietus rezervuoti čia. Agentūra kalba angliškai, gali pristatyti bilietus į reikiamą vietą.

Kiti aplinkui Šanchajų esantys vandens miestai yra Tongli, ZhouZhuang, ar net Suzhou, garsėjantys savo į Unesco paveldą įtrauktais kiniškais sodais. Lengvai susiorganizuoti ekskursiją galima per Shanghai Indoor Stadium įsikūrusią agentūrą, kuri nuveža turistus į vietą, leidžia pasivaikščioti, ir parveža. Tereikia atvažiuoti iš ryto apie 8 val., kad užsitikrintumėte vietą autobuse (Šanchajaus„Tour Bus Station“ - šalia Šanchajaus dengto stadiono metro stotelės, važiuojant pirma ar ketvirta metro linijomis).

Šanchajuje dar yra viena vieta, kur visada nusivedu svečius - tai LongHua šventykla. Ji man patinka tuo, kad yra nekomercinė, joje vis dar lankosi vietiniai šanchajiečiai - būriais. Be to, šalia šventyklos yra padarytos kapinės/paminklai Kinijoje už tėvynę mirusiems revoliucionieriams - tai tikrai įdomus kontrastas.

Šanchajietiško maisto yra daug ir labai skanaus. Iš patirties galiu rekomenduoti vieną įdomų restoraną, kur pasijusite tarsi tikro šanchajiečio namuose. Adresas: Huashan road 229 - no. 7 (šalia Yan’an Xi kelio). Tikrai atrodys, kad atėjote pas kažką į svečius.

Kiti rekomenduotini restoranai:
1) Beyond the Clouds
2) Grandma’s Kitchen
3) Yang’s Fried Dumplings (šitą sunku iš tiesų pavadinti „restoranu“, bet labai skanu!)
Ir daug kitų!