Padėti tokiems savamoksliams skuba ekologiškų statybų profesionalai organizuodami paskaitas bei praktinius seminarus, tačiau pastarieji, nors ir naudingi, dažnai būna brangūs. Tad ką daryti nedidelį biudžetą turinčiam, nepatyrusiam statytojui? O gi apsilankyti www.thepoosh.org ir keliauti mokytis į bet kurį pasaulio kampelį.

Atsiradimo istorija

Informacijos ieškantys statytojai dažniausiai žvalgosi statybviečių, kuriose jau dirbama su tokio tipo projektais ir siūlosi į talką, mat tai greičiausias ir abiems pusėms naudingiausias būdas ko nors išmokti. Būtent taip mokytis senų, tačiau pamirštų ekologiškos statybos paslapčių iškeliavo Anglijoje gyvenantis Džeimsas (James) su savo drauge este Marja (Maarja). Pora metus keliavo po visą Europą vien naudotu aliejumi varomu sunkvežimiu ir mėgino aplankyti kiek įmanoma daugiau natūralia statyba užsiimančių žmonių bei iš jų pasimokyti. 
Citata
ThePOOSH.org – tai ekologinės statybos entuziastus vienijantis pasaulinis tinklas, palengvinantis ekologiškų statybviečių paiešką ir keitimąsi informacija bei patirtimi.

Idėja atrodė nuostabi, tačiau keliautojai susidūrė su netikėta problema – internete surasti vykdomus projektus, prie kurių jie galėtų prisidėti dažnai užtrukdavo tiek pat laiko, kiek pats savanoriavimas juose. Tai tapo viena pagrindinių priežasčių sukurti pasaulinį tinklą, kuriame galėtų registruotis bei greit vieni kitus surasti statytojai bei jiems padėti pasiryžę savanoriai. Keliaudama pora sutiko daugybę bendraminčių ir galiausiai buvo suformuota šešių entuziastų grupė, kurie sumanė idėją paversti realybę ir pradėjo įgyvendinti www.thepoosh.org projektą.

Draugai tiki, kad šis projektas padės lengviau pasiekti reikiamą informaciją bei paspartins jos sklaidą. Bičiulių vizija yra išpopuliarinti ekologišką statybą taip, kad ji būtų priimama kaip vienas iš įprastinių statybos būdų, o ne kaip nepatikima utopija. Savo misija jie laiko informacijos skleidimą, populiarinimą bei tarpkultūrinius patirties mainus.

Registruojasi arba namus statantys, arba savanoriai

ThePOOSH.org – tai ekologinės statybos entuziastus vienijantis pasaulinis tinklas, palengvinantis ekologiškų statybviečių paiešką ir keitimąsi informacija bei patirtimi.

Prisijungę prie internetinės www.thepoosh.org svetainės galite pasirinkti vieną iš dviejų vartotojo tipų – būsimojo statytojo arba savanorio, kuris nori išmokti statybos paslapčių savo darbu prisidėdamas prie vykdomo projekto. 

Jeigu žadate pradėti tokio tipo statybas patys, jau turite patirties ir žinių, thePOOSH.org taps puikiausiu savanorių paieškos pagalbininku. Čia aprašę planuojamą arba jau pradėtą projektą galite surasti įvairiausio tipo pagalbininkų iš viso pasaulio. Pildydami anketą savanorių paieškai, galite aprašyti darbus, ką norėtumėte su jais nuveikti bei tiksliau aprašyti kokių žmonių ieškote, kad vėliau nekiltų nesusipratimų.

Žinoma, vertėtų nepamiršti, kad pažadėję priimti savanorius, turėsite rimčiau planuoti darbus, skirti laiko apmokymams bei prisiimti tam tikrą atsakomybę, tačiau pagalbinės rankos tokioje statyboje ypač vertingos. Tiesa, projekto autoriai skatina šeimininkus aprūpinti savo savanorius maistu bei nakvyne ir taip atsidėkoti už pagalbą.

Jeigu esate žinių bei patirties beieškantis būsimasis eko statytojas, galite registruotis kaip savanoris. Savo anketoje aprašykite jau turimą patirtį, ko ieškote bei ką norėtumėte nuveikti kartu su statybos šeimininkais. Vienas didžiausių šio tinklo pliusų patirties beieškantiems žmonėms yra tas, jog galima rinktis tarp daugybės projektų ir šalių ir keliauti ten, kur statoma būtent jus dominančia statybos technologija. Beje, tai puikus būdas sutikti bendraminčių, gauti ne tik praktinių statybos, bet ir gyvenimo gamtoje žinių bei dalintis patirtimis.


Kaip veikia bendruomenė

Užsiregistravę portale rasite žemėlapį, kuriame nurodytos visos pagalbininkų ieškančios statybvietės. Suradę įdomų projektą galite lengvai susisiekti su šeimininkais ir aptarti savanoriavimo galimybes. Džiugu, kad žemėlapyje galime aptikti ir kelias Lietuvoje esančias statybvietes.
Siekiant užtikrinti tinklo narių patikimumą, apsilankius kaip savanoriui arba priėmus kitus paliekami atsiliepimai apie įgytą patirtį. Prieš važiuojant arba priimant savanorį taip galima bendrauti žinutėmis. Patartina iš karto pristatyti savo lūksečius bei norus, kad vėliau nekiltų nesklandumų, mat thePOOSH.org kūrėjai negali atsakyti už kiekvieną programoje užsiregistravusį asmenį ir garantuoti jo patikimumo.

Džeimso patirtis

Projekto bendraautorius Džeimsas dar nespėjo pradėti savo svajonių namo statybos, tačiau savanoriavo daugybėje vykdomų projektų. Savo įdomiausia patirtimi jis įvardija apsilankymus Lammas eko kaime, esančiame Jungtinėje Karalystėje. Čia Džeimsas lankėsi du kartus: pirmasis projektas buvo nedidukas apvalus namas vienai šeimai, pastatytas tik už 10 tūkstančių svarų sterlingų. Namo konstrukcijai buvo naudota mediena iš greta esančio miško, o sienos užpildytos šiaudų kitkomis.

Dvi savaites prie šio namo plušėjęs vyras teigia, jog tai buvo itin įkvepianti patirtis, išmokiusi jį daugybės šiaudinės statybos triukų. Antrojo apsilankymo metu Džeimsas pateko į pačią statybų pradžią ir mokėsi konstruoti namą laikantį karkasą. Jis teigia, kad diskusijos kokį sprendimą priimti vienu ar kitu klausimu su žmonėmis iš viso pasaulio buvo tiesiog nuostabios.

"Rankų darbo" namai iš natūralių medžiagų

ThePOOSH.org skatina ieškoti naujų statybos technikų bei neįprastų sprendimų. Žinoma, didžiausias dėmesys skiriamas statybinėms medžiagoms – patariama naudoti vietines, sklype arba šalia jo randamas žaliavas (žemė, smėlis, molis, šiaudai), jas papildyti medžiagomis, kurių nepanaudojus jos būtų tiesiog išmestos (stikliniai buteliai, padangos, aliuminio skardinės) bei priimti kitus kūrybiškus, draugiškus gamtai sprendimus.
Citata
Užsiregistravę portale rasite žemėlapį, kuriame nurodytos visos pagalbininkų ieškančios statybvietės. Suradę įdomų projektą galite lengvai susisiekti su šeimininkais ir aptarti savanoriavimo galimybes.

Statant būstą siūloma atsisakyti sunkiosios technikos, kuri itin alina žemę ir dažnai sudarko kraštovaizdį. Būsimą pastatą skatinama planuoti taip, kad jis švelniai įsilietų į kraštovaizdį, o ne būtų aikštelėje pastatytas svetimkūnis. Projektuojant taip pat siūloma atsižvelgti į galimą saulės kolektorių vietą, lietaus vandens rinkimą, jo naudojimą bei draugišką aplinkai šildymo sistemą.

Ekologiškų statybininkų vis daugėja

Projektui pritraukiant vis daugiau natūralios statybos entuziastų, Džeimsas teigia, kad tai atspindi pokyčius šiuolaikinių žmonių mąstyme. Vyras mano, kad šis tarptautinis tinklas atsirado pačiu laiku, kuomet susidomėjimas ekologija sparčiai auga ir thePOOSH.org gali pasitarnauti kaip greitos ir lengvai prieinamos informacijos šaltinis, kurios anksčiau nebuvo.

Džeimsas sako esąs labai laimingas, kad thePOOSH.org pritraukė jau daugiau nei šimtą statybos projektų visame pasaulyje, tačiau tikisi, kad šis tinklas gali sujungti tūkstančius statytojų, jeigu viskas klostysis gera linkme.