Suzi Head manė, kad kremas su 50 spf apsauga – saugos jos didžiąją dienos dalį lauke praleidžiantį sūnų Chrisą, rašo telegraph.co.uk.

Tačiau jos šešiametis sūnus praktiškai negaudavo tiesioginių saulės spindulių, kurie yra pagrindinis vitamino D šaltinis.

Medikai padarė išvadą, kad berniukas susirgo rachitu, kurio vienas iš požymių – kaulų suminkštėjimas dėl vitamino D stokos, nes prieš einant į lauką nuolat būdavo ištepamas stipriu apsauginiu kremu nuo saulės.

XVII-o amžiaus ligos penktą praėjusio amžiaus dešimtmetį praktiškai nebepasitaikydavo, tačiau neseniai ja vėl ėmė sirgti. Manoma, kad ligos atsinaujinimo priežastys – apsauginiai kremai nuo saulės, nevisavertė mityba na ir per mažas judėjimas (vaikai per daug laiko praleidžia prie televizorių ir kompiuterių).

Vitamino D gauname iš saulės ir kai kurių maisto produktų.

Chrisui ėmė skaudėti sąnarius nuo trejų metų, naktimis pabusdavo verkdamas iš skausmo.

Motina pasakojo, kad sūnus sunkiai užmigdavo, tad ji nuolat duodavo jam vaistų nuo skausmo ir vesdavo pas gydytojus, tačiau šie teigė, kad tai tiesiog augimo skausmai.

Kai Chrisas pradėjo lankyti mokyklą, pediatras diagnozavo jam vitamino D trūkumą ir rachitą.

Motiną diagnozė sukrėtė: „Išgirdusi diagnozę patyriau šoką. Chriso mityba buvo subalansuota, jis pastoviai žaidžia lauke. Gydytojas paaiškino, kad saulė – pagrindinis vitamino D šaltinis, o naudojant stiprų apsauginį kremą nuo saulės, organizmas negamina vitamino D. Grįžusi namo pasiskaičiau apie rachitą ir supratau, kad Chrisui – visi simptomai.“

Dabar moteris nebetepa sūnaus apsauginiu kremu prieš einant į lauką, berniukas vartoja vitaminą D. Tikimasi, kad jis pasveiks. Tiesa, jam vis dar skauda kaulus, motina bijo, kad dalis žalos gali būti neatitaisoma.

Chirurgas pediatras Nickas Clarke‘as įspėja – saulė yra praktiškai vienintelis vitamino D šaltinis, na o trūkstant minėto vitamino gali išsivystyti netgi išsėtinė sklerozė.

Nuo rachito suminkštėja ir deformuojasi kaulai, dažnai būna kreivos kojos, iškrypsta stuburas, sustambėja kulkšnys, riešai ir keliai. Rachitas gydomas papildais ir visaverte dieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)