Plungės rajono Alsėdžių vidurinė mokykla šalyje garsėja kaip mokykla, vykdanti gynybinį – pilietinį ugdymą. Šią programą mokyklos bendruomenė vykdo nuo 2001 metų. Per 12 mokslo metų sukaupta nemaža darbo patirtis, mokykla tapo žinoma ir populiari, į ją mokytis atvyksta moksleiviai ne tik iš Žemaitijos regiono, bet ir iš tolimesnių rajonų.

Gynybinio – pilietinio ugdymo idėja skirta suteikti galimybę įgyti išsilavinimą socialinės rizikos grupės vaikams, sudaryti sąlygas rinktis ir keisti mokomuosius dalykus, pakraipas, profilius.

Atgaivinti pilietiškumo, tautiškumo ugdymą, ugdyti fizinį ir psichologinį pasirengimą, drąsą, ištvermę, drausmę, pareigingumą. Norėdama užtikrinti švietimo prieinamumą socialinę atskirtį patyrusiems skurdžiai gyvenančių šeimų, beglobiams, nesimokantiems mokykloje, nepritampantiems prie visuomenės vaikams, mokykla turi teikti jiems socialines paslaugas ir pedagoginę pagalbą.

Alsėdžių vidurinė kartais dar vadinama „sukarinta“, todėl pas mus atvyksta ne tik gynybinio - pilietinio ugdymo pakraipą pasirinkę mokiniai. Nemažai tėvų, paraginti nepilnamečių inspekcijos darbuotojų ar vaikų teisių apsaugos tarnybų, ieško pagalbos, kurios nesuteikia kitos mokyklos. Čia adaptuojasi nemažai socialinių – pedagoginių problemų turinčių vaikų. Pakeitę aplinką, draugus atsisako ir žalingų įpročių. Toks, kad ir be galo sunkaus darbo rezultatas labiausiai džiugina čia darbo laiko neskaičiuojančius mokyklos pedagogus.

Šiuo metu mokykla yra parengusi netradicinio ugdymo koncepciją, kurią patvirtinus mažame Žemaitijos regiono miestelyje pradėtų veikti „Jaunojo kario mokykla“.